BACK TO
TOP
Προγράμματα

Πρόσθετα κονδύλια και μοριοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης των Θεσσαλών

Μια πιο καθαρή εικόνα σχηµατίζεται για τον τρόπο µε τον οποίο θα διευκολυνθεί η αντικατάσταση εξοπλισµού και τρακτέρ σε περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και του Έβρου, όπου οι ζηµιές από τον κατακλυσµό και την πυρκαγιά αντίστοιχα, έφεραν ολική καταστροφή σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις.

9_42

15
7

Έξτρα κονδύλια και πρόσθετη μοριοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης των Θεσσαλών, όπως και αγροτών του Έβρου

Φαίνεται πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατευθύνεται στη λύση της κατά προτεραιότητα συµµετοχής αγροτών από τις περιοχές αυτές στα αναπτυξιακά προγράµµατα της νέας περιόδου (ΠΑΑ), µε την κατοχύρωση επιπλέον µοριοδότησης σε περιπτώσεις αγροτών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.«Μετά από εντολή µου, θα δοθεί εξάµηνη παράταση στα συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα του ΠΑΑ, ενώ θα υπάρξει αυξηµένη µοριοδότηση στα επόµενα προγράµµατα για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Έβρου και Ρόδου. Επίσης θα υπάρξει πρόνοια για αύξηση κονδυλίων στα Σχέδια Βελτίωσης που έχουν κατατεθεί για αξιολόγηση από τις συγκεκριµένες περιοχές», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης στην ενηµέρωση  του Συντονιστικού στη Λάρισα την περασµένη Τετάρτη.

Όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ θα γίνει στη λογική της αλλαγής των πινάκων µοριοδότησης σε προγράµµατα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης ή ακόµα και των Νέων Αγροτών ή της Μεταποιήσης, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί ακόµα το ενδεχόµενο µετατόπισης πόρων από το ΠΑΑ για τον σχηµατισµό και κάποιο ειδικού µέτρου αντικατάστασης εξοπλισµού. Για την επί πλέον µοριοδότηση των πληγέντων από πληµµύρες και πυρκαγιές σε συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα του ΠΑΑ, µίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέµβασή του στο 4ο Olympia Forum.

Οι διαχειριστικές αρχές πάντως εξετάζουν και άλλους πιθανούς ελιγµούς που θα µπορούσαν να διευκολύνουν την υπόθεση αντικατάστασης κατεστραµµένου αγροτικού εξοπλισµού στον θεσσαλικό κάµπο. Ακούγεται πως γίνονται συζητήσεις για πρόγραµµα που επιδοτεί κατεστραµµένο µηχανολογικό εξοπλισµό σε έως και το 100% του κόστους του. Ένα δεύτερο σενάριο  που έχουν πέσει στο τραπέζι για τη βοήθεια από τα διαρθρωτικά µέτρα ΚΑΠ που θα εστιάζει στην ανασύσταση του πρωτογενούς τοµέα στη Θεσσαλία, αφορά στη δυνατότητα εγγυηµένου δανεισµού µε µηδενικό επιτόκιο. Σύµφωνα µε πληροφορίες οι αρµόδιοι είναι αποφασισµένοι να εκµεταλλευτούν το γεγονός πως η Ευρώπη θα µπορούσε να δώσει πολύ πιο εύκολα πλέον το «πράσινο φως» για τέτοιου είδους προβλέψεις στον στρατηγικό σχεδιασµό, µετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη µε την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Το πώς τώρα θα µπορέσει να σχεδιαστεί ένα ειδικό πρόγραµµα µε 100% επιδότηση για την ανασύσταση του µηχανολογικού εξοπλισµού (κτιριακά, τρακτέρ, παρελκόµενα κ.λπ), µένει να φανεί.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2023 13:43eletheras boskis

Επικεντρο σεισμού ? Πόσα Ρίχτερ? Ρίξε μια πρόγνωση μην βαδίζουμε στα τυφλά . . Όχι τυποτα άλλο γιατί πριν το σεισμό , θα έρθουν και οι ακρίδες λέγεται. Έχεις καμία τέτοια πληροφορία να την μοιραστείς μαζί μας . Και κάτι για το ηφαίστειο Σαντορίνης ψυθιριζεται . Αληθεύει ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-10-2023 13:30ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αν θέλανε να βοηθήσουν θα εντάσσανε όλους τους επιλαχόντες σχεδίων βελτίωσης του 2017 που οι Φάκελοι τους είναι έτοιμοι περιμένοντας την ένταξη τους. 1000 από αυτοί είναι από την Θεσσαλία και δεν ξέρω πόσοι από Έβρο, Ρόδο . Τι περιμένουν την Αγία επιφοίτηση ; Πολιτική βούληση χρειάζεται και όχι κοροϊδία όπως γίνεται μέχρι τώρα !!!

Απάντηση

01-10-2023 12:14Γιωργος

ψεμματα και προπαγανδα.ολο υποσχεσεις και ελπιδες για πραγματα ανεφικτα και μη εφαρμοσιμα.μονο και μονο απλα για να γραφτουν και να διαφημιστουν σε μια ιστοσελοδα.κανεις δεν ασχολειται με τις παροχες και τα ψεμματα που διατυμπανιζετε.παρτε το χαμπαρι,θα κουνηθει συθεμελα η γη.εχουμε οργισει απεραντα Τον Θεο με το να ψηφιζουμε και να επιλεγουμε αφορισμενους/αναθεματισμενους και ομοφυλοφιλους για σωτηρες μας.αισχος.θα ειναι πολλα τα ριχτερ!!!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις