BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μέσα στο Μάϊο τα αρδευτικά, έχασαν το τρένο οι δασώσεις γαιών

Κανονικά µε βάση τις µέχρι στιγµής πληροφορίες αναµένεται να ανοίξει το πρόγραµµα ενίσχυσης αρδευτικών συστηµάτων (Μέτρο 4.1.2) των 30 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι ήταν το δεύτερο πρόγραµµα, µετά τις ∆ασώσεις, για το οποίο συζητήθηκε εκτενώς μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και διαχειριστικών αρχών ως προς το ενδεχόμενο να ακυρωθεί για χάρη των µέτρων στήριξης λόγω κορωνοϊού.

ardeutika

Γιώργος Κοντονής

3
0

Αντίθετα με τα αρδευτικά, οι Δασώσεις Γαιών (8.1 και 8.2) χάνουν οριστικά το τρένο της προκήρυξης, παρά τη σοβαρή προετοιμασία που είχε γίνει υπηρεσιακά το τελευταίο διάστημα και τη δουλειά που είχαν κάνει ορισμένοι εκ των ενδιαφερομένων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στη Δράμα.

Η συζήτηση πάντως αναφορικά με την αναμόρφωση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), στην κατεύθυνση να βρεθούν πόροι για την ειδική ενίσχυση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου που πλήττονται από τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει και πολλά θα κριθούν από την έκταση που θα πάρει τελικά και η οικονομική βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Το γεγονός π.χ. ότι την Πέμπτη (30 Απριλίου) ανακοινώθηκε επίσημα η ενίσχυση της «ελληνικής γραμμής» χρηματοδότησης με επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, ειδικά για τον τομέα της αγροτικής παραγωγής (αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις) αφήνει περιθώρια να είναι μικρότερη τελικά η παρέμβαση στα διαθέσιμα του ΠΑΑ.

Αναφορικά πάντως με το Μέτρο 4.1.2 για τα αρδευτικά συστήματα, οι πρώτοι που αντέδρασαν σε αυτή τη «διαρροή» περί κατάργησής του, ήταν οι δικαιούχοι των Σχεδίων Βελτίωσης που προγραμματίζουν να βάλουν δέντρα τα οποία δήλωσαν στο πλάνο τους και αναρωτιούνται πώς θα τα ποτίσουν.

Με τα 30.000 ευρώ που θα πάρουν για τα φυτά και τα σκαψίµατα, θα µεταφέρουν νερό, θα βάλουν οµβροδεξαµενές ή θα ανοίξουν τη γεώτρηση; Χίλια ελαιόδεντρα θέλουν 18.000 κυβικά νερού, δηλαδή δεξαµενή κόστους 50.000 ευρώ, διατείνονται. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι έτρεξαν ήδη, ξόδεψαν χρόνο και χρήµα για άδειες γεωτρήσεων, άρδευσης µελέτες και χαρτιά που απαιτούνται για την ένταξη στο Μέτρο περιµένοντας το πρόγραµµα το οποίο γραπτά, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, είχε υποστηρίξει ότι θα βγει μέσα στην άνοιξη. Το Μέτρο άλλωστε έχει ήδη καθυστερήσει πάνω από 1 χρόνο.

Οι µελέτες για τις ποσότητες και την ποιότητα νερού που χρειαζόντουσαν για να ανοίξει έχουν τελειώσει από πέρσι, όπως σηµειώνει στην Agrenda, η γεωπόνος Κυριακή Μπαλή της Οικονοµοτεχνικής (www.oikonomotexniki.eu) και είναι όλα έτοιµα για την πρόσκληση, αρκεί οι διαχειριστικές αρχές στη Μονάδα Επενδύσεων να µην κωλυσιεργήσουν περαιτέρω. Σηµειώνεται τέλος ότι η ΚΥΑ του προγράµµατος βρισκόταν αναρτηµένη µέχρι την περασµένη Τρίτη στο pcconcult (ιστοσελίδα διαβούλευσης του ΥΠΑΑΤ) µε τη διαδικασία να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο. Μετά τις φήµες ότι µπορεί να ακυρωθεί το Μέτρο, βγήκε από την πλατφόρµα.

Πάντως, ο Ιούνιος όπου θα γίνει η 9η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραµµάτων, είναι κοντά και εκεί θα φανούν οι πραγµατικές προθέσεις των διαχειριστικών αρχών σχετικά µε όλα τα εκκρεµή µέτρα και τις τροποποιήσεις που θα έρθουν στο ΠΑΑ.

Νέα αρδευτικά συστήματα, συστήματα γεωργίας ακριβείας άρδευσης, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια και άλλες επενδύσεις εξοικονόμισης νερού, είναι επιλέξιμες στο Μέτρο 4.1.2 Σχέδια Βελτίωσης για αρδευτικές επενδύσεις, που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατ' επάγγελμα και μη.

Σύμφωνα με την υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση (διαθέσιμη εδώ), το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει το 80% στις περιπτώσεις των νέων αγροτών, ενώ είναι επιλέξιμα σχέδια που φτάνουν τα 150.000 ευρώ.

Δικαιούχοι, μπορούν να κριθούν όλοι οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή συλλογικά σχήματα.

 

Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει:

 

Άρθρο 5

Επιλεξιμότητα φυσικών και νομικών προσώπων

Δικαιούχοι των δράσεων της παρούσας μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

  1. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα πρέπει:
    1. Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.
    2. Να έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
    3. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλλει αίτημα ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, οφείλει να προσκομίσει έγγραφο του ΕΦΚΑ ότι εκκρεμεί η διαδικασία αυτή και συνεπώς δεν μπορεί να εκδοθεί ασφαλιστική ενημερότητα.
    4. Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παράγραφος γ, του Ν.1287/1982. Οι συντάξεις αναπηρίας του άρθρου 5, παράγραφος α και παράγραφος β του Ν.1287/1982 κρίνονται κατά περίπτωση.
  2. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου πρέπει:
    1. Να έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
    2. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα.
    3. Να έχουν διάρκεια κατ΄ ελάχιστο 10 έτη από το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης και σε κάθε περίπτωση τέτοια ώστε να καλύπτεται η περίοδος των μακροχρονίων υποχρεώσεων. Συνεπώς αν το έτος υποβολής είναι το έτος ν, η διάρκεια του νομικού προσώπου πρέπει να καλύπτει την 31.12 του έτους ν+10. Στην περίπτωση κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί / ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.
    4. Να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση.
    5. Να έχουν κύρια δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας.

 

 

Άρθρο 6

Επιλεξιμότητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος στήριξης, πρέπει να ισχύουν τα εξής:

  1. Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  2. Όλες οι εκμεταλλεύσεις πρέπει να πληρούν τα κοινοτικά πρότυπα που τις αφορούν. Εξαιρούνται για χρονικό όριο μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία εγκατάστασης οι εκμεταλλεύσεις των νέων γεωργών που εγκαθίστανται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση προκειμένου να συμμορφωθούν προς τις προδιαγραφές της Ένωσης που ισχύουν για τα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής ασφάλειας.
  3. Δεν παρέχεται καμία στήριξη, ακόμα και αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
    1. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί ή/και ενισχυθεί από ίδιες ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των καθεστώτων στήριξης του Ν. 3908/2011 (ΦΕΚ Α’ 8/01-02-2011) «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» και του Ν. 4399/2016 (ΦΕΚ Α΄117/22-06-2016) «Σύσταση Καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβούλιου και άλλες διατάξεις» όπως ισχύει κάθε φορά.
    2. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία εκ προθέσεως προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της παρούσας.
    3. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις των οποίων οι κάτοχοι δημιουργούν τεχνητά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη στις δράσεις της παρούσας.
    4. Σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους στο Μέτρο 121 του ΠΑΑ 2007 – 2013 ή στο Υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014 – 2020 και η σχετική επιστροφή του ποσού εκκρεμεί.

Άρθρο 7

Επιλεξιμότητα Συλλογικών Σχημάτων

  1. Επιλέξιμα συλλογικά σχήματα είναι οι Ομάδες Παραγωγών, οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών της ΥΑ 397/18235/24-2-2017 (ΦΕΚ 601 Β’), όπως ισχύει κάθε φορά, καθώς και τα συλλογικά σχήματα του αγροτικού συνεταιριστικού δικαίου, όπως αγροτικοί συνεταιρισμοί, ενώσεις αυτών και ΚΟΙΝΣΕΠ. Τα επιλέξιμα συλλογικά σχήματα, κατά την ηλεκτρονική υποβολή, πρέπει:
    1. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ΚΟΙΝΣΕΠ να είναι εγγεγραμμένοι και ενήμεροι στο οικείο μητρώο. Τα λοιπά συλλογικά σχήματα να είναι αναγνωρισμένα.
    2. Να έχουν εξουσιοδοτήσει ένα φυσικό πρόσωπο να λειτουργεί ως νόμιμος εκπρόσωπος.
    3. Να έχουν διακριτή λογιστική διαχείριση στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου.
    4. Να εμφανίζουν, τις τρεις προηγούμενες χρήσεις από το έτος υποβολής, κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και μέσο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000€. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται όσα συλλογικά σχήματα συστάθηκαν εντός της προηγούμενης τριετίας από το έτος υποβολής καθώς, για τους σκοπούς της παρούσας, θεωρούνται νεοσύστατα.
    5. Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα. Στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου, τότε η υποχρέωση αφορά το νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται.
    6. Να μην τελούν υπό πτώχευση, λύση, αναγκαστική διαχείριση, εκκαθάριση. Στην περίπτωση που το συλλογικό σχήμα υπάγεται στο καθεστώς άλλου νομικού προσώπου, τότε η υποχρέωση αφορά το νομικό πρόσωπο στο οποίο υπάγεται.
  2. Δεν παρέχεται καμία στήριξη, ακόμα και αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
    1. Σε συλλογικά σχήματα για δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη ενταχθεί ή/και ενισχυθεί από ίδιες ή άλλες συγχρηματοδοτούμενες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Ν. 3908/2011 (ΦΕΚ Α’ 8/01-02-2011) «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» και του Ν. 4399/2016 (ΦΕΚ Α΄117/22-06-2016) «Σύσταση Καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας-Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβούλιου και άλλες διατάξεις» όπως ισχύει κάθε φορά, για την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ίδιου ή ανάλογου με το υποβαλλόμενο στις δράσεις της παρούσας.
    2. Σε συλλογικά σχήματα στα οποία διαπιστώνεται ότι δηλώνουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία εκ προθέσεως προκειμένου να ενταχθούν στις δράσεις της παρούσας.
    3. Σε συλλογικά σχήματα τα οποία δημιουργούν τεχνητά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ένταξη στις δράσεις της παρούσας.
    4. Σε συλλογικά σχήματα για τα οποία προκύπτει υποχρέωση σύνταξης και έγκρισης ισολογισμών για τα έτη της τριετίας που προηγείται του έτους υποβολής και αυτά δεν το έχουν πράξει.

 

Εντός των κατηγοριών που ακολουθούν, ενισχύονται οι εξής επενδύσεις:

  1. Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος:

 

  1. Υποκατηγορίες επενδύσεων
    1. Αρδευτικά συστήματα.
    2. Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης.
    3. Μηχανολογικός εξοπλισμός που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).
    4. Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης.
    5. Δεν ενισχύονται εγκαταστάσεις μεταφοράς αρδευτικού νερού μέσω κλειστών αγωγών συνολικού μήκους άνω των 500 μέτρων.
    6. Προσκομίζεται άδεια χρήσης νερού για το σημείο υδροληψίας που αφορά την επένδυση. Η επένδυση πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους χρήσης της νέας άδειας χρήσης ύδατος.
    7. Οι επενδύσεις της παραγράφου 1.1.4 αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, αισθητήρες, αυτοματοποιημένος έλεγχος συστημάτων άρδευσης. Για τον εξοπλισμό αυτό, με την αίτηση στήριξης υποβάλλεται μελέτη εγκατάστασης του εξοπλισμού και με την αίτηση πληρωμής μελέτη εφαρμογής του.
    8. Η αιτούμενη δαπάνη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ποσά που αναφέρονται στα Παραρτήματα 4 (Εύλογο κόστος) και 5 (Ανώτατες Επιλέξιμες Δαπάνες).
    9. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι γενικές προϋποθέσεις του άρθρου 8.

 

 

  1. Επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις

 

  1. Υποκατηγορίες επενδύσεων:
    1. Νέες γεωτρήσεις συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο).
    2. Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων (ενδεικτικά, αλλαγή αντλίας, εγκατάσταση υδρομετρητή).
    3. Δεξαμενές που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.

 

  1. Γενικές Δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνεται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Ενδεικτικά, στις γενικές δαπάνες περιλαμβάνονται οι αμοιβές για τη σύνταξη και την υποβολή αίτησης στήριξης και αιτήσεων πληρωμής, οι αμοιβές για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και την έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, καθώς και η δαπάνη τοποθέτησης της προβλεπόμενης επεξηγηματικής πινακίδας.

 

 

Ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού αίτησης στήριξης

Ύψος επιλέξιμου προϋπολογισμού αίτησης στήριξης:

  1. Για την δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος», ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά:

α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

β) Τα 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις. Ο εν λόγω προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 200.000 ευρώ.

  1. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της στήριξης που παρέχεται από το υπομέτρο 4.1 δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις δράσεις του υπομέτρου τις 500.000 ευρώ στην περίπτωση νομικού ή φυσικού προσώπου που υποβάλει περισσότερες της μίας αιτήσεων εντός της Προγραμματικής Περιόδου.
  2. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της στήριξης που παρέχεται από το υπομέτρο 4.1 δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά τις 500.000 ευρώ και στην περίπτωση που το υποψήφιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο είναι ταυτόχρονα μέτοχος/εταίρος νομικών προσώπων ή/και μέλος συλλογικών σχημάτων δικαιούχων στήριξης. Για την εφαρμογή του περιορισμού αυτού, ο προϋπολογισμός που αναλογεί σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, μέτοχο/εταίρο νομικού προσώπου, μέλος συλλογικού σχήματος είναι ανάλογος του ποσοστού συμμετοχής του στο νομικό πρόσωπο ή στο συλλογικό σχήμα, που λαμβάνει την στήριξη. Σε περιπτώσεις υπέρβασης του ανωτέρω ορίου γίνεται μείωση στην επιλέξιμη δαπάνη του αιτήματος στήριξης που έχει υποβληθεί από το φυσικό πρόσωπο και στη συνέχεια από το νομικό πρόσωπο.
  3. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της στήριξης που παρέχεται από το υπομέτρο 4.1 δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις δράσεις του υπομέτρου τα 1.000.000 ευρώ στην περίπτωση όπου συλλογικό σχήμα υποβάλει περισσότερες της μία αιτήσεων εντός της Προγραμματικής Περιόδου.

 

 

Άρθρο 16

Χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου

  1. Ένταση στήριξης

Η ένταση (%) της παρεχόμενης στήριξης εμφανίζεται στους παρακάτω πίνακες:

Πίνακας 1: Ο πίνακας 1 εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατάσταση υδατικού συστήματος όσον αφορά στην ποσότητα καλή και δυνητική εξοικονόμηση κατανάλωσης ύδατος >20%.

β) Κατάσταση υδατικού συστήματος όσον αφορά στην ποσότητα λιγότερο από καλή και δυνητική εξοικονόμηση κατανάλωσης ύδατος >25%

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ- ΘΡΑΚΗ & ΗΠΕΙΡΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

∆ΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ& ΚΡΗΤΗ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ & ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

Ο δικαιούχος κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης α) δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας, διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα1 και ικανότητες και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως υπεύθυνος της εκμετάλλευσης αυτής ή β) έχει ενταχθεί ως δικαιούχος μέτρων Νέων Γεωργών (ΠΑΑ) την τελευταία πενταετία.

80%

70%

60%

60%

50%

Γεωργοί σε ορεινές περιοχές

75%

60%

60%

60%

50%

Γεωργοί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα

75%

50%

50%

50%

40%

Λοιποί γεωργοί σε κανονικές περιοχές

75%

50%

50%

40%

40%

Συλλογικές επενδύσεις στο σύνολο των περιοχών

85%

60%

60%

60%

60%


Πίνακας 2: Ο πίνακας 2 εφαρμόζεται στις εξής περιπτώσεις:

α) Κατάσταση υδατικού συστήματος όσον αφορά στην ποσότητα καλή και δυνητική εξοικονόμηση κατανάλωσης ύδατος ≤ 20%

β) Κατάσταση υδατικού συστήματος όσον αφορά στην ποσότητα λιγότερο από καλή και δυνητική εξοικονόμηση κατανάλωσης ύδατος <25%

 

Ο δικαιούχος κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης α) δεν έχει υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας, διαθέτει επαρκή επαγγελματικά προσόντα1 και ικανότητες και εγκαθίσταται για πρώτη φορά σε γεωργική εκμετάλλευση ως υπεύθυνος της εκμετάλλευσης αυτής ή β) έχει ενταχθεί ως δικαιούχος μέτρων Νέων Γεωργών (ΠΑΑ) την τελευταία πενταετία.

Γεωργοί σε ορεινές περιοχές

Γεωργοί σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα

Λοιποί γεωργοί σε κανονικές περιοχές

Συλλογικές επενδύσεις στο σύνολο των περιοχών

1 Κατοχή Πτυχίου - Τίτλου σπουδών Γεωτεχνικής κατεύθυνσης επιπέδου ≥ 3

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις