BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σε σειρά το πρόγραμμα Νέων Αγροτών, στον αέρα η προδημοσίευση

Με λίγες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο υπό διαβούλευση κυρίως ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδόθηκε η προδημοσίευση του Μέτρου Νέων Αγροτών 2024, με την προκήρυξη να αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο του νέου έτους.

318502820_6503043103056997_9192537657865409074_n

1114
15

Μπαίνει σε σειρά το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών 2024, στον αέρα η προδημοσίευση, αιτήσεις μετά το ΟΣΔΕ

Αυγενάκης: Στηρίζουμε τους νέους που θέλουν να επενδύσουν στην
παραγωγή και όχι εκείνους που ευκαιριακά επιδιώκουν να λάβουν ένα βοήθημα.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ανακοινώνουν την ανάρτηση της Προδημοσίευσης της 1ης Πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027.

Στόχος της παρέμβασης «Π3-75.1 – Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους προκειμένου να εγκατασταθούν για πρώτη φορά ως αρχηγοί σε γεωργική εκμετάλλευση, υλοποιώντας επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε τα εξής:

«Το πρόγραμμα δείχνει το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα αλλά και για την ηλικιακή ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού στον τομέα της αγροδιατροφής.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εκείνους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν στην παραγωγή και όχι εκείνους που ευκαιριακά επιδιώκουν να λάβουν ένα βοήθημα. Σε αυτό αποσκοπούν άλλωστε τα  κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν υιοθετηθεί για ένταξη στο πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα, με τα κίνητρα που δίνει για βιώσιμη απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και τους νέους στόχους που θέτει, υπηρετεί τη φιλοσοφία μας για μια νέα μορφή αγροτικής παραγωγής που θα επενδύει σε καινοτόμα σχήματα και εκμεταλλεύσεις και σε προϊόντα που μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή μας».

Η προδημοσίευση περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για την παρέμβαση Π3-75.1, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις βασικές δεσμεύσεις που θα προκύψουν από την ένταξη των ενδιαφερομένων σε αυτή.

Οι σημαντικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι υποψήφιοι είναι οι εξής:

  • Να είναι ενήλικες και να μην έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους στο τέλος του έτους έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
  • Να είναι νόμιμοι κάτοχοι οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης (ιδιόκτητο ζωικό κεφάλαιο)
  • Να υποβάλλουν παραδεκτή δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024 με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 12.000€ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, τα 10.000€ στα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και τα 8.000€στα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων ή να έχουν δηλώσει τουλάχιστον 103 κυψέλες στην ηπειρωτική Χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια, 74 στα νησιά της Χώρας με λιγότερους από 3.100 κατοίκους και 92 στα υπόλοιπα νησιά της Χώρας
  • Κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης να χαρακτηρίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα.
  • Κατά τα τελευταία έτη 2019 έως 2022, να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή τα 16.000 ευρώ σε οποιοδήποτε από αυτά τα έτη.
  • Να υποβάλλουν εμπρόθεσμη αίτηση στήριξης και τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης εντός των προθεσμιών που θα οριστούν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το ποσό στήριξης παρέχεται υπό την μορφή κεφαλαίου μη επιστρεπτέας ενίσχυσης (κατ’ αποκοπή ποσό) και διαμορφώνεται ως εξής:

 

Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη φυτική παραγωγή ή/και τη μελισσοκομία

Εκμετάλλευση με προσανατολισμό στη ζωική παραγωγή

Μόνιμη κατοικία σε κανονική περιοχή

30.000 ευρώ

40.000 ευρώ

Μόνιμη κατοικία σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά έως 3.100 κατοίκους ή σε Περιφερειακές Ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα έως 35 κατοίκους / τετ. χλμ.

32.500 ευρώ

42.500 ευρώ

Ο δικαιούχος λαμβάνει το 70% του ποσού στήριξης με την ένταξή του στο μέτρο και το 30% μετά την πιστοποίηση της ορθής ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού σχεδίου

Οι κυριότερες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

  • Να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη εντός δύο ετών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού τους ως νεοεισερχομένων επαγγελματιών στον αγροτικό τομέα και να τη διατηρήσουν για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Να πετύχουν τον ποσοτικό στόχο της αύξησης της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης κατά τουλάχιστον 20% σε σχέση με την τυπική απόδοση της αρχικής κατάστασης.
  • Να υπαχθούν εντός 24 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
  • Από το 2024 έως και τέσσερα έτη μετά το έτος ολοκλήρωσης του επιχειρηματικού τους σχεδίου να υποβάλλουν κάθε έτος δήλωση στο ΟΣΔΕ.
  • Να παρακολουθήσουν (δωρεάν) εκπαιδευτικό διάρκειας τουλάχιστον 250 ωρών.

 

Το συνολικό ποσό που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της παρέμβασης Π3-75.1 «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» για την περίοδο 2023-2027, συμπεριλαμβανομένων των ανειλημμένων υποχρεώσεων από το ΠΑΑ 2014-2022, ανέρχεται σε 590 εκ. ευρώ.

Η παρέμβαση Π3-75.1 συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης «Ε.Γ.Τ.Α.Α.») και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναλυτικότερες πληροφορίες θα βρείτε στην προδημοσίευση της παρέμβασης, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Μία εκ των αλλαγών, αφορά τις περασμένες αιτήσεις ΟΣΔΕ των υποψηφίων, όπου αναφέρεται πως σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιλέξιμοι όσοι κατά τα έτη 2019 – 2022 έχουν υποβάλει έστω και μία δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ. Παράλληλα, διαφοροποιείται η επιλεξιμότητα όσον αφορά τη στρατιωτική θητεία και πλέον θα μπορεί να κάνει αίτηση οποισδήποτε αρκεί «να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως τις 31/12/2025 ή να έχει απαλλαγεί από αυτές, ώστε να έχει τη δυνατότητα άσκησης της αρχηγίας της εκμετάλλευσής του».

Από την άλλη δεν έγινε καμία αλλαγή τόσο για τις απαιτήσεις τζίρου (50% της Τυπικής Απόδοσης ένταξης ετησίως) ούτε όσον αφορά την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης, καθώς αίτηση θα μπορούν να κάνουν όσοι εγγράφτηκαν στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

Γενικότερα, παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις: α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών. β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 έως 42.500 ευρώ. Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του υποψηφίου στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.

Ως έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης ορίζεται το έτος 2024. Συνεπώς, η αίτηση στήριξης συντάσσεται με βάση την παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2024.

Χρόνος πάντως για αλλαγές υπάρχει, αν και δύσκολα αλλάζουν πράγματα μετά την προδημοσίευση όπως έχει δείξει η εμπειρία από παλαιότερες προσκλήσεις.

Αναλυτικά η προδημοσίευση της παρέμβασης «Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» εδώ

Αναλυτικότερα η προδημοσίευση αναφέρει μεταξύ άλλων:

Κριτήρια επιλεξιμότητας, επιχειρηματικό σχέδιο, οικονομική στήριξη Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα.

4.1. Για τα φυσικά πρόσωπα, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, ο αρχηγός της εκμετάλλευσης πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

4.1.1. Έχει ενηλικιωθεί και δεν έχει υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας του/της στο τέλος του έτους έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΥΑ 519/135068/5.5.2023, Β’3071, άρθρο 3, παρ. 18).

4.1.2. Είναι μόνιμος κάτοικος σε κάποια από τις περιοχές εφαρμογής του μέτρου.

4.1.3. Είναι νόμιμος κάτοχος οικονομικά αυτόνομης γεωργικής – κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης (ιδιόκτητο ζωικό κεφάλαιο) και είναι νομικά και οικονομικά υπεύθυνος για την κανονική λειτουργία της.

4.1.4. Εγκαθίσταται για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση ήτοι εγγράφεται στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίας αγρότης νεοεισερχόμενος στον αγροτικό τομέα κατά το δεκαοκτάμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

4.1.5. Υποβάλλει παραδεκτή ΕΑΕ για το έτος 2024.

4.1.6. Έχει τουλάχιστον επίπεδο γνώσεων 4 δηλαδή είναι απόφοιτος επαγγελματικής σχολής ή Λυκείου είτε έχει επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 δηλαδή απολυτήριο γυμνασίου και ταυτόχρονα εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης διάρκειας τουλάχιστον 150 ωρών που δεν αποτελεί μέρος πιστοποιητικού ή διπλώματος (μη τυπικής εκπαίδευσης - βεβαίωση από την αρμόδια αρχή). Εάν δεν καλύπτονται τα ελάχιστα εκπαιδευτικά προσόντα οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν επίπεδο γνώσεων επιπέδου 2 (απολυτήριο γυμνασίου) και επαγγελματικά προσόντα ως εξής: Άσκηση του επαγγέλματος του αγρεργάτη με πλήρη απασχόληση επί τρία συναπτά έτη ή επί ισοδύναμο χρονικό διάστημα με μειωμένο ωράριο, κατά την τελευταία δεκαετία (αποδεικνύεται με πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί από αρμόδια αρχή, δελτία μισθοδοσίας ή εργόσημο ή άλλα σχετικά έγγραφα, εφόσον διευκρινίζουν σαφώς τις επαγγελματικές δραστηριότητες) ή να είναι ασφαλισμένοι ως μέλη «αγροτικής οικογενειακής εκμετάλλευσης» κατά την έκδοση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος με έναρξη ασφάλισης τουλάχιστον από το έτος 2022.

4.1.7. Δεν έχει ασκήσει γεωργική επαγγελματική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης.

4.1.8. Κατά τα τελευταία τέσσερα έτη πριν από το προηγούμενο έτος από εκείνο του έτους αναφοράς (2019 – 2022), να μην έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ με μέσο όρο τυπικής απόδοσης που υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι επιλέξιμοι όσοι κατά τα έτη 2019 – 2022 έχουν υποβάλει έστω και μία δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ.

4.1.9. Δεν έχει μόνιμη εξωγεωργική απασχόληση, εξαρτημένη ή μη εξαρτημένη ή, αν έχει, δεσμεύεται να τη διακόψει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξέτασης της αίτησής του (εφόσον κριθεί επιλέξιμος) και πριν την ένταξή του στο μέτρο.

4.1.10. Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν δικαιούχος μέτρων νέων γεωργών του ΠΑΑ 2014 – 2022, του ΠΑΑ 2007 – 2013 και του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000 – 2006.

4.1.11. Δεν έχει σύζυγο η οποία ή ο οποίος:

4.1.11.1. Έχει υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ το έτος 2024 με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ή

4.1.11.2. Τα έτη 2022 ή/και 2023 έχει υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ με τυπική απόδοση που υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα την Κρήτη και την Εύβοια και τα 13.000 ευρώ στα νησιά πλην Κρήτης και Εύβοιας ή

4.1.11.3. Είναι επαγγελματίας αγρότης / αγρότισσα, βάσει βεβαίωσης ή διασταυρωτικού ελέγχου του ΜΑΑΕ. Εξαιρούνται οι σύζυγοι των επαγγελματιών αγροτών στο τομέα της αλιείας.

4.1.12. Εάν έχει τη φοιτητική ιδιότητα να έχει συμπληρώσει τον αριθμό των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή.

4.1.13. Να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις έως τις 31/12/2025 ή να έχει απαλλαγεί από αυτές, ώστε να έχει τη δυνατότητα άσκησης της αρχηγίας της εκμετάλλευσής του. 4.1.14. Εάν λαμβάνει επίδομα αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67% να κρίνεται από τον αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ) ως ικανός/ικανή προς εργασία (βιοποριστικό επάγγελμα).

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

01-02-2024 15:03Ε.

Οι αιτήσεις μέχρι πότε είναι??έχουν ξεκινήσει?

Απάντηση

15-01-2024 12:38Αντώνης

Έβαλα την γυναίκα μου νέα αγροτησα.εκανα σχέδιο βελτιώσεις κ μας έχουν επιλαχών,δηλαδή πως θα κατά φέρουμε να πάρουμε ένα μηχάνημα για να κάνω την καλλιέργεια μου.κ περνούν τα μηχάνημα αυτή που τα έχουν ιδη.μονο κ μόνο για να φαντάξουν κ να αφήσουν τους νέους από έξω να.κ να υποχρεώνονται σε αλους να τους καλλιεργήσουν τα χωράφια.ετσι δουλειά δεν γίνεται.τουλαγιστων να έχουν μιας βοήθεια η νέοι αγρότες αυτό θέλουμε.

Απάντηση

16-12-2023 09:34Σαμ

Καλησπέρα σας για τα άτομα που δεν εντάχθηκαν στο προηγούμενο πρόγραμμα αγροτών λόγο θερμοκηπίων είχαν πει ότι θα τους δινόταν η ευκαιρία να ξανά συμμετάσχουν ξέρετε κάτι γι'αυτό? ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

15-12-2023 05:39Αθανάσιος Λιάπης

Από Μάιο είπατε για μέσα καλοκαιριού μετά το πήγατε Νοέμβριο και μετά για Φεβρουάριο του 24 και τόρα λέτε πάλι για Νοέμβριο του 24...????ρε ανοίξτε το πρόγραμμα να δουλέψουμε... παραπονιέστε μετά που φεύγει η νεολαία και ερημώνουν οι επαρχίες και τα χωριά....

Απάντηση

14-12-2023 06:34Κώστας

Είμαι νέος αγρότης, 42 ετών άρα δεν μπορώ να ενταχθω στο πρόγραμμα παρ' όλα αυτά αναρωτώμαι ποιού τύπου αγροτική εκμετάλλευση δίνει €12.000 τυπική απόδοση ανά έτος;;

Απάντηση

14-12-2023 01:01Γιάννης

Εγώ δεν κατάλαβα αυτό που λέει για το σύζυγό δηλαδή αν θέλει να μπει η γυναίκα μου εγώ δεν πρέπει να κάνω δήλωση το 24 και τις προηγούμενες χρόνια να έχω τυπική απόδοση πάνω από 16.000?δηλαδή δήλωση ένας από τους δύο και πάλι αν δεν πιάνεις την τυπική απόδοση τα προηγούμενα έτη δεν μπαίνει και πάλι στο πρόγραμμα??

Απάντηση

13-12-2023 12:55Ελενη

Αυτά τα προγράμματα είναι προς τη θετική κατεύθυνση και μπράβο στην κυβέρνηση και στον υπουργό ο οποίος συνέβαλε να μπούνε και όλοι οι επιλαχόντες. Του αξίζουν συγχαρητήρια. Όμως, χρειάζεται ένα καλύτερο πλάνο για να μείνουν οι νέοι στα χωράφια και να αναζωογονηθεί η επαρχία. Αν, δηλαδή, υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον αλλιώς θα επέλθει ερήμωση. Δεν είναι μόνο δηλαδή η επιδότηση για να κάνει κάποιος μια αρχή αλλά και η ζωή στην επαρχία γενικότερα. Εκεί είναι δύσκολη η ζωή, υπάρχει μοναξιά, διασκέδαση ανύπαρκτη, γυναίκες ούτε με το κιάλι και για οικογένεια μηδαμινές πιθανότητες. Επίσης, τα χρήματα για να κάνει κάποιος ένα εντελώς νέο ξεκίνημα είναι λίγα όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Αν, δηλαδή δεν υπάρχει ήδη μια υποδομή και ένας βασικός εξοπλισμός από τον πατέρα ή τον παππού καθώς και γη αυτά τα χρήματα δεν φτάνουν. Άντε με το σχέδιο βελτίωσης να καταφέρει να πάρει ένα μικρό τρακτέρ. Τα υπόλοιπα; Χωράφια; Χρειάζονται τουλάχιστον 100.000 για τον καθένα για να πούμε ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια. Καθώς βέβαια και γενικότερα μέτρα για την αναβάθμιση της υπαίθρου και γενναίες διευκολύνσεις και κίνητρα σε όσους ζουν εκεί μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο πενταετίας.

Απάντηση

13-12-2023 06:58Λανταβος Βασίλειος

Εγώ που πήγα μέχρι πρώτη γυμνασίου τι γίνεται

Απάντηση

12-12-2023 20:24Θανάσης

Έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις?

Απάντηση

12-12-2023 19:55Γιωργος

41% θελατε μερικοι,αλλα δυστυχως την πληρωνουμε ολοι.εσας τους φανατικους της νεας βοθροκρατιας δεν σας λυπαμαι καθολου.μα καθολου λεμε!!!!!!!!!δεν υπαρχει περιπτωση εσεις να ξυπνησετε,ειστε τελειωμενοι!!!!!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις