Στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από την EFSA, πραγματοποιήθηκε και το εθνικό πρόγραμμα ελέγχου της ασφάλεια των τροφίμων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας που διενήργησε επίσημους ελέγχους, με την συμβολή των εργαστηρίων που ανέλυσαν τα συλλεχθέντα δείγματα από ο 2019 ( Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων του Κέντρου Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου και τα εργαστήρια του Χημείου του Κράτους).
Από τα συνολικά 3,454 δείγματα που αναλύθηκαν:
- 788 ήταν εγχώρια (80,72%)
- 131 προέρχονταν από την ΕΕ (3,79%)
- 491 προέρχονταν από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) (14,22%), ενώ
- 44 δείγματα ήταν αγνώστου προελεύσεως
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν στα δείγματα έδειξαν ότι:
- 49,91% βρέθηκε απαλλαγμένο από ποσοτικά επίπεδα καταλοίπων
- 44,33% περιείχαν ένα ή περισσότερα κατάλοιπα σε συγκεντρώσεις κάτω ή ίσες με τα επιτρεπόμενα επίπεδα
- 5,76% περιείχαν ένα ή περισσότερα κατάλοιπα σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα
- 3,45% περιείχαν κατάλοιπα, που ξεπερνούσαν το νόμιμο μέγιστο
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αναλύσεων από το 2015 έως το 2019 είναι ενθαρρυντικό ότι ο αριθμός των δειγμάτων με κατάλοιπα που ξεπερνούσαν το νομικό μέγιστο, μειώνεται σταθερά ανά τα χρόνια, ενώ μειωμένος είναι από την προηγούμενη χρονιά και ο αριθμός των δειγμάτων με υπολείμματα πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα της ΕΕ.
Από τα δείγματα που περιείχαν κατάλοιπα σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα, το 5,20% ήταν εγχώριας προέλευσης, το 5,34% προερχόταν από την ΕΕ, ενώ το 9,57% ανήκες σε εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Μεταξύ των εγχώριων δειγμάτων που αναλύθηκαν, τα φύλλα σταφυλιών και οι πατάτες ήταν τα πιο συχνά μη συμμορφούμενα προϊόντα. Από τρίτες χώρες τα πιο συχνά μη συμμορφούμενα προϊόντα ήταν λεμόνια (διάφορες δραστικές ουσίες), ντομάτες (κυρίως χλωροφαναπύρη) και ρόδια (διάφορες δραστικές ουσίες).
Το Chlorpyrifos ήταν το εντομοκτόνο που συναντώταν συχνότερα στις περιπτώσεις παραβάσεων των επιτρεπόμενων ορίων, τα τελευταία 3 χρόνια αναλύσεων (2017-2018-2019), κυρίως λόγω μη ορθής εφαρμογής.
Παράλληλα από το σύνολο των δειγμάτων, 114 δείγματα ήταν οργανικής παραγωγής από τα οποία 23 δείγματα ήταν δημητριακά, 1 δείγμα ήταν παιδική τροφή, 76 δείγματα ήταν φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί, 14 δείγματα ήταν άλλα προϊόντα και 4 δείγματα ήταν μεταποιημένα εμπορεύματα.
Το 87,72% των οργανικών δειγμάτων δεν περιείχε ανιχνεύσιμα υπολείμματα, το 10,53% περιείχαν υπολείμματα κάτω των επιτρεπόμενων ορίων ενώ στο 1,75% ανιχνεύθηκαν υπολείμματα που υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα επίπεδα.
Αναλυτικά η έκθεση με τα αποτελέσματα της EFSA διαθέσιμη εδώ.