
Ο γενικός γραμματέας σε συνάντηση που είχε με τη Βουλευτή Ασημίνα Σκόνδρα, ανέφερε πως το ζήτημα που είχε προκύψει με την εγκύκλιο των διαχειριστικών (η Τυπική Απόδοση στα χαμηλής κάλυψης έπεφτε θεαματικά) θα λυθεί και έτσι 1.000 περίπου υποψήφιοι δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ένταξης.
Αναφορικά με την προκήρυξη της Απονιτροποίησης (16/2 έως 14/3 οι αιτήσεις) ο κ. Παπαγιαννίδης ανέφερε πως δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο της περασμένης προκήρυξης με τους λίγους δικαιούχους και πολλούς επιλαχόντες. Άλλωστε τα λεφτά είναι 200 εκατ. ευρώ και οι δεσμεύσεις μόλις για 2 έτη οπότε φτάνουν για πολλούς παραπάνω αγρότες.
Αναλυτικά, το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει:
Συνάντηση Α. Σκόνδρα με Δ. Παπαγιαννίδη για Προγράμματα Απονιτροποίησης και Νέων Αγροτών
Ρυθμίζεται το ζήτημα «κηπευτικών χαμηλής κάλυψης»
Συνάντηση εργασίας είχε η Βουλευτής του νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα με τον κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Συζητήθηκαν αναλυτικά δύο αγροτικά θέματα, που αφορούν τα Προγράμματα Απονιτροποίησης και Νέων Αγροτών.
Το πρώτο αφορά στους όρους του νέου διετούς προγράμματος απονιτρορύπανσης. Ως γνωστόν, στο προηγούμενο πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, οι Καρδιτσιώτες αγρότες είχαν αδικηθεί και από τους 3.355 που είχαν καταθέσει φακέλους προς ένταξη, εντέλει εντάχθηκαν μόνο οι 1.015.
Η κ. Σκόνδρα, σε συνέχεια των έως τώρα παρεμβάσεων, και δεδομένης της πρόσκλησης συμμετοχής που αναμενόταν να εκδοθεί, ενημερώθηκε για τις διαφοροποιήσεις και τις νέες προοπτικές ένταξης, των Καρδιτσιωτών αγροτών στο εν λόγω πρόγραμμα.
Η δημοσίευση της πρόσκλησης συμμετοχής για το νέο πρόγραμμα, έγινε χθες, 16/2/2022 με καταληκτική ημερομηνία στις 14/3/2022.
Η διάρκεια του νέου κύκλου απονιτρορύπανσης είναι διετής και είναι σημαντικό, ότι το ανώτατο πλαφόν στρεμμάτων περιορίζεται στα 200 στρέμματα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να ενταχθεί μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων αγροτών.
Στην συνέχεια, το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε ήταν η ένταξη ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», όσον αφορά αιτούντες με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, που κινδύνευαν να μείνουν εκτός προγράμματος.
Η κ. Σκόνδρα, είχε ενημερωθεί από τον Γεωπονικό Σύλλογο Καρδίτσας και το Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. και είχε θέσει το ζήτημα στον κ. Παπαγιαννίδη, ο οποίος με την σειρά του, είχε δεσμευτεί να ερευνήσει πιθανή λύση, ώστε να μην αποκλειστούν οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πανελλαδικά αγγίζουν τους 1.000, εκ των οποίων 150 περίπου ανήκουν στο Νομό μας.
Στην τελευταία τους συνάντηση, ο κ. Παπαγιαννίδης ενημέρωσε την Βουλευτή, ότι λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις προτάσεις του Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε., όσο και τις δικές της παρεμβάσεις, αλλά και για την ίση μεταχείριση των ενδιαφερομένων αγροτών, οι φάκελοι που αφορούν καλλιέργειες με κηπευτικά χαμηλής κάλυψης, δεν θα μείνουν εκτός προγράμματος και θα αξιολογηθούν ως θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών υπό κάλυψη.
Τέλος, η κ. Σκόνδρα, στο πλαίσιο της συνάντησης, ενημερώθηκε για την εξέλιξη και την πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τον σχεδιασμό κατανομής των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διοχευτευθούν στους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μας.
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:
Στα 752 ευρώ η Τυπική Απόδοση για κηπευτικά χαμηλής κάλυψης στους Νέους Αγρότες
Οι κηπευτικές καλλιέργειες σε χαμηλά μη προσπελάσιμα στρέγαστρα δεν θα θεωρούνται θερμοκηπιακές και ως εκ τούτου μειώνεται η τυπική τους απόδοση ανά στρέμμα από τα 6.892 ευρώ στα 752,5 ή 1.177 ευρώ, σύμφωνα με εγκύκλιο των διαχειριστικών αρχών που ορίζει τους όρους αξιολόγησης για τους Νέους Αγρότες 2021.
Η σχετική πρόβλεψη που μειώνει τις τυπικές αποδόσεις αναμένεται να θέσει εκτός προγράμματος ή να δυσκολέψει αρκετά την ένταξη στο πρόγραμμα υποψήφιων που δήλωσαν καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης, καθώς έτσι μπορεί να μην συμπληρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια ένταξης και μοριοδότησης στο πρόγραμμα.
Σημειώνεται εδώ πως η παραπάνω οδηγία έχει να κάνει με τον επιτόπιο έλεγχο κατά τη β' φάση αξιολόγησης των φακέλων
Αναλυτικότερα η σχετική εγκύκλιος αναφέρει:
Θέμα: Διοικητικός έλεγχος των αιτημάτων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».
Επισημαίνουμε ότι κηπευτικές καλλιέργειες σε χαμηλά μη προσπελάσιμα στέγαστρα δεν εντάσσονται στην κατηγορία «Β_1_7_2 Κηπευτικές καλλιέργειες σε θερμοκήπιο ή υπό άλλα (προσπελάσιμα) προστατευτικά στέγαστρα» της Eurostat η οποία λαμβάνει τυπική απόδοση 68.926 ευρώ (σ.σ ανά εκτάριο) αλλά στις κατηγορίες «Β_1_7_1_1 Κηπευτικές καλλιέργειες μεγάλης έκτασης σε αγρό» ή «Β_1_7_1_2 Κηπευτικές καλλιέργειες μικρής έκτασης σε αγρό» ή «Β_1_7_1_2 Κηπευτικές καλλιέργειες μικρής έκτασης σε αγρό κατηγορίας» με τυπική απόδοση 7.525 και 11.775 ευρώ αντίστοιχα.
Παρέμβαση ΓΕΩΤΕΕ
Την παρέμβαση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προκάλεσε η έκδοση της σχετικής εγκυκλιου το οποίο επισημαίνει:
«Με την παρούσα εγκύκλιο επιχειρείται η εφαρμογή διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τυπικών αποδόσεων στις κηπευτικές καλλιέργειες, σε σχέση με αυτούς που είχαν ακολουθηθεί στις προσκλήσεις Νέων Αγροτών του Υπομέτρου 6.1 κατά την περίοδο του 2016 (Α’ κύκλος) και αλλά και του 2018 (Β’ κύκλος), αφού αναφέρεται ότι οι κηπευτικές καλλιέργειες με μη προσπελάσιμα στέγαστρα θα εμπίπτουν στην τυπική απόδοση των κηπευτικών καλλιεργειών μεγάλης έκτασης σε αγρό ή μικρής έκτασης σε αγρό.
Τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό εγείρονται θέματα ισόνομης μεταχείρισης, καθώς πρόκειται για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού κατηγοριοποίησης των κηπευτικών καλλιεργειών και, εντέλει, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τυπικών τους αποδόσεων, εντός της ίδιας προγραμματικής περιόδου.
Πέραν των παραπάνω, το Επιμελητήριο στην ίδια επιστολή επισημαίνει τον τεράστιο φόρτο εργασίας των μελών του που εργάζονται στις Διευθύνσεις Γεωργίας και ασχολούνται με τους διοικητικούς ελέγχους, αφού παράλληλα ασχολούνται με την ολοκλήρωση των πληρωμών των Νέων Γεωργών του Α’ Κύκλου (2η δόση), με αιτήματα πληρωμών του Υπομέτρου 4.1 τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος και με τις αξιολογήσεις του 3ου κύκλου του Υπομέτρου 6.1 Νέων Γεωργών.
Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται επιπλέον και οι επιτόπιες επισκέψεις για τον έλεγχο των κηπευτικών καλλιεργειών. Για την αποφόρτιση των Διευθύνσεων Γεωργίας και ταυτόχρονα την τάχιστη πληρωμή των ωφελουμένων από τα μέτρα του Π.Α.Α.. το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών (όπως π.χ. είναι η τηλεπισκόπηση), οι οποίες μάλιστα επιτρέπουν και έλεγχο σε παρελθόντα χρόνο, κάτι που δεν είναι εφικτό με την επιτόπια επίσκεψη.».