Η διαβούλευση που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου αφορούσε τις λεπτοµέρειες εφαρµογής του Μέτρου που επιδοτεί τις δαπάνες αρδευτικών επενδύσεων (στάγδην άρδευση µέχρι 410 ευρώ το στρέµµα, άνοιγµα γεωτρήσεων µέχρι 120 ευρώ το µέτρο, γεννήτριες µέχρι 6.900 ευρώ κ.λπ) και καθιστά δικαιούχους όλους τους κατόχους αγροτικών εκµεταλλεύσεων.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις παρατηρήσεις στη διαβούλευση, τίθεται το αίτηµα να συµπεριληφθούν και ολοκληρωµένα συστήµατα άρδευσης µε την εγκατάσταση αυτόνοµου φωτοβολταϊκού συστήµατος άρδευσης. Σηµειώνεται ότι το κόστος εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήµατος άρδευσης είναι αντίστοιχου του συστήµατος άρδευσης µε πετρελαιοκινητήρα, στοιχείο που δεν θα επιβαρύνει επιπλέον την οποιαδήποτε χορηγούµενη δηµοσία δαπάνη.
Διαβάστε επίσης: Πολιτικό ατόπημα της υφυπουργού Αραμπατζή με την ελιά Καλαμών που μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια ευρώ
Στην επιλεξιµότητα των δεξαµενές τίθεται υπόψη των αρχών ένα πραγµατικό παράδειγµα για τις ανάγκες που θα προκύψουν και πρέπει να καλύψει το Μέτρο:
«Είναι επιλέξιµες µόνο δεξαµενές έως 500 κυβικά. Για την Χαλκιδική και ειδικά για την βρώσιµη ελιά δεν λαµβάνεται υπόψη σας ότι το ελάχιστο νερό που χρειάζεται το δέντρο είναι 500 λίτρα ανά 4 µε 5 µέρες για να φτάσει 50 έως 75 κιλά βρώσιµη ελιά. Με ένα πρόχειρο υπολογισµό το κάθε δέντρο χρειάζεται 3.000 λίτρα ανά µηνά που σηµαίνει ότι κάθε δέντρο στους έξι µήνες που χρειάζεται πότισµα, βάσει της ανοµβρίας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χωρά µας, χρησιµοποιούνται 18.000 λίτρα η 18 κυβικά τα οποία αυξάνονται αν δεν βρέξει καθόλου Αύγουστο Σεπτέµβριο. Σε αναλογία τα 1.000 δέντρα χρειάζονται 18.000 κυβικά.
Οι γεωτρήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγµή είναι πάρα πολλές και κάνουν υπεραντληση του νερού διότι από τη ζεστή ζαρώνουν οι ελιές. Όσοι έχουν ψάξει λίγο περισσότερο ετοιµάζουν λιµνοδεξαµενες µε χωρητικότητα άνω των 20.000 κυβικών οι οποίες κατά βάση στοιχίζουν περίπου 50.000 ευρώ».
27-02-2020 18:07Χρήστος Κουτσιαυτης
Θα ήταν μεγάλη βοήθεια σε όλους τους αγρότες να επιδοτούνται τά θερμοκήπια με φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες
Απάντηση27-02-2020 14:06ΠΑΠΑΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Με την κατασκευή των εν λόγω λιμνοδεξαμενών (15 - 20.000 κυβικά και άνω) επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση νερού (καθώς το νερό συγκεντρώνεται κυρίως κατά την χειμερινή περίοδο που είναι σε επάρκεια) και ενέργειας (μικρότερες απαιτήσεις σε ιπποδυνάμεις αντλητικών συγκροτημάτων) ενώ ταυτόχρονα γίνεται καλύτερη διαχείριση της άρδευσης από την εκμετάλλευση καθώς με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας μπορεί να αρδεύεται ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός ελαιοδέντρων. Είναι λοιπόν μία κατηγορία επενδύσεων που πρέπει να ενταχθεί στις επιλέξιμες δαπάνες του Μέτρου 4.1.2. και με την παράλληλη χρήση συστημάτων εφαρμογής του αρδευτικού νερού που επιτυγχάνουν περαιτέρω εξοικονόμηση νερού (σταλάκτες, ρυθμιστές πίεσης κλπ) μπορούν να δώσουν θαυμάσια αποτελέσματα στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου του προγράμματος δηλ. την εξοικονόμηση του νερού και ταυτόχρονα να μειωθεί το κόστος της άρδευσης σε επίπεδο εκμετάλλευσης το οποίο σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Απάντηση