BACK TO
TOP
Προγράμματα

Δύσκολα με τους εργάτες γης, ένταξη ανέργων στη γεωργία από ΟΑΕΔ

Τη κατάλληλη διαμόρφωση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να καταστεί πράξη το πέρασμα των ανέργων από τη δουλειά στο χωράφι, εισηγούνται με πρότασή τους οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, μετά από συνεννόηση και με τους γεωτεχνικούς του Δημοσίου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική γεωργία.

45_κεντρικη

Γιάννης Πανάγος

8
12

Την ίδια στιγμή βέβαια, αγρότες από περιοχές με μεγάλες ανάγκες σε εποχικούς εργάτες γης, διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο οι δουλειές στο χωράφι μπορούν να καλυφθούν από δυναμικό που δεν έχει καμιά εξοικείωση με τα αγροκτήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πιο μόνιμες λύσεις, με αναζήτηση έμπειρου προσωπικού.

Ειδικότερα η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ έχει ως ακολούθως:

Νέο πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα προτού δούμε άδεια ράφια

Πρόταση καταθέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ για εκπόνηση νέου προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα προτού δούμε άδεια ράφια και σημειώνουν:

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το 10% ενώ η ανεργία θα σπάσει ένα νέο θλιβερό ρεκόρ οποίο σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θα είναι μεταξύ 26%-31,6%. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ δεν θα σταματούμε να ζητάμε την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό πρώτης γραμμής έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία τις υπηρεσίες που πρέπει.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα φιλοξενούν δηλώσεις συναδέλφων μας, της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες πολλές καλλιεργητικές εργασίες για τα ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια κ.α. έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ανεύρεσης εργατικού δυναμικού αφού η συγκομιδή τους βασίζεται σε αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες κυρίως από την Αλβανία. Επειδή η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών από άλλα Κράτη θα συνεχίσει είναι πλέον αδύνατο να βρεθεί το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό με τις ισχύουσες συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σπορά των περισσότερων καλλιεργειών όπως στα πεπόνια, καρπούζια αλλά και των αροτραίων καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι κ.α.

Σε αρκετές Χώρες όπως στην Γαλλία, Βρετανία και στην Γερμανία προτρέπουν τους πολίτες τους που δεν εργάζονται λόγω πανδημίας να καλύψουν παρόμοια κενά που δημιούργησαν οι εποχικοί εργάτες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Φεβρουάριο 2020 οι εγγεγραμμένοι εποχικοί στα αγροτικά ανέρχονται στους 17.971 .

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα στους ανέργους να εργαστούν στις καλλιέργειες αλλά και να δοθεί σημαντική ενίσχυση των αγροτών μέσω της ελάφρυνσης του κόστους απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την πρόσληψη ανέργων από τα μητρώα του αλλά και να χορηγήσει στους ανέργους ένα ποσοστό του ημερομισθίου που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 50%. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν οι εγγεγραμμένοι εποχικοί άνεργοι αγροτικού τομέα σε καθεστώς στήριξης, ενδεχομένως σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην τύχουν διπλής χρηματοδότησης για τον ίδιο λόγο οι ίδιες επιχειρήσεις ή αγρότες.

 

Με αυτήν την λύση θα πετύχουμε τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των κρατικών εσόδων αφού οι περισσότεροι εργάτες γης δεν κατέβαλλαν τους φόρους αλλά και οι αγρότες θα τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης αφού όλες οι πληρωμές θα γίνονται νομίμως και θα δηλώνονται στην εφορία.

Είναι δεδομένο ότι κινδυνεύει να ξεμείνει η εφοδιαστική αλυσίδα από πολλά αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά αφού ως αποτέλεσμα των απαγορεύσεων θα είναι η αδυναμία να καλλιεργηθούν πολλά κτήματα. Ο ΟΑΕΔ έχει τα εργαλεία να παρέμβει τώρα, προτού το πρόβλημα φτάσει ουσιαστικά στα ράφια των καταστημάτων και προξενηθούν αλυσιδωτές και ανεπανόρθωτες ζημίες.

 

Τα έμπειρα εργατικά χέρια δεν μπορούν  να αντικατασταθούν από λύσεις ανάγκης

«Χτυπάει κόκκινο» η αγωνία των παραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα και όχι µόνο για τη δυστοκία που παρατηρείται στην επίλυση του προβλήµατος µε την έλλειψη εργατών γης. Ο χρόνος που αποµένει για την έναρξη του βασικού όγκου εργασιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, στερεύει πλέον επικίνδυνα και το αδιέξοδο όχι µόνο δεν λέει να αρθεί αλλά επιτείνεται, µε συνέπεια να προκύπτουν φόβοι ότι θα µείνει παραγωγή στο χωράφι. Οι πληροφορίες προ ηµερών ότι τα σύνορα µε την Αλβανία και µε τους άλλους βόρειους γείτονες θα παραµείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 20 Μαΐου, σήµαναν συναγερµό στις οργανώσεις και τις βιοµηχανίες του κάµπου της Πέλλας και της Ηµαθίας, όπου οι ανάγκες για εργασίες στα κτήµατα και στα εργοστάσια υπολογίζονται σε 10.000 χέρια, τα οποία για την ώρα δεν υπάρχουν.

Η πίεση είναι µεγάλη καθώς στις αρχές Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες για τα αραιώµατα στα ροδάκινα και στο καπάκι ακολουθεί η συγκοµιδή στο κεράσι, ενώ δουλειές θα υπάρχουν µέχρι το Σεπτέµβριο για το µάζεµα και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων της περιοχής.

Στα µέσα της εβδοµάδας, τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέµπτη, το θέµα απασχόλησε ισάριθµες συναντήσεις στην Νάουσα και στη Βέροια, µε συµµετοχή των µεγάλων οργανώσεων παραγωγών που συµµετέχουν στην Κοινοπραξία Συνεταιρισµών και Οµάδων Παραγωγών της Ηµαθίας, µε σκοπό να αναζητηθούν τρόποι να µη χαθεί η χρονιά. Πρώτη προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί η αναζήτηση εργατικών χεριών στη δεξαµενή των Αλβανών εργατών γης, οι οποίοι γνωρίζουν τη δουλειά και είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί, αλλά προς το παρόν -αν και εξετάζονται κάποιες προτάσεις- δεν έχει προκύψει κάτι που να αφήνει υποσχέσεις για έγκαιρη διευθέτηση της εκκρεµότητας. Ακόµη, πάντως κι αν χρειαστεί να φτάσουµε στις 20 Μαΐου, υπάρχουν ερωτηµατικά για το τί ακριβώς θα ισχύσει. ∆ιότι αν κριθεί υποχρεωτικό να µείνουν σε καραντίνα 14 ηµερών οι αλλοδαποί εργάτες γης, τότε όχι µόνο θα χαθεί ακόµη µισός µήνας εργασιών, αλλά προκύπτει και το ζήτηµα του πού θα φιλοξενηθούν και ποιος θα καλύψει το κόστος για τη σίτιση και παραµονή τους στο διάστηµα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε στην Agrenda, εξετάζονται διάφορα σενάρια για να βρεθεί λύση, ενώ στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής προετοιµασίας, έχει εντοπιστεί και ένα πιστοποιηµένο εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι σε θέση να πραγµατοποιεί τα απαραίτητα τεστ ανίχνευσης φορέων της νόσου.

Προβλήµατα στο Κιλκίς

Μεγάλα κενά σε εργατικά χέρια διαπιστώνονται και στην περιοχή του κάµπου της Αξιούπολης και του Πολυκάστρου στο νοµό Κιλκίς. Όπως τονίστηκε στην Agrenda από τοπικούς παραγωγούς υπάρχουν χιλιάδες στρέµµατα µε κηπευτικά, πιπεριές, αρακάδες, καλαµπόκια τόσο για ανθρώπινη κατανάλωση όσο και για ζωοτροφές, πεπόνια, καρπούζια και άλλες καλλιέργειες οι οποίες απαιτούν εργάτες γης, οι οποίοι δεν υπάρχουν (σ. σ. αλλά και µε όσους υπάρχουν γεννάται ζήτηµα µε τα προβλήµατα σε σχέση µε το εργόσηµο) οπότε δηµιουργείται σοβαρό πρόβληµα στις εκµεταλλεύσεις.

Σχόλια (12)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις