Πρόκειται σαφώς για µία θετική εξέλιξη, καθώς η αυτόνοµη διάταξη επαναφορτιζόµενων µπαταριών ιόντων λιθίου χρησιµοποιείται κατά κόρον από τα αυτόνοµα φωτοβολταϊκά αποθηκεύοντας την ενέργεια όσο αυτή είναι διαθέσιµη (ήλιος, άνεµος, γεννήτρια, ∆ΕΗ) και εξασφαλίζει τη λήψη της όταν υπάρχει ανάγκη.
Σύµφωνα λοιπόν µε την τροποποιητική απόφαση το επιλέξιµο κόστος που θα επιδοτεί το Μέτρο 4.1.2 για εγκατάσταση φ/β το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης είναι:
Φωτοβολταϊκό συνδεδεµένο µε σταθερές βάσεις: 1.100 ευρώ/kW.
Αυτόνοµο φωτοβολταϊκό µε σταθερές βάσεις: 2.800 ευρώ/kW.
Φωτοβολταϊκό συνδεδεµένο στο δίκτυο µε ιχνηλάτες (trackers): 1.250 ευρώ/kW.
Αυτόνοµο φωτοβολταϊκό µε ιχνηλάτες (trackers): 3.100 ευρώ/kW.
Φορητή αυτόνοµη διάταξη επαναφορτιζόµενων µπαταριών ιόντων λιθίου: 500 ευρώ/kwh και ενεργειακής χωρητικότητας µέχρι 40kwh.
Η δαπάνη αγοράς, µεταφοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήµατος δε µπορεί να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Ενώ, η δαπάνη αγοράς, µεταφοράς και εγκατάστασης αυτόνοµης διάταξης επαναφορτιζόµενων µπαταριών ιόντων λιθίου η οποία δεν µπορεί να ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.
Υπενθυµίζεται, όπως είχε γράψει η Agrenda, ότι η πρόσκληση για το Μέτρο 4.1.2 προγραµµατίζεται για τον ερχόµενο Φεβρουάριο λόγω δυσκολιών στην ενεργοποίηση της πλατφόρµας αιτήσεων.