BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με εγγύηση αντιπροσωπείας και δάνειο τράπεζας προχωρούν τα Σχέδια Βελτίωσης

Η λύση της «τριμερούς συμφωνίας» ανάμεσα στον αγρότη, την πιστώτρια τράπεζα και τον εισαγωγέα – αντιπρόσωπο αγροτικών μηχανημάτων, ξελασπώνει σ’ αυτή τη φάση τα Σχέδια Βελτίωσης, τουλάχιστον για τους δικαιούχους που έχουν πάρει στα χέρια τους το επίσημο εγκριτικό του επενδυτικού του σχεδίου.

90333954_1442288612619845_8870069341345808384_o

Γιάννης Πανάγος

7
3

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις συμφωνίες αυτές να προχωρούν παρά τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει και στις εμπορικές τράπεζες η πανδημία και να δίνουν άμεσα τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των βασικών επενδύσεων που περιλαμβάνονται στους φακέλους των εγκεκριμένων φακέλων.

Το μοντέλο της «τριμερούς» είναι απλό. Αφού ο αγρότης έχει έρθει σε συνεννόηση με τον αντιπρόσωπο – εισαγωγέα του μηχανήματος ή των μηχανημάτων που θέλει να αποκτήσει και για τα οποία έχει πάρει έγκριση, απευθύνεται στην τράπεζα και ζητάει δανειοδότηση στο 100% της αξίας (προϋπολογισμός) των αγορών του. Γι’ αυτό το δάνειο, εφ’ όσον βέβαια διαθέτει την αναγκαία πιστοληπτική ικανότητα, εγγυάται στο τέλος ο πωλητής δηλαδή η αντιπροσωπεία.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι συμφωνίες αυτές αφορούν σε δοκιμασμένους και αξιόπιστους πελάτες, οι οποίοι διαθέτουν επί της ουσίας τα εχέγγυα για μια τέτοια χρηματοδότηση και δεν είναι «μαυρισμένοι» όπως λέγεται στην καθομιλουμένη στις τράπεζες. Πρόκειται δηλαδή για την «αφρόκρεμα» των υποψήφιων επενδυτών οι οποίοι ωστόσο δεν διαθέτουν ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν θέλουν να εκταμιεύσουν από το δικό τους ταμείο την ίδια συμμετοχή, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη ρευστότητα που έχει ανάγκη η επιχείρισή τους.

Όπως έχει γράψει προ ημερών το Agronews, μέχρι την παραλαβή των επίσημων εγκριτικών, οι μόνοι που μπορούσαν να ολοκληρώσουν το επενδυτικό τους σχέδιο, ήταν οι αγρότες που διέθεταν και κατέβαλαν το σύνολο της αξίας των μηχανημάτων στην αντιπροσωπεία, πετυχαίνοντας μάλιστα καλύτερη συμφωνία για την τελική τιμή. Έτσι, ανέμεναν μόνο το άνοιγμα της ηλεκτρονικής βάσης, προκειμένου να αιτηθούν την είσπραξη της επιχορήγησης, χωρίς να έχουν ανάγκη την τραπεζική συνδρομή.

Μετά τους «ματσωμένους» και τις «τριμερείς» σειρά έχει το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων, το οποίο, σε συνεργασία με τις τράπεζες αναμένεται να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια το επόμενο διάστημα. Οι μέχρι στιγμής ενημέρωση θέλει το εν λόγω ταμείο να εγγυάται στο 80% το σύνολο της προβλεπόμενης δαπάνης (προϋπολογισμού) της επένδυσης του κάθε αγρότη και να βγαίνει η δανειοδότηση, εφ’ όσον ο υποψήφιος επενδυτής διαθέτει το υπόλοιπο 20%. Η πρακτική της αγοράς λέει, ότι και σ’ αυτή τη φάση, αν ο υποψήφιος αγοραστής είναι αξιόπιστος, η αντιπροσωπεία θα μπορεί και στο σημείο αυτό, κάτι να κάνει (εγγύηση), έτσι ώστε να καλυφθεί ο αγρότης για το υπόλοιπο 20% της δανειοδότησης. Εφόσον δεν διαθέτει και πάλι αυτό το ελάχιστο της ίδιας συμμετοχής. Βέβαια, εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα και είναι στη διακριτική ευχέρια των τραπεζών να το αποδεχθούν ή όχι ως λύση.

Το καλό είναι ότι στις προαναφερόμενες λύσεις, όλα γίνονται με διαφανείς διαδικασίες και η αγροτική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει ή να συμψηφίσει αντίστοιχα την επιστροφή του ΦΠΑ, να «γράψει» την απόσβεση και να εντάξει την επένδυσή του σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης της δραστηριότητάς του. Πρόκειται για το αναγκαίο νοικοκύρεμα θα πρέπει να περάσουν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις, αν θέλουν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό και να έχουν θέση στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Βεβαίως, με τις παραπάνω διαδικασίες δεν φαίνεται να είναι εύκολο να συγχρονισθεί το σύνολο των 10.000 περίπου εγκρίσεων που έχουν δοθεί για την υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης. Υπάρχει αυτή τη στιγμή πολύς κόσμος, που θέλει να προχωρήσει το φάκελο, δεν διαθέτει όμως, ούτε την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια, ούτε όμως και τα απαραίτητα έγγραφα νομιμοποίησης (ενημερότητες, εκκαθαριστικά κ.α.). Εδώ τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα έως ανυπέρβλητα. Θα χρειασθούν εγγυήσεις με υποθήκη της περιουσίας των υποψήφιων επενδυτών, κι αυτό, αφού ξεκαθαρίσουν πρώτα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τα ταμεία, την εφορία, ακόμα και στον ΕΛΓΑ.

Σίγουρα θα υπάρξουν και περιπτώσεις αγροτών που δεν θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τελικά το αντικείμενο του επενδυτικού τους φακέλου. Θα τους μείνουν τα έξοδα, η αναστάτωση και η στενοχώρια. Καλό είναι και αυτό πάντως να ξεκαθαρίσει γρήγορα, έτσι ώστε, οι μη δυνάμενοι να προχωρήσουν, να δώσουν τη θέση τους στους επιλαχόντες, αρκετές περιπτώσεις εκ των οποίων, σύμφωνα με τη γνώμη των μελετητών, βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

15-03-2021 00:20Μακης

Σχέδια βελτίωσης και τρίχες κατσαρες. Ένα τρακτέρ με αρχική τιμή 100.000 ευρώ εάν αγοραστεί από την αντιπροσωπεία εκτός Ελλάδος από άλλο ευρωπαϊκό κράτος και πληρωθεί μετρητοίς έχει κατευθείαν έκπτωση 25,%. Άρα μιλάμε για 75.000. Εάν το βάλεις σε σχέδιο στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία το φουσκώνει για πλάκα στα 120-130.000 οπότε παίρνεις την επιδότηση του 50% περίπου 65.000,σου αρπάζουν σε χαρτουρες και μικρόμιζες των γειτόνων κάνα 5000 για χαβαλε οποτε τελικά πρέπει να βρεις 70.000. Άρα αν καταφέρεις τελικά να κερδίσεις 5000. Συν το ότι πάντα δίνεις το παλιό στην αντιπροσωπεία για κάνα 10.000 τιμή ξεφτίλα. Δούλεμα μέχρι αηδιας δηλαδή.

Απάντηση

29-04-2020 23:41Αλεκος

Πάντως με αυτά και αυτά χάθηκε άλλη μια χρονιά την ώρα που καιγόμαστε για μηχανήματα λόγο αλλαγής καλλιέργειας!

Απάντηση

29-04-2020 12:56παναγιωτης

Μια ερωτηση εχω μονο, για την περιφερεια βορειου αιγαιου κανενα νεο απο τις αποφασεις εγγρισης εχουμε? 3 Μηνες μετα τις πρωτες δημοσιευσεις εγγρισεων σε αλλες περιφερειες αισθανομαστε παλι σαν τους φτωχους ΜΑΚΡΙΝΟΥΣ συγγενεις. Ξερω οτι την περιφερεια τιν απασχολει ιδιετερα το μειζον προβλημα του μεταναστευτικου αλλα μιπως πρεπει να ασχολιθουμε και με τα υπολοιπα. ?????????

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις