Οι πληροφορίες θέλουν τη σχετική προθεσμία να αφορά στο σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων, να είναι δηλαδή ολική και να δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε έναν αγρότη που πήρε σήμερα τη σχετική απόφαση να μπορεί να υποβάλει φάκελο.
Προς το παρόν έχουν γίνει 3.929 οριστικοποιήσεις με τη λήξη των αιτήσεων να έχει προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου και εφόσον μείνουν ως έχουν τα πράγματα, τότε στο πρόγραμμα αναμένεται να ενταχθεί η σχετικά μεγάλη μερίδα των υποψηφίων δικαιούχων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα κονδύλια των 230 εκατ. ευρώ (180 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ υπερδέσμευση).
Σημειώνεται πως τα κονδύλια έχουν μοιραστεί ανά περιφέρεια με διαφορετικό τρόπο και έτσι η βάση της μοριοδότησης θα είναι διαφορετική.
Μετά από αυτήν την πρόσκληση, πλέον οι αγρότες έχουν να προσβλέπουν είτε σε έναν 2ο κύκλο αιτήσεων Αναπτυξιακού Νόμου για επενδύσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είτε σε νέα προκήρυξη Σχεδίων με βάση το ΠΑΑ 2023-2027. Βέβαια νέα Σχέδια είναι πολύ δύσκολο να βγουν πριν το 2025, σύμφωνα με τις διαχειριστικές αρχές.
Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εξόφλησης των δαπανών
Σε ενημέρωση των διαχειριστικών αρχών και ενόψει του κλεισίματος των αιτήσεων, αναφέρεται πως δεδομένου ότι η επιλεξιμότητα των επενδυτικών δαπανών ξεκινά μετά την οριστικοποίηση των αιτήσεων, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο εξόφλησης των δαπανών καθώς πλέον δεν είναι επιλέξιμη η καταβολή μετρητών απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του προμηθευτή.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε είδους δαπάνη για την οποία έχει εκδοθεί νόμιμο φορολογικό στοιχείο καθαρής αξίας μεγαλύτερης των πεντακοσίων (500) ευρώ προ ΦΠΑ, μπορεί να εξοφλείται μόνο με:
α) τη μεταφορά των ποσών από τον λογαριασμό του δικαιούχου προς εκείνον του προμηθευτή,
β) την έκδοση και παράδοση επιταγών του λογαριασμού του δικαιούχου, σε προμηθευτή και η εξόφληση τους μέσω τραπέζης και
γ) την αποδοχή από τον δικαιούχο συναλλαγματικών έκδοσης του προμηθευτή, και η εξόφληση τους στην τράπεζα με χρέωση του λογαριασμού του δικαιούχου.
Διευκρίνιση για προκαταβολές
Τέλος σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι προκαταβολές πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο προγενέστερο της οριστικής υποβολής της αίτησης στήριξης (δηλαδή πριν την ημερομηνία επιλεξιμότητας των δαπανών του δικαιούχου) γίνονται δεκτές με την προϋπόθεση ότι:
α) πραγματοποιήθηκαν μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης της δράσης και
β) δεν υπερβαίνουν το 15% της συνολικής δαπάνης του επενδυτικού αγαθού, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Η ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει:
Νέα παράταση έως 7 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο της πρόσκλησης
των Σχεδίων Βελτίωσης (υπομέτρο 4.1, δράση 4.1.5)
Με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δόθηκε παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2022. Συγκεκριμένα, στο Μέτρο 4 «Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού», Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και Δράση 4.1.5 για την «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» - Σχέδια βελτίωσης.
Η νέα προθεσμία υποβολής είναι η 7η Ιουλίου και ώρα 13:00.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν, στη Δράση 4.1.5 πρέπει να υποβάλλουν (οριστικοποιήσουν) μία αίτηση στήριξης ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον ιστότοπο http://www.ependyseis.gr.
Μετά την παρέλευση της καταληκτικής ημερομηνίας και ώρας υποβολής (οριστικοποίησης) δεν είναι δυνατή η οριστικοποίηση της αίτησης με συνέπεια αυτή να μην αξιολογείται.
Αιτήσεις από-οριστικοποίησης αιτήσεων θα γίνονται δεκτές μέχρι και 48 ώρες πριν από την λήξη τη προθεσμίας υποβολής, ύστερα από υποβολή αιτήματος στην τεχνική υποστήριξη (helpdesk) του ΠΣΚΕ, εντός της εφαρμογής ependyseis.gr.
Υπενθυμίζουμε ότι στόχος της Δράσης 4.1.5 είναι η επίτευξη ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες της πανδημίας ή όποιου άλλου κινδύνου προκύψει.
Η Δημόσια Δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 180.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον επόμενο πίνακα. Μετά την αξιολόγηση των αιτημάτων πληρωμής θα κατανεμηθεί επιπλέον ποσό 50.000.000 ευρώ ως υπερδέσμευση έτσι ώστε η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης να ανέλθει στα 230.000.000 ευρώ.
29-06-2023 13:57Γιώργος
Για αυτά που καταστρέψατε ;
Απάντηση29-06-2023 13:55Θανος
Για αυτά που καταστρέψατε τε τελεφτεα χρόνια;
Απάντηση28-06-2023 23:08Eleni
Με την εκκαθάριση βιολογικών τι γίνεται???
Απάντηση28-06-2023 21:18Καραγιάννης Γρηγόρης
ΝΤΡΟΠΗ
Απάντηση