Μέσα από 7.659 συνεντεύξεις σε αγρότες (εκ των οποίων οι 350 Ελλήνων) η ΕΤΕπ, προσπάθησε να καταγράψει συγκεκριµένα τις ανάγκες χρηµατοδότησης του πρωτογενή τοµέα, επιβεβαιώνοντας όσα έχει γράψει κατά καιρούς η Agrenda πως η συγκέντρωση σε επίπεδο αγροτικών εκµεταλλεύσεων επιταχύνεται, ο αριθµός των καλλιεργητών περιορίζεται και οι λεγόµενοι µικροµεσαίοι αγρότες παίρνουν µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο το δρόµο της αποχώρησης από την ενεργό δράση.
Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει µε το µέγεθος των εκµεταλλεύσεων και τον τζίρο αναφέρει η Τράπεζα, σηµειώνοντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται Έλληνες αγρότες, µε το 43% των εκµεταλλεύσεων να σηµειώνουν µείωση του κύκλου εργασιών (εκ του οποίου το 25% σηµαντική µείωση και το 14% µείωση). Σε συνδυασµό τώρα µε το γεγονός ότι περίπου οι µισές εκµεταλλεύσεις στη χώρα µας παρατήρησαν σηµαντική αύξηση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 40% µείωση σηµαντική ή λιγότερο σηµαντική στην τιµή παραγωγού, το πρόβληµα διογκώνεται και αποτυπώνεται σαφώς στο είδος της χρηµατοδότησης που ζητούν οι αγρότες στη χώρα µας.
Συγκεκριµένα, το 78% των αγροτών που ζήτησαν δάνειο στη χώρα µας, έκαναν αίτηση για κεφάλαιο κίνησης και µόλις το 22% (το µικρότερο ποσοστό πανευρωπαϊκά) για επένδυση σε νέα µηχανήµατα, εξοπλισµό και εγκαταστάσεις. Παράλληλα για την αγορά γης ένα 6% των Ελλήνων ενδιαφέρθηκε. Συνολικά, από τους συνεντευξιαζόµενους, µόλις ένας στους δέκα χτύπησε την πόρτα της τράπεζας για κάποιο δάνειο, ενώ ένας στους πέντες ζήτησε δανεικά από «φίλους και συγγενείς» όπως τονίζει η έρευνα.
Διαβάστε περισσότερα στην Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 11 Μαΐου μαζί με το ένθετο «Φυτοπροστασία και Θρέψη»