Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρχές Ιουνίου ξεκινά η συγκομιδή του σιδερίτη «Τσάι Ολύμπου». Το υπέροχο και αρωματικό, με τις θαυμάσιες ιδιότητές του «Τσάι Ολύμπου» δίνει ένα ευεργετικό αφέψημα για το οργανισμό μας.
Η συγκομιδή «Τσάι Ολύμπου» του γίνεται με τα χέρια και την χρήση μικρών κοπτικών εργαλείων. Ξεκινά κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του. Δουλεία κουραστική και έχει την δικής της διαδικασία, ώστε το φυτό κατά την συλλογή του (στέλεχος 10-20cm με άνθος) να περιέχει αλλά και να διατηρήσει το εξαιρετικό άρωμά και τα ευεργετικά συστατικά του στην μεγαλύτερη συγκέντρωση. Η συγκομιδή ξεκινά με το που θα σηκωθεί η δροσιά «δρόσο», από το χωράφι μέχρι το μεσημέρι όπου οι εργάτες κάνουν ένα διάλλειμα και συνεχίζουν αφού περάσει η έντονη ζέστη της ημέρας και σταματά την ώρα που ξεκινά να πέφτει ο ήλιος πίσω από τα Πιέρια Όρη. Η συγκομιδή γίνετε σε «χέρια» συνήθως σε δύο, ελέγχοντας την ωρίμασε του άνθους.
Οι καλλιεργητές της Πιερίας δεν επιδιώκουν την ποσοτική απόδοση του φυτού αλλά μέλημά τους είναι οι ποιοτική ανωτερότητα του συγκομισμένου «Τσάι Ολύμπου». Μετά την συγκομιδή του, αποξηραίνεται με ήπιο τρόπο παραδοσιακά, φυλάσσεται σε αποθήκες και έπειτα τυποποιείται από μικρά εργαστήρια και οικοτεχνίες που έχουν αδειοδοτηθεί από την Περιφερειακή ενότητα Πιερίας. Το Ελατοχώρι, ο Μοσχοπόταμος, η Ρητίνη, η περιοχή της Πέτρας Ολύμπου αλλά και οι πρόποδες του Ολύμπου είναι ορισμένες από τις περιοχές όπου η καλλιέργεια του «Τσάι του Ολύμπου» κερδίζει έδαφος. Η Πιερία σήμερα αποτελεί ένα δυναμικό κέντρο παραγωγής τσάι του βουνού, παράγοντας το δικό της ονομαστό «Τσάι του Ολύμπου».
Του Δημήτρη Ρουκά M. Sc., Τεχν. Γεωπόνος Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας