BACK TO
TOP
Προγράμματα

Παράταση για 19 Ιουλίου στις αιτήσεις για επενδύσεις σε αγροτουριστικά καταλύματα

Παράταση ως τις 19 Ιουλίου πήρε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Αγροτουρισμός του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία επιδοτεί την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό καταλυμάτων τα οποία προσφέρουν διατροφή και προϊόντα αγροδιατροφής στους επισκέπτες, εντός του χώρου εγκατάστασης ή και στον τόπο παροχής υπηρεσιών βιωματικού τουρισμού της επιχείρησης.

agritourism2

Γιώργος Κοντονής

28
0

Ο αρχικός προγραμματισμός τοποθετούσε την ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την Τρίτη 12 Ιουλίου. Το πρόγραμμα αυτό έχει ύψος 49 εκατ. ευρώ και οι φάκελοι θα πρέπει να αφορούν επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ, με το ποσοστό ενισχύσεων ανάλογα με την Περιφέρεια για τις ΜΜΕ να ανέρχεται στο 50%.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναβολή για μια εβδομάδα στην έναρξη υποβολής αιτήσεων αναφέρει: 

Τροποποίηση (2η) της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Πράσινος Αγροτουρισμός του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

 Με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων τροποποιήθηκε η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης στο υποέργο Πράσινος Αγροτουρισμός που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ΥΠΑΑΤ και ηημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων μετατίθεται για τις 19/07/2022 12:00 μμ.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος
Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Απευθύνεται ειδικά σε: υφιστάμενες και υπό σύσταση ΜΜΕ και μεγάλες επιχειρήσεις Ειδικότερα:

Α) Υφιστάμενα Νομικά Πρόσωπα (ΜΜΕ και Μεγάλες Επιχειρήσεις) Β) Υπό-σύσταση Νομικά Πρόσωπα που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης πριν την έκδοση της ατομικής εγκριτικής απόφασης ένταξης στο Υποέργο. Δεν ενισχύονται φυσικά πρόσωπα και ατομικές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που περιγράφονται παραπάνω

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν όλα τα νομικά πρόσωπα είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζόμενων στο κατά περίπτωση εφαρμοστέο ειδικό άρθρο του ΓΑΚ, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Προσφέρουν διατροφή και προϊόντα αγροδιατροφής στους επισκέπτες, εντός του χώρου εγκατάστασης ή και στον τόπο παροχής υπηρεσιών βιωματικού τουρισμού της επιχείρησης.

β) Οι πρώτες ύλες πρέπει ν προέρχονται:

*Από συμβολαιακή γεωργία σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 60% κατ’ έτος, ή

* Από καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 60% κατ’ έτος

*Η ανωτέρω υποχρέωση, ξεκινάει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών.  Σημειώνεται ότι δεν μπορουν α κριθούν δικαιουχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της εταιρείας αστικού δικαίου, νομικές μορφές της κοινοπραξίας με εξαίρεση τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Ενισχύονται επενδύσεις σε ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού πληρουμένων σε κάθε περίπτωση των προϋποθέσεων του κατά περίπτωση εφαρμοστέου άρθρου του ΓΑΚ.

Α. Δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων (ΓΑΚ άρθρο 14 του τμήματος 1) όπως ισχύουν κάθε φορά:

α) Κατασκευή ή εκσυγχρονισμός ακινήτων.

β) Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας.

γ) Οχήματα (συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών ποδηλάτων κ.ά.) με τα οποία η επιχείρηση διενεργεί μεταφορές, στο πλαίσιο της λειτουργίας της . Επιλέξιμα είναι τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα μηδενικών εκπομπών CO2 και τα οχήματα που εκπέμπουν CO2 μικρότερο των 50g/Km

δ) Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας.

ε) Δαπάνες εξοπλισμού μηχανοργάνωσης της επιχείρησης. Στον εξοπλισμό μηχανοργάνωσης συμπεριλαμβάνονται και οι δαπάνες για απομακρυσμένη και έξυπνη διαχείριση με την εγκατάσταση συστημάτων τηλε-ελέγχου καθώς και κάθε άλλη επένδυση η οποία οδηγεί σε ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Επιλέξιμος είναι ο εξοπλισμός ο οποίος που λειτουργεί κατά τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και συνοδεύεται από αντίστοιχες πιστοποιήσεις εφόσον υφίστανται στην αγορά.

στ) Δαπάνες για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.

ζ) Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων (συμπεριλαμβάνονται και επενδύσεις σε ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων) / Τεχνικές προδιαγραφές και σχεδιασμός προϊόντων / Έρευνες αγοράς / Εταιρική ταυτότητα & branding (logos, εταιρικές παρουσιάσεις κ.λπ.) / Σχεδιασμός προωθητικών ενεργειών και υλικού για εταιρείες και προϊόντα. Επιπλέον, επιλέξιμα είναι η απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC GlobalStandards, IFS FoodStandard, GLOBALG.A.P. κ.λπ.)

Β. Δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων

α) Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ

αα) Οι επιλέξιμες δαπάνες συνίστανται στο κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους.

ββ) Οι εν λόγω υπηρεσίες δεν πρέπει να αποτελούν συνεχή ή περιοδική δραστηριότητα ούτε να συνδέονται με τις συνήθεις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης, όπως τακτικές υπηρεσίες παροχής φορολογικών και νομικών συμβουλών ή διαφημιστικές υπηρεσίες

β) Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις

Επιλέξιμες οι δαπάνες συμμετοχής σε οποιαδήποτε εμπορική έκθεση (μίσθωσης, εγκατάστασης και διαχείρισης περιπτέρου).

γ) Επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

αα) Ο εξοπλισμός παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν ενισχύεται ως μεμονωμένη δράση, αλλά ως τμήμα της συνολικής παραγωγικής επένδυσης.

ββ) Οι επενδύεις σε ΑΠΕ, περιλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας, θα στηρίζονται σε σχετική μελέτη ενεργειακών απαιτήσεων και στην οποία γίνεται ανάλυση του ποσοστού κάλυψης των αναγκών λειτουργίας της επιχείρησης του δικαιούχου.

γγ) Οι ενισχυόμενες επενδύσεις χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιώσιμων βιοκαυσίμων που δεν είναι βασιζόμενα σε εδώδιμα φυτά.

δδ) Ως επιλέξιμες δαπάνες σε ΑΠΕ λογίζονται οι πρόσθετες επενδυτικές δαπάνες που είναι απαραίτητες για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές

εε) Οι ενισχύσεις χορηγούνται μόνο σε νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Καμία ενίσχυση δεν χορηγείται ούτε καταβάλλεται μετά την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης και η ενίσχυση είναι ανεξάρτητη από την παραγωγή.

Πως επιδοτηθούν της επιχείρησης

Τα όρια του αιτούμενου προϋπολογισμού κάθε αίτησης χρηματοδότησης είναι τα ακόλουθα:

  • Πολύ μικρές – Μικρές – Μεσαίες επιχειρήσεις: 500.000,00 Ευρώ (κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός)- 7.500.000,00 Ευρώ (ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός)
  • Μεγάλες επιχειρήσεις: 500.000,00 Ευρώ (κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός) -12.500.000,00 Ευρώ (ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός)

Έναρξης Υποβολής Αιτήσεων

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ανοίγει την Τρίτη 12 Ιουλίου 2022. Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα πραγματοποιείται απο την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα με χρήση κωδικών Taxisnet . 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις