Έως 40.000 ευρώ το πριμ Νέων Αγροτών, διαβούλευση για την προκήρυξη άνω των 350 εκατ. ευρώ
Παράλληλα, αυξάνεται η περίοδος δεσμεύσεων στα 7 χρόνια, ενώ αυξάνεται και το κατώφλι ένταξης στα 14.000 ευρώ Τυπικής Απόδοσης (ήταν 8.000 ευρώ). Σημειώνεται πως οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Μαρτίου.
Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης διαμορφώνονται ως εξής:
- Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι από 14.000 έως 100.000 ευρώ.
- Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
- Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα συμπέσει χρονικά με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, στην πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στην πρόσκληση του 6.1. Ωστόσο για να ενταχθούν στο 4.1 πρέπει απαραίτητα να εγκριθούν στο 6.1 και βέβαια να έχουν συγκεντρώσει και την απαραίτητη βαθμολογία για το 4.1.
- Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.
- Στην συγκεκριμένη πρόσκληση και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα συγχωνευτεί η πρόσκληση για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:
Σε διαβούλευση η προδημοσίευση για τους Νέους Αγρότες με συνολική δαπάνη πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ
- Διπλασιάζεται το ποσό για κάθε δικαιούχο στις 35.000 €
- Επίσκεψη Λιβανού και Οικονόμου σε καλλιέργειες στο Μαραθώνα και συζήτηση με αγρότες
Την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για την προδημοσίευση του Μέτρου που αφορά στους Νέους Αγρότες, ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου.
Το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης είναι διπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ., ενώ οι ωφελούμενοι θα λάβουν ως ενίσχυση 35.000 ευρώ - ποσό διπλάσιο από τη προηγούμενη φορά που εφαρμόσθηκε το Μέτρο.
Το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Οικονόμου και τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο, επισκέφθηκαν αγρόκτημα στο Μαραθώνα στο οποίο καλλιεργούνται κηπευτικά.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συζήτησε με αγρότες της περιοχής τα προβλήματα που τους απασχολούν και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία της χώρας. Μάλιστα ορισμένοι εκ των καλλιεργητών είχαν μετάσχει στην προηγούμενη εφαρμογή του Μέτρου για Νέους Αγρότες και ανέφεραν στον κ. Λιβανό τις εμπειρίες τους και τις προτάσεις τους για βελτίωσή του.
Παρουσιάζοντας το Μέτρο ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός είπε:
«Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να ανανεώσουμε την αγροτική μας οικονομία, να επενδύσουμε σε νέους ανθρώπους. Και στην ηλικία αλλά και σε ανθρώπους που προέρχονται από άλλα επαγγέλματα. Να επενδύσουν και να βιώσουν την εμπειρία της αγροτικής οικονομίας και μέσα από αυτήν να αποκτήσουν εισοδήματα και να γίνουν επιχειρηματίες σε έναν πολλά υποσχόμενο χώρο, που είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα, εδώ τον Μαραθώνα, σε αυτήν την πρότυπη καλλιέργεια του Νίκου Μπουκουβάλα, ο οποίος επενδύει στα βιολογικά οπωροκηπευτικά, ήλθαμε να συζητήσουμε, μαζί του και με άλλους παραγωγούς, το νέο πρόγραμμα Νέων Αγροτών το οποίο βγαίνει στη διαβούλευση από σήμερα και έως τις 15 Μαρτίου.
Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Υπερδιπλασιάζουμε το ποσό το οποίο θα στηρίξει τους ενδιαφερόμενους που θα μπουν στο πρόγραμμα. Θα κινηθεί από 350- 400 εκατ. ευρώ. Το ύψος του θα διαμορφωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού που θα ανοίξει και η πρόσκληση. Το πρόγραμμα στηρίζει αυτούς που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στον αγροτικό χώρο και όχι ευκαιριακά να πάρουν ένα βοήθημα. Δημιουργεί τα κίνητρα αλλά και τις υποχρεώσεις οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα αυτό να παραμείνουν ως επαγγελματίες αγρότες για επτά χρόνια.
Επί πλέον έρχεται να υπηρετήσει τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής, για επένδυση σε καινοτομικά σχήματα και προϊόντα, σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας. Να μπορέσουν άνθρωποι από άλλους κλάδους να δουν την ευκαιρία και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και συνολικά να υπηρετήσουν την πολιτική μας, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ευρωπαϊκή λογική του Green Deal και με την λογική που έρχεται από το μέλλον, μιας αειφόρου και κυκλικής ανάπτυξης».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννης Οικονόμου, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι να προσελκύσει και να κρατήσει στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν αυτή τη δουλειά και θέλουν να προσφέρουν. Είναι ένα εμβληματικό μέτρο που έρχεται να αντιμετωπίσει αρκετές από τις στρεβλώσεις, όπως η γήρανση, αφού στοχεύει στη δημογραφική ανανέωση. Έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που θα χτυπά την εικονικότητα, δεν θα είναι αφορμή για να πάρουν κάποιοι χρήματα και να φύγουν αλλά να επενδύσουν στον τομέα της γεωργίας. Ο Νέος Αγρότης είναι ένας νέος σύγχρονος επαγγελματίας αγρότης, για να είναι ανταγωνιστικός, για να μπορεί να επιβιώσει και να αυξάνει κάθε χρόνο το εισόδημά του».
Νίκος Μπουκουβάλας (παραγωγός): «Σίγουρα το νέο πρόγραμμα είναι ένα πολύ σοβαρό κίνητρο για να ξεκινήσει και να υλοποιήσει κανείς αυτά τα οποία έχει σκεφτεί και θέλει να κάνει στη ζωή του ως νέος αγρότης. Το πριμ που ανέβηκε σημαντικά –διπλασιάστηκε στην ουσία- επίσης είναι πολύ σημαντικό γιατί το προηγούμενο δεν επαρκούσε ίσως να καλύψει όλες τις ανάγκες, οπότε αναγκάζονταν παιδιά που ξέρω να δανειστούν χρήματα για να συνεχίσουν.
Θα δώσει μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια στο σύνολο της επένδυσης του νέου αγρότη».
Ανδρής Λεωνίδας(παραγωγός): «Ο διπλασιασμός της ενίσχυσης είναι ασφαλώς ένα πολύ σημαντικό βοήθημα, σε σχέση με το παρελθόν. Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με την αγροτική παραγωγή γενικότερα, σε όποιον κλάδο επιθυμεί. Είναι μια δουλειά την οποία πρέπει να έχεις όρεξη να την κάνεις, να την αγαπάς. Είναι βιώσιμη δουλειά και από αυτήν μπορεί να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς».
Τι προβλέπει το Μέτρο για τους Νέους Αγρότες
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων / Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων ανακοινώνει, ότι το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους θα προκηρυχθεί το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» (ΠΑΑ 2014 – 2020). Για τον σκοπό αυτό θέτει από σήμερα και μέχρι τις 15 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση την σχετική προδημοσίευση του Μέτρου.
Όσον αφορά το μέγεθος της δημόσιας δαπάνης, αυτό θα είναι πολλαπλάσιο από την προηγούμενη πρόσκληση και εκτιμάται ότι θα κινηθεί πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί στόχοι της πρόσκλησης του έτους 2021 είναι οι εξής:
α) Η ουσιαστική δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και αγροτικού δυναμικού της χώρας,
β) Η αντιμετώπιση του φαινομένου των πλασματικά Νέων Αγροτών, που επωφελούνται ευκαιριακά από το Μέτρο αντιμετωπίζοντας συγκυριακά την είσοδο τους στον τομέα της Γεωργίας και,
γ) η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Μέτρου με την παροχή νέων κινήτρων, όπως η χορήγηση επαρκούς ενίσχυσης τόσο για την αντιμετώπιση των εξόδων της πρώτης εγκατάστασης στον τομέα της Γεωργίας, όσο και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Παράλληλα, προβλέπονται για πρώτη φορά ο διπλασιασμός του ποσού ενίσχυσης στα 35.000 ευρώ (με προσαυξήσεις ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης) και η αύξηση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι υποψήφιοι για ένταξη στο Μέτρο, με σκοπό την αντιμετώπιση των παθογενειών και της συγκυριακής λογικής, αλλά κυρίως την ενδυνάμωση και ανάδειξη του Μέτρου σε βασικό πυλώνα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της χώρας.
Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας προκήρυξης διαμορφώνονται ως εξής:
- Το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, που θα δηλωθεί στο ΟΣΔΕ του έτους 2021, εκπεφρασμένο ως τυπική απόδοση, πρέπει να είναι από 14.000 έως 100.000 ευρώ.
- Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και, ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας και την παραγωγική κατεύθυνση της εκμετάλλευσης κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
- Για πρώτη φορά, η πρόσκληση του υπομέτρου 6.1 θα συμπέσει χρονικά με την πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης (μέτρο 4.1) με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε επιπλέον χρηματοδότηση για την απόκτηση σύγχρονου εξοπλισμού από τους Νέους Αγρότες. Συνεπώς, στην πρόσκληση των σχεδίων βελτίωσης θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στήριξης και όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση στήριξης στην πρόσκληση του 6.1. Ωστόσο για να ενταχθούν στο 4.1 πρέπει απαραίτητα να εγκριθούν στο 6.1 και βέβαια να έχουν συγκεντρώσει και την απαραίτητη βαθμολογία για το 4.1.
- Οι δικαιούχοι πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία γεωργού και να τη διατηρήσουν τουλάχιστον για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου. Συνεπώς, οι ωφελούμενοι θα πρέπει να διατηρήσουν συνολικά την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για επτά έτη.
- Στην συγκεκριμένη πρόσκληση και με τις ανωτέρω προϋποθέσεις, θα συγχωνευτεί η πρόσκληση για τους δικαιούχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Φλώρινας.
Τα ανωτέρω τίθενται σε διαβούλευση στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του ΥΠΑΑΤ http://pconsult.minagric.gr/index.php/el/
06-03-2021 08:31Αγροτης
Θα έπρεπε να δώσετε τα χρηματα σε αυτούς που οντψς ασχολούνται. Και όχι να έρθει ο άλλος να νοικιάσει στρέμματα και να μοιραστεί τα λεφτά με τον άλλον που δε μπορεί να μπει στο πρόγραμμα
Απάντηση06-03-2021 08:29Αγροτης
Εμείς που έχουμε ζώα και χωράφια στο όνομα μας αλλά γραφτηκακε στο ΟΓΑ το 2019 μας πετάει απ' έξω. Λες και εγώ δε τα θέλω τα χρήματα να αυξήσω και να καλυτερεψω τα ζώα μου. Σα δε ντρέπεστε εκεί στο υπουργείο. Αλλάξτε τις προϋποθέσεις και μειώστε το ποσό επιδόματος. Είναι κρίμα ν μαςπςτατε απ' έξω.
Απάντηση04-03-2021 22:58Κωνσταντίνος
Ανεβάστε το όριο ηλικίας,είναι κρίμα να μείνουν έξω άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά, είμαι σε αυτούς,σε μια μέρα πατάω 41 και είμαι στο άγχος τόσα χρόνια ποτέ θα ανοίξουν οι αιτήσεις για να είμαι μέσα στο πλάνο μου! Έχουμε κανένα νέο για την ηλικία?
Απάντηση03-03-2021 00:57Βαρουξης Ιωάννης
Καλησπέρα σας ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να παρω την επιδότηση
Απάντηση02-03-2021 16:22ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα?
Απάντηση01-03-2021 20:06Ανδρεας
Καλησπέρα!! Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια αλλά δεν έχω κάποιο χωράφι στο όνομά μου ούτε έχω κάνει κάποια εμπορική πράξη από αυτά. Πληρω τα ηλικιακά κριτήρια.Δικαιουμαι να ενταχθω στο πρόγραμμα?? Ευχαριστώ
Απάντηση01-03-2021 20:01Ηλίας Ποζιός
Κάνω δήλωση ΟΣΔΕ από το 2019 και εμφανίζομαι σαν αγρότης ειδικου καθεστώτος λογω ασφάλισης στο ΙΚΑ Έχω μελισσια και θέλω να ξέρω αν μπορώ να καταθέσω τα χαρτιά μου στο πρόγραμμα και πόσα μελισσια θα πρέπει να έχω στη δήλωση ΟΣΔΕ 2021;
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)01-03-2021 18:46Παναγιώτης
Γιατί να μην ειναι δικαιουχοι και αυτοί οι νέοι που επελεξαν τον αγροτικό κλάδο μετά την προκυρηξη του τελευταίου προγράμματος νεων αγροτών; Δηλαδή ενας αγροτης κατω των 40 που επελεξε τον αγροτικο κλαδο το 2017 γιατί να εξαιρείται των προγραμμάτων; Αυτός άλλωστε, μόνο ευκαιριακά δεν ειδε την συγκεκριμενη ενασχόληση.
Απάντηση01-03-2021 17:54Αποστολης
Οι φοιτητές εγκρίνονται στο πρόγραμμα;
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)01-03-2021 16:55Χαραλαμπος
Ελπίζω τουλάχιστον να ψηφίσουν και αφορολογητο για αυτού του είδους την επιδότηση ειδάλλως σκέφτητε α δόση 28000 *23 της εκατό πόσο φόρος αναλογεί να δώσουμε αμέσως μετά την πρώτη πληρωμή .
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)