Κρίσιμη η αλλαγή φακέλου σε Σχέδια και Μεταποίηση για διευκόλυνση επενδύσεων
Το παραπάνω ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα όσων βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων, θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που διεξάγεται την Τετάρτη 24 Μαΐου. Ήδη 13 κράτη-μέλη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) από τον περασμένο Απρίλιο έχουν ζητήσει να διερευνηθούν τυχόν περαιτέρω δυνατότητες για πρόσθετες ευελιξίες στο πλαίσιο του τρέχοντος πλαισίου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτές θα µπορούσαν να περιλαµβάνουν απλουστευµένες διαδικασίες για την τροποποίηση των ΠΑΑ, επιτρέποντας εξαιρέσεις όσον αφορά την επιλεξιµότητα και τους οικονοµικούς όρους των Μέτρων, µικρότερη διάρκεια λειτουργιών και µερική ολοκλήρωση έργων λόγω απρόβλεπτων συνθηκών, που προκαλούνται από την τρέχουσα κατάσταση κρίσης. Το συγκεκριμένο θέμα που θα συζητηθεί σήμερα, έρχεται να επαναφέρει η Ρουμανία, η οποία μάλιστα λέει πως η κατάσταση σε πολλές επενδύσεις είναι δραματική και πολλοί δικαιούχοι δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί στην Ελλάδα εδώ και μία 5ετία περίπου από τα προγράμματα του ΠΑΑ προφανώς επηρεάζονται από την εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών σε σειρά υλικών, από τον χάλυβα µέχρι το ξύλο και τα καλώδια και ως εκ τούτου, μοιάζει επιτακτική η διευθέτηση του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ζήτημα του αυξημένου κόστους δεν επηρεάζουν μόνο τις επενδύσεις που ήδη υλοποιούνται αλλά και τους όρους των Μέτρων που αναμένεται να προκηρυχθούν . Ένα από αυτά είναι και τα Σχέδια Βελτίωσης στην Ελλάδα με την αγορά να έχει εκφράσει την ανησυχία της για το γεγονός ότι στη νέα πρόσκληση µε τον µέχρι σήµερα σχεδιασµό, δεν δύναται να επιδοτηθούν επενδύσεις άνω των 130.000 ευρώ στη φυτική παραγωγή, ποσό µειωµένο κατά 170.000 ευρώ σε σχέση µε την περασµένη προκήρυξη. ιδικότερα όσον αφορά τα επιλέξιµα κόστη (τιµοκατάλογος εύλογου κόστους) η αγορά στην περασµένη πρόσκληση κινήθηκε πάνω-κάτω µε τον ίδιο κατάλογο του 2010 σε ό,τι αφορά την κατασκευή στάβλων, αµελκτήριων, θερµοκηπίων, αποθηκών κ.λπ.. Προφανώς όµως πλέον, οι αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν έγκαιρα στις απαραίτητες διορθώσεις των σχετικών τιµοκαταλόγων, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα πραγµατικότητα.
Αναλυτικότερα στο πρόγραμμα του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας αναφέρεται το εξής:
Δικαιούχοι έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΑΑ
Η ρουμανική αντιπροσωπεία θα μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία στον τομέα των κατασκευών και συναρμολόγησης, καθώς και για την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Το κόστος των οικοδομικών υλικών έχει αυξηθεί δραματικά, μαζί με την τιμή των καυσίμων, του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Το κόστος εργασίας καθώς και ο εξοπλισμός και άλλα μηχανήματα έχουν επίσης αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί δικαιούχοι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσουν την υλοποίηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την περίοδο 2014-2020 δεν καλύπτει πλέον το υψηλό πρόσθετο κόστος που προκαλείται από την σημαντική αύξηση της τιμής. Αυτή η συνεδρία θα είναι δημόσια.
24-05-2022 19:28ΑΓΡΟΤΗΣ
Ένα ευρώ να δίνατε στην πραγματική παραγωγή
Απάντηση24-05-2022 10:32Έλεος
Και το πρόγραμμα για νέους αγρότες έχει πρόβλημα,όσοι νέοι μπουν θα καταστραφούν γρ έχουν τρελές δεσμεύσεις και τα χρήματα τα αφανησε ο πληθωρισμός....
Απάντηση