BACK TO
TOP
Προγράμματα

Απειλούνται οι δικαιούχοι της απονιτροποίσης με ανακτήσεις κι απεντάξεις

Αντιµέτωποι µε επιστροφές ενισχύσεων και απεντάξεις βρίσκεται το 90% των δικαιούχων της Απονιτροποίησης (Μέτρο 10.1.4), εφόσον δεν αποδείξει µέχρι την εξόφληση της ενίσχυσης πως πράγµατι το αγροτεµάχια για τα οποία έλαβαν προκαταβολή διαθέτουν άδειες νερού.

8-9_12

Γιώργος Κοντονής

3
0

  Ήδη 559 παραγωγοί έχουν απενταχθεί (το 15% των δικαιούχων) από τον πρώτο χρόνο εφαρµογής του Μέτρου, ενώ την περασµένη εβδοµάδα κινδύνευσαν να µείνουν εκτός προκαταβολής οι 1.700 από τους 2.200 δικαιούχους της Λάρισας, οι 800 από τους 1.130 της Καρδίτσας, ενώ από τη Μαγνησία θα πληρωνόντουσαν µόλις τρεις. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ λόγω των κοινοτικών υποχρεώσεων για να φύγει η πληρωµή από αυτόν την περασµένη Παρασκευή και µετά από παρέµβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, αποφάσισε τελικά να δώσει την προκαταβολή στους παραγωγούς και να προχωρήσει µετά σε ελέγχους.

Πράγµατι υπάρχουν παραγωγοί που από αµέλεια ή λάθος ενηµέρωση από συµβούλους και ΚΥ∆, δεν προσκόµισαν στο ΟΣ∆Ε 2019 τα απαραίτητα χαρτιά, τα οποία για πρώτη φορά ζητήθηκαν, εφόσον στο 1ο έτος εφαρµογής του Μέτρου δεν ήταν απαιτούµενα, ενώ οι ευθύνες είναι βέβαια και διοικητικές. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις που στον ΕΛΓΑ τα αγροτεµάχια δηλώνονται ξηρικά για να γλυτώνει ασφάλιστρο ο παραγωγός ή θέλησαν να εντάξουν µεγαλύτερες εκτάσεις, ακόµη και αν ένα τµήµα από αυτές ήταν ξηρικές, όχι τόσο για να εισπράξουν επιπλέον ποσά αλλά για να µπορεσουν να ενταχθούν στο πρόγραµµα το οποίο έθετε περιορισµούς στους µικρούς καλλιεργητές. Άλλοι, προσκόµισαν δηλώσεις των ΤΟΕΒ που όµως δεν ανταποκρινόταν στην πραγµατικότητα, ως προς τις εκτάσεις που αρδεύονταν.

Μάλιστα, όπως σηµειώνουν οι γεωτεχνικοί, το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι δεν ελέγχεται το επισυναπτόµενο έγγραφο ως προς το τι γράφει αλλά αν έχει «ανέβει», ακόµη και αν είναι λευκή σελίδα

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Νοεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις