Σηµειωτέον ότι οι επαγγελµατίες του αγροτικού χώρου δέχονται επιπρόσθετα αυτό τον καιρό ισχυρό ανταγωνισµό στο πεδίο της αγροτικής γης. Προέρχεται από «εξωγεωργικούς» κεφαλαιούχους και funds τα οποία επιδίδονται σε αναζήτηση εκτάσεων, είτε για την ανάπτυξη αγροτικής δραστηριότητας είτε και για εγκατάσταση µονάδων Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας. Αυτό σηµαίνει ότι αντικειµενικά στην περίπτωση των αγροτών και δη των νέων αγροτών θα έπρεπε να υπάρχει µια ευνοϊκότερη µεταχείριση ως προς το εύρος και το κόστος χρηµατοδότησης (εγγυήσεις, επιδότηση επιτοκίου, περίοδος χάριτος κ.α.) έτσι ώστε µέσα από την αγορά γης να µπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των εκµεταλλεύσεων.
Στην πράξη µόνο η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί µια πολιτική (βλέπε παραπλεύρως) που εξασφαλίζει επιδότηση επιτοκίου µέχρι και 100%.
Αυτό που ισχύει στα περισσότερα τραπεζικά ιδρύµατα για τους αγρότες (παλιούς και νέους) είναι το ίδιο που ισχύει για κάθε άσχετο µε το αγροτικό επάγγελµα που επιλέγει ωστόσο να επενδύσει στην αγορά αγροτικής γης.
∆ηλαδή επιτόκιο στο επίπεδο του 7,60% (ΒΕΑ:7,10%+0,50 µονάδες) πλέον εισφοράς του Ν. 128/75 που σήµερα ανέρχεται σε 0,6 µονάδες ή 0,12 µονάδες µε βάση το κύριο επάγγελµα του αγρότη. Το δάνειο µπορεί να φθάνει στο 80% της εκτιµώµενης αξίας του προσηµειωµένου ακινήτου, ενώ η Α’ προσηµείωση υπολογίζεται στο 125% επί του ποσού του δανείου. Πρόβληµα παραµένει επίσης το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων το ύψος του δανείου υπολογίζεται µε βάση την αντικειµενική και όχι την εµπορική αξία του ακινήτου.
Κι όλα αυτά, όταν οι αναλύσεις των Βρυξελλών µε βάση την έκθεση του fi-compass που δηµοσιεύθηκε το περασµένο καλοκαίρι, έγραφε ότι «στην Ελλάδα η αγροτική γη είναι πρόβληµα για δυνατούς λύτες, καθώς νοικιάζεται εύκολα αλλά υπερβολικά ακριβά και πωλείται δύσκολα». Σηµείωνε µάλιστα ότι Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα µπορούσε να βοηθήσει αυτή την υπόθεση, ωστόσο, ο δισταγµός των τραπεζικών ιδρυµάτων να µπουν πιο ενεργά στη χρηµατοδοτική στήριξη των αγροτών παραµένει πρόβληµα.
Η Ελλάδα, κατέληγε η έκθεση, θα πρέπει να στηρίξει τη γεωργία και µε άλλα εργαλεία, όπως ένας µηχανισµός επιδότησης του επιτοκίου, αποκλειστικά για τον πρωτογενή τοµέα. Πιο συγκεκριµένα, µε βάση πάντα την έκθεση του fi-compass, «η Ελλάδα θα µπορούσε να συνδυάσει την απαραίτητη κάλυψη κινδύνων για τις τράπεζες µε υψηλότερη µείωση των επιτοκίων, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιθυµητό από τους Έλληνες αγρότες, καθώς τα επιτόκια είναι πολύ υψηλότερα από το µέσο όρο της ζώνης του ευρώ.».