Εντείνονται οι πιέσεις αγροτών με πρόσφατες συμβάσεις και βλέψεις ένταξης στα Βιολογικά, έρχεται προδημοσίευση
Αυτός ήταν και ο όρος που είχε τεθεί στις περασµένες προσκλήσεις, µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει θέσει στο ερχόµενο Μέτρο ως προαπαιτούµενο, τα αγροτεµάχια να περιλαµβάνονται από την 31/12/2020 σε ενεργή σύµβαση µε ΟΕ&Π.
Ωστόσο, ακόµα κι αν αλλάξει αυτό, θα είναι µόνο για το θεαθήναι. Τα κριτήρια µοριοδότησης πριµοδοτούν σαφώς την παλαιότητα του βιοκαλλιεργητή. Με λίγα λόγια ακόµα κι αν σήµερα κάποιος κάνει πιστοποίηση, θα είναι τελευταίος στη σειρά ένταξης και κατά πάσα πιθανότητα στους επιλαχόντες του Μέτρου. Το παραπάνω ζήτηµα λύνεται µόνο εάν βγει ξεχωριστό πρόγραµµα «µετατροπής στις βιολογικές πρακτικές» για τους νεοεισερχόµενους, κάτι για το οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτός απροόπτου, δεν θα κάνει πίσω.
Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά η «στρατιά» των επιλαχόντων που θα µετρήσει έτσι το Μέτρο. Οι αρχές δεν θέλουν να επαναληφθεί το φαινόµενο της 3ης πρόσκλησης του 2019 µε 6.500 δικαιούχους και 30.000 επιλαχόντες και απορριφθέντες. Και αυτοί οι 30.000 είναι σίγουρο πως θα ξαναπροσπαθήσουν. Τότε µάλιστα, είχε γίνει και θέµα η ιδιαίτερα ευνοϊκή µεταχείριση που έτυχαν κάποιες περιφέρειες. Πάντως για το ζήτηµα µε τα βιολογικά ξερικά τριφύλλια (µία κοπή παίρνει ο καλλιεργητής) που κατέκλυσαν τη χώρα αφού έπαιρναν 60 ευρώ το στρέµµα πριµ, δεν έγινε τίποτα, µε την καλλιέργεια αυτή να βρίσκεται κανονικά στη νέα πρόσκληση.
∆εύτερο θέµα είναι ο αποκλεισµός των Νέων Αγροτών της πρόσκλησης του 2021. Με δεδοµένο πως η πλειονότητα φέτος θα κάνει ΟΣ∆Ε, ζητείται να υπάρξει ειδική µεταχείριση για τους δικαιούχους. Και εδώ όµως, υπάρχουν αγκιλώσεις λένε οι πληροφορίες, εφόσον τα Βιολογικά θα βγουν για αιτήσεις τον Ιούλιο και οι Νέοι Αγρότες τον Σεπτέµβριο.
Παράλληλα, κατά τη διαβούλευση τέθηκε και το ζήτηµα της ένταξης του ελληνικού µαύρου χοίρου στο µέτρο που είναι διαχρονικά εκτός ενίσχυσης. Παρόµοιο αίτηµα υπήρξε και για τους ελαιούχους σπόρους (π.χ σουσάµι).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του Οργανισµού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών ∆ΗΩ που προτείνει για τους µελισσοκόµους καθορισµένο ποσό ανά κυψέλη, της τάξης των 60 ευρώ στην τριετία είτε πρόκειται για παραγωγικό µελισσοσµήνος, είτε για παραφυάδα (µικρό µελισσοσµήνος). Παράλληλα, προτείνει ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ ανά βιολογικό µελισσοκόµο και για τον αριθµό των δηλωθέντων στην αρχική δήλωση κυψελών.
29-04-2021 23:52Κώστας
Ξερικά τρυφύλια 60 ευρώ το στρέμμα βιολογική επιδότηση. Επιδοτούν τη μη παραγωγή απλός για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα συντεχνίες και κομματόσκυλα. Υπόψην η Ελλάδα εισάγει τρυφύλια από την Ολλανδία για να καλυφθεί. Συνεχίστε εσείς να επιδοτείτε μεγαλοαγρότες δημοσίους υπαλλήλους που δεν παράγουν τίποτα. Συνεχίστε να στηρίζετε κομματόσκυλα και συντεχνίες. Την καταστρέψατε την Ελλάδα και συνεχίζετε τα ίδια και τα ίδια Πλαφόν ρε στα στρέμματα στη βιολογική επιδότηση να δω τότε πόσοι θα βάλουν ξερικά τρυφύλια.
Απάντηση29-04-2021 23:46Κώστας
Τα κριτήρια πριμοδοτούν την παλαιότητα. Μάλιστα. Δηλαδή πάλι στους ίδιους και τους ίδιους. Μην τυχόν και μείνει κανένας κοζταμπάσης μεγαλοαγρότης και κομνατόσκυλο εκτός. Στημένες διαδικασίες σημαδεμένη τράπουλα. Κάνουμε αιτήσεις πληρώνουμε γεωπόνους και στο τέλος θα τα πσρουν πάλι οι γνωστοί κοτζαμπάσηδες πιυ τα παίρνουν πάντα. Ποια παλαιότητα και τρίχες όλοι αυτοί σας δουλεύουν ψιλό γαζί. Κανονικά λιπάσματα ρίχνουν και εσείς τους δίνετε και βιολογική επιδότηση. Βγαίνουν στα καφενεία και γελάνε μαζί σας που οι έλεγχοι είναι εικονικοί. Σας ξεγελάνε και το έχουν και καμάρι για την κουτοπονηριά τους. Και εμείς που παράγουμε βιολογικό προιόν (αρωματικά φυτά) δεν παίρνουμε τίποτα. Κατσαπλιάδες που παριστάνουν και τους απόγονους των αρχαίων Ελλήνων. Ουστ βρωμόφαρες.
Απάντηση29-04-2021 23:34Κώστας
Ξερικά τρυφύλια η βιολογική επιδότηση να πέφτει στους μαχαραγιάδες δημόσιους υπάλληλους μεγαλοαγρότες με 800-1000 στρέμματα νταμάρια που τα νοικιάζουν 10 ευρώ το στρέμμα και πετάνε την παραγωγή στο λάκκο αφού τους συμφέρει και οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές που παράγουν εξαγώγιμα προιόντα όπως τα αρωματικά φυτά δεν παίρνουν τίποτα. Δίκαια πράγματα στη χώρα των κοτζαμπάσηδων. Για αυτό και αν πας σε σούπερ μάρκετ όλα τα προιόντα είναι εισαγωγής. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τα συμφέροντα της συντεχνίες κομματόσκυλων και τη ΜΗ παραγωγή. Στο τέλος οι πραγματικοί βιοκαλλιεργητές που παράγουν θα μείνουν και πάλι εκτός βιολιγικής επιδότησης. Ήδη οι κοτζαμπάσηδες μεγαλιαγρότες στην περιοχή μου αυξάνουν τα στρέμματα στα ξερικά τρυφύλια γιατί μυρίστηκαν επιδότηση βιολογική. Τα ίδια και τα ίδια στη χώρα των κοτζαμπάσηδων μεγαλοαγροτών κομματόσκυλων. Τόσο δύσκολο είναι να μπει ένα πλαφόν στα στρέμματα ώστε να μην παίρνει ένας όλη την πίτα των επιδοτήσεων με 800-1000 στρέμματα και ο άλλος τίποτα; Είναι δίκαιο αυτό; Βάλτε ένα πλαφόν 200-300 στρέμματα ώστε να πάρουν όλοι μια βοήθεια από τη βιολογική επιδότηση. Στον έναν δηλαδή δίνετε βιολογική επίδότηση για 800-1000 στρέμματα και ο άλλος τίποτα;
Απάντηση