BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με το κλειδί στο χέρι οι πωλήσεις τρακτέρ στη φετινή Agrotica

Πρώτη φορά τέτοιος συντονισμός διαχειριστικών αρχών, εισαγωγέων αγροτικών μηχανημάτων και διοργανωτών της 28ης Agrotica, διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον για μια έκθεση που μπορεί να αποτελέσει αφετηρία επανεκκίνσης της εγχώριας αγροτικής οικονομίας.

19_2

Γιάννης Πανάγος

8
1

Μετά την διευθέτηση και τυπικά των διαδιαδικασιών που είχαν να κάνουν με την υπερδέσμευση ποσού 300 εκατ. ευρώ επί πλέον για τα Σχέδια Βετλίωσης, μέρα με την ημέρα αναρτώνται από τις Περιφέρειες όλες οι λίστες των δικαιούχων να υλοποιήσουν Σχέδια Βελτίωσης.

Αυτό σημαίνει ότι την άλλη εβδομάδα στην Agrotica οι αγρότες πηγαίνουν με το εγκριτικό στο χέρι, όχι απλά για να δουν αλλά και για να αγοράσουν τα μηχανήματα που έχουν αιτηθεί με τον επενδυτικό τους φάκελο. Σημειωτέον ότι οι αξιολογήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί στο 100%, ενώ τα επόμενα 24ωρα ολοκληρώνονται και οι γνωμοδοτήσεις από όλες τις Περιφέρειες, έτσι ώστε οι υποψήφιοι αγρότες επενδυτές να γνωρίζουν τη βαθμολογία και το ακριβές ποσό που τους εγκρίθηκε για τις επενδύσεις που έχουν αιτηθεί.

Μια πρώτη εκτίμηση φέρει των αριθμό των εγκριτικών να προσεγγίζουν τις 10.000 πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η ζήτηση για αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό που θα προκύψει θα είναι τεράστια, συγκριτικά με άλλες περιόδους.   

Οι εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων και οι αντιπροσωπείες από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι έχουν κάνει τα κουμάντα τους ώστε να ανταποκριθούν επιτυχώς σ’ αυτή τη ζήτηση.

Αυτές τις μέρες άλλωστε, γίνονται και οι τελευταίες διευθετήσεις σε ότι αφορά τη λειτουργία του Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων, έτσι ώστε οι εμπορικές τράπεζες να γνωρίζουν με σαφήνεια το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν και τα περιθώρια που έχουν για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων.    

Δύο στους τρεις οι ωφελημένοι αγρότες

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως η αξιοποίηση της υπερδέσμευσης μπορεί να κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με το σύνολο των ωφελημένων να ανέρχεται σε δύο στους τρεις αγρότες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

"Ο ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης θέτει σε εφαρμογή τα Σχέδια Βελτίωσης -  

2 στους 3 οι ωφελημένοι αγρότες

 

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αίσθημα ευθύνης και συνεπής στις δεσμεύσεις του για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας, αυξάνει τον αριθμό των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της πατρίδας μας.

 

Ο κ. Βορίδης προχωρά στην αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης για την κατανομή πόρων ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

 

Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο.

 

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που προκηρύχθηκαν Σχέδια Βελτίωσης ήταν το 2011.

 

Η δυνατότητα υπερδέσμευσης η οποία παρέχεται, συντελεί ουσιαστικά στην άμεση ολοκλήρωση από τις Περιφέρειες της αξιολόγησης και της ένταξης επενδύσεων στο Μέτρο.

 

Έτσι οριστικοποιήθηκε η κατανομή των πόρων ανά Περιφέρεια, όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, συνεκτιμώντας παράγοντες που άπτονται:

 

  • του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που εκδηλώθηκε σε κάθε Περιφέρεια,
  • των προτεραιοτήτων της πολιτικής στόχευσης του μέτρου, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην σχετική πρόσκληση και αφορούν στην ενθάρρυνση επενδύσεων από συλλογικά σχήματα, στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση περιβαλλοντικών επενδύσεων, καθώς και
  • της λογικής σύγκλισης των Περιφερειών.

 

Με την υπογραφή της σχετικής τροποποίησης  της πρόσκλησης του Μέτρου που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Δρ Κ. Μπαγινέτας, οι Περιφέρειες πλέον μπορούν, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ενίσχυσης, να προχωρήσουν άμεσα στην έγκριση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης.

 

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ανέφερε: «Με αίσθημα ευθύνης, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και τις πολιτικές μας προτεραιότητες για την στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας προχωράμε συντονισμένα και μεθοδικά στην υλοποίηση του προγραμματικού σχεδιασμού μας για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του ΠΑΑ 2014-2020, αξιοποιώντας τη δυνατότητα υπερδέσμευσης και διαθέτοντας συνολικούς πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ για την έγκριση από τις Περιφέρειες των αιτήσεων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν στη σχετική πρόσκληση.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του προγραμματισμού μας, που ξεκίνησε με την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους για την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και συνεχίστηκε με την υιοθέτηση του νέου μοντέλου στοχοθεσίας, την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με τις Περιφέρειες και βεβαίως την ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης της ρευστότητας για την υλοποίηση των επενδύσεων. Με τις κινήσεις αυτές, θέτουμε τις βάσεις και προσδοκούμε το 2020 να αποτελέσει έτος επενδυτικής επανεκκίνησης της αγροτικής μας οικονομίας, προσδίδοντας νέα δυναμική στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της πατρίδας μας»."

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Λύθηκε το θέμα της υπερδέσμευσης στα Σχέδια Βελτίωσης, με όλους τους δικαιούχους οι εγκριτικοί πίνακες

Λύθηκε το τυπικό ζήτημα που είχε ανακύψει με την υπερδέσμευση των 600 εκατ. ευρώ στα Σχέδια Βελτίωσης σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, κάτι που σημαίνει ότι οι εγκριτικοί πίνακες που αναμένονται από τις Περιφέρειες, θα περιέχουν την πλήρη λίστα δικαιούχων.

Παράλληλα, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου αναμένεται να αναρτηθούν οι λίστες δικαιούχων στα Σχέδια Βελτίωσης στη Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία Θράκη και μέχρι το τέλος του μήνα θα αναρτηθούν σε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες, σύμφωνα με ανάρτηση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑΜ, οι αξιολογήσεις έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν κατά 100%, ενώ σε μεγάλο ποσοστό πανελλαδικά έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο της γνωμοδότησης (είναι το στάδιο που ακολουθεί την αξιολόγηση).

Σημειώνεται εδώ πως ένα τεράστιο ζήτηµα που έχει τεθεί µετ’ επιτάσεως είναι ο τρόπος διαµοιρασµού της στις Περιφέρειες. Οι αρχές σε Θεσσαλία και Μακεδονία ζητούν να µην υπάρξει αναλογικός διπλασιασµός ανά Περιφέρεια, καθώς  έτσι θα έχουν πολλούς επιλαχόντες, ενώ άλλες Περιφέρειες µε µικρότερη αγροτική δραστηριότητα θα έχουν µόνο δικαιούχους.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

24-01-2020 00:31ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΔΕΡΔΕΛΗΣ

Να τα κάνουμε τι να πουλάμε τα προϊόντα Κάτω από το κόστος η να κάνουμε τους εμπόρους και τίς τράπεζες λίγο πλούσιοτερες εάν πιστεύετε ότι το προβλήμα είναι τα τρακτέρ είσαστε γελασμενοι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις