Σύµφωνα µε πληροφορίες από τους Οργανισµούς Πιστοποίησης και συµβουλευτικά γραφεία, ήδη οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τα τηλέφωνα για να προγραµµατίσουν τις συµβάσεις τους για την ερχόµενη χρονιά αλλά και τις σπορές τους, ωστόσο, ως απάντηση λαµβάνουν ότι δεν υπάρχει καµία ενηµέρωση από το υπουργείο για άνοιγµα νέας προκήρυξης που θα τους καλύψει για ακόµα δύο χρόνια.
Το ζήτηµα αυτό απασχολεί χιλιάδες δικαιούχους και ιδιαίτερα όσους καλούνται να προχωρήσουν στις φθινοπωρινές σπορές οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Υπολογίζεται πάντως ότι θα χρειαστούν για να καλυφθούν οι δεσµεύσεις τους για µία ακόµα διετία γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι η προκήρυξη για τους ενταγµένους στη δράση 11.1.1 «Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στη γεωργία» ανέφερε τα εξής:
«Οι δεσµεύσεις για τους δικαιούχους του υποµέτρου 11.1 είναι τριετούς διάρκειας. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τριετούς δέσµευσής τους για µετατροπή του συστήµατος καλλιέργειας/εκτροφής σε βιολογική, µπορούν, εφ’ όσον το επιθυµούν και µετά από σχετική πρόσκληση, να ενταχθούν στις αντίστοιχες δράσεις του υποµέτρου 11.2».
Πλέον τίθεται ζήτηµα αναδιανοµής των κονδυλίων των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης µε µία νέα τροποποίηση, η οποία θα προβλέπει παράταση των σε ισχύ συµβάσεων. Κάτι παρόµοιο είχε γίνει την περίοδο 2007-2013 µε την Απονιτροποίηση.
21-10-2019 13:38ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ
Συμφωνώ και επαυξάνω με το σχόλιο του κο.Καραγιάννη. Κατέστρεψαν πρώτα την κτηνοτροφία με την διάρκεια του φρέσκου γάλακτος πλημμυρίζοντας την αγορά με εισαγόμενο γάλα ρίχνοντας οι βιομηχανίες την τιμή στα τάρταρα, στη συνέχεια έπαιξαν με τη βιολογική γεωργία, με αποτέλεσμα να σπείρουν (οι αγρότες; ή ετεροεπαγγελματίες;) χιλιάδες στρέμματα μηδικής, χωρίς όμως να φτάνουν τα χρήματα για όλους, γεγονός που έριξε την τιμή της μηδικής δραματικά. Και όλα φυσικά ξεκίνησαν από την ΦΕΤΑ το προιόν από το οποίο τρώει ψωμί πολύς κόσμος στην χώρα. Εάν δεν στηριχθούν οι πραγματικοί παραγωγοί (αγρότες-κτηνοτρόφοι) οι γαλακτοβιομηχανίες θα παράγουν φέτα και γιαούρτια με εισαγόμενα γάλατα. Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, οι κτηνοτρόφοι με τους αγρότες πρέπει να αποκτήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Δεν μπορεί ανάλογα με την κάθε χρονιά (ή Εποχή) οι τιμές των ζωοτροφών να έχουν τεράστιες διακυμάνσεις βγάζοντας εκτός προγραμματισμού τους πάντες. Πρέπει να βρουν μέση οδό και μια αμοιβαία αποδεκτή-βιώσιμη τιμή για τα προιόντα τους. Εάν καεί το σπίτι του γείτονα κάποια στιγμή θα καεί και το δικό σου. Ευχαριστώ.
Απάντηση18-10-2019 08:41Καραγιάννης Γρηγόρης
Καλημερα Δυστυχώς τα χρήματα για την γέφυρα πρέπει να τελειώσαν στην τελευταία πρόσκληση της κτηνοτροφίας για 2 περιφέρειες της Ελλάδας. Θα πρέπει να τελειώσει το παραμύθι αυτό, χρηματοδότηση πρέπει να παίρνει μόνο όποιος πουλά βιολογικό προιόν ή ιδιοκαταναλώνει όπως ο κτηνοτρόφος με απαραίτητη προυπόθεση να πουλά βιολογικό ζωικό προιόν. Δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό πρόγραμμα με τέτοιες χρηματοδοτήσεις να λειτουργεί ως επιδοματική πολιτική.
Απάντηση