Με ορίζοντα το ΟΣΔΕ 2024 φτιάχνονται οι φάκελοι των Νέων Αγροτών, ετοιμάζεται η λίστα μοριοδότησης
Αυτήν την περίοδο λοιπόν είναι το πιο κρίσιµο διάστηµα, ενόψει του ανοίγµατος των αιτήσεων ΟΣ∆Ε µέσα στο µήνα, αναφέρουν οι µελετητές, καθώς οι υποψήφιοι θα πρέπει:
- Να κανονίσουν τις µεταβιβάσεις αγροτεµαχίων και ζώων ώστε να πιάσουν τις αρχικές Τυπικές Αποδόσεις ένταξης στο πρόγραµµα.
- Να φροντίσουν για την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων ως ως «επαγγελµατίας αγρότης νεοεισερχόµενος στον αγροτικό τοµέα».
- Αν δεν έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις να κανονίσουν έγκαιρα, έτσι ώστε, έως το τέλος του 2025 να έχουν τελειώσει από το «φανταρικό» τους.
- Να βγάλουν δίπλωµα οδήγησης για τρακτέρ, κάτι που εξετάζεται να µετρά θετικά στην υποψηφιότητα µε κάποια επιπλέον µόρια.
Βασικό προαπαιτούµενο θα είναι κι η άδεια λειτουργίας όταν πρόκειται για κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, η οποία αν και θα ζητηθεί στο τέλος είναι κρίσιµο να ξεκινήσουν έγκαιρα οι ενδιαφερόµενοι τη διαδικασία για την εξασφάλισή της.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 956 της Agrenda
Υπάρχουν ακόµη µεγάλες εκκρεµµότητες για τη σωστή προετοιµασία
Φυσικά µια µεγάλη εκκρεµµότητα για να συνεχιστεί οµαλά η προετοιµασία των υποψηφίων, είναι η επίσηµη έκδοση των κριτηρίων µοριοδότησης που θα καθορίσουν σε µεγάλο βαθµό και το τι θα δηλώσουν στο φετινό ΟΣ∆Ε οι υποψήφιοι.
Προς το παρόν, ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων, Θύµιος Τσιατούρας έχει κάνει αναφορά µόνο στο ποια από αυτά εξετάζονται όπως είναι για παράδειγµα η ιδιοκτησία γης και η µίσθωσή της µε µακροχρόνιες µισθώσεις τουλάχιστον 8 ετών, χωρίς συµβολαιογραφικά που σηµαίνει κόστος για την υποβολή. Υπάρχει επίσης περίπτωση, σε αντίθεση µε την περασµένη πρόσκληση, να µην βαθµολογείται η ανεργία και το προηγούµενο εισόδηµα.
Ποσό στήριξης
Το ποσό στήριξης θα διαμορφώνεται ως εξής: Παρέχεται βασικό ποσό στήριξης ύψους 30.000 ευρώ επί του οποίου υπολογίζονται οι πιο κάτω προσαυξήσεις: α) 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή μόνιμης κατοικίας των αρχηγών των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή μειονεκτικές ή σε μικρά νησιά (νησιά με πληθυσμό έως και 3.100 κατοίκους) και σε περιφερειακές ενότητες με πληθυσμιακή πυκνότητα μικρότερη η ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2021) ή συνδυασμός αυτών των κατηγοριών περιοχών. β) 10.000 ευρώ, εφόσον η βασική κατεύθυνση της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική. Συνεπώς το ποσό στήριξης μπορεί να διαμορφωθεί από 30.000 ευρώ έως 42.500 ευρώ. Η οικονομική στήριξη καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την ένταξη του νέου γεωργού στο μέτρο και αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής στήριξης. Το υπολειπόμενο 30% καταβάλλεται μετά την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου.
Διαβάστε επίσης: Οι οδηγίες από τις διαχειριστικές αρχές στους Νέους Αγρότες, προσοχή στην βεβαίωση νεοεισερχόμενου
26-03-2024 00:40Δημήτριος Κίτσιος
Βλέπω ότι το όριο ηλικίας για το πρόγραμμα των νέων αγροτών είναι τα 41 έτη. Σε κάποιες προκηρύξεις για υποψηφίους που έχουν κάνει σπουδές υπάρχει μια προσαύξηση 5 ετών στο όριο ηλικίας.. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υποψήφιους νέους αγρότες?
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)20-03-2024 06:52christina
Καλημέρα.!! Έχω νοικιάσει κτήματα με ελιές σε νέο αγρότη που μπήκε στο πρόγραμμα …..που απευθύνομαι για να κάνω λύση σύμβασης … Καθώς από τη μέρα που ανέλαβε υπαρχει εγκαταληψη ..με αποτέλεσμα τα δέντρα να έχουν αρρωστήσει ….
Απάντηση15-03-2024 14:49Μακισ
Τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρέπει να είναι η επιδότηση τα άλλα όλα είναι μπαρουφες .....και δεν καταλαβαίνω ένας αγρότης αφού έχει χρόνο γιατί να μην μπορεί να δουλεύει και με συμβάσεις με ένσημα έλεος χρεώνετε τον κάθε νέο και ούτε να δουλέψει τον αφήνετε να ξεχρεωθει......
Απάντηση14-03-2024 18:20Απογοητευμένος
Όποιος ενδιαφέρεται να το ξανασκεφτεί η πολιτεία αδιοφρει πλήρως για τον πρωτογενή τομέα και θα χρεωθείτε τσάμπα
Απάντηση14-03-2024 10:07Μελετητής
Πώς μπορεί κάποιος που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα νέων αγροτών να προετοιμαστεί κατάλληλα όταν δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί τα βαθμολογικά κριτήρια; Σε κάθε οργανωμένο και σοβαρό κράτος πρώτα ανακοινώνονται τα βαθμολογικά κριτήρια της προκήρυξης ώστε να μπορεί ο μελετητής να αξιολογήσει τι πιθανότητες έχει ο ενδιαφερόμενος να ένταχθεί στο πρόγραμμα. Το να μαθαίνουμε οι μελετητές τελευταία στιγμή τα βαθμολογικά κριτήρια μόνο προβλήματα δημιουργεί και εξυπηρετεί τα συμφέροντα συγκεκριμένων γραφείων που μπορούν να έχουν έγκαιρη πρόσβαση στην <μυστική> πληροφορία σχετικά με τα κριτήρια βαθμολογίας.
Απάντηση13-03-2024 09:01ΑΓΡΟΤΗΣ
Υπάρχουν ακόμα ήρωες που θέλουν να γίνουν αγρότες μπράβο μάλλον δεν ξέρουν που πάνε να μπλέξουν απλά βλέπουν τα ποσά κσι νομίζουν θα τα βάλουν στην Τσέπη
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)13-03-2024 08:48alex
Στα αγροτικα υπαρχει χάος και σαν εφημερίδα και ιστοσελίδα παρουσιαζετε διαρκώς μελλοντικα σχέδια με την θετικότερη χροιά. Όταν αυτά έρχεται η ώρα να υλοποιηθούν και αυτό γίνεται με τον χειρότερο τρόπο, με καθυστερήσεις, με αλλαγές ΔΕΝ ασκείτε καμία κριτικη και αρθρογραφείτε για κάτι επόμενο, θετικότατο πάλι στα χαρτιά. Έτσι γράφετε μόνο τα θετικά της θεωρίας κι οχι τα αρνητικά της πραγματικότητας.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)