BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μειωμένο ασφάλιστρο ΕΛΓΑ για το μέτρο της ενεργητικής προστασίας

Μειωµένο ασφάλιστρο ΕΛΓΑ και απαλλαγή από τον κίνδυνο περικοπής της αποζηµίωσης στην περίπτωση συνεχόµενων ζηµιών, αποτελούν τα επιπλέον κίνητρα για συµµετοχή των αγροτών στο επενδυτικό Μέτρο ενεργητικής προστασίας. Πρόκειται για οφέλη που θα απολαµβάνουν για πρώτη φορά όσοι επενδύσουν σε αντιχαλαζικά, αντιπαγετικά συστήµατα κ.α., µε βάση το νέο κανονισµό του ΕΛΓΑ που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Το Μέτρο του ΠΑΑ που ετοιµάζεται προσφέρει 80% ενίσχυση για όλες τις επενδυτικές δαπάνες στα φυσικά πρόσωπα και 100% ενίσχυση, δηλαδή καλύπτει το πλήρες κόστος, για τα συλλογικά σχήµατα.

metro-prostasias-elga

Γιώργος Κοντονής

1670
4

Μειωμένο ασφάλιστρο ΕΛΓΑ για όσους μπουν στο μέτρο ενεργητικής προστασίας, στο 80% η κάλυψη δαπανών για μεμονωμένη επένδυση

Αυτήν την περίοδο, πραγµατοποιείται η µελέτη για την αναθεώρηση του εύλογου κόστους υλοποίησης των επενδύσεων, τη βελτίωση του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου και την έκδοση νέου θεσµικού πλαισίου που πρόκειται να διέπει την Παρέµβαση. Επιπλέον δροµολογείται η απλούστευση της διαδικασίας αίτησης, µε τη  διασύνδεση µητρώων και βάσεων δεδοµένων, η µείωση εκτυπώσεων κ.λπ. Για τις συλλογικές επενδύσεις προβλέπεται µέγιστη στήριξη ύψους 600.000 ευρώ (ήταν 1 εκατ. ευρώ) και για τα φυσικά πρόσωπα τα 18.000 ευρώ.  Ως συλλογικές επενδύσεις θα ορίζονται οι επενδύσεις οι οποίες πραγµατοποιούνται από συλλογικό σχήµα.

Ως συλλογικές επενδύσεις θα ορίζονται οι επενδύσεις οι οποίες πραγµατοποιούνται από συλλογικό σχήµα γεωργών και ωφελεί το σύνολο ή ένα ποσοστό άνω του 50% των µελών του συλλογικού σχήµατος, µε στόχο τη δηµιουργία οικονοµιών κλίµακας αλλά και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υλοποιούµενων επενδύσεων (πχ. ανεµοµείκτες), αναφέρει το στρατηγικό σχέδιο.

Τι θα καλύπτει το νέο Μέτρο

Οι κάτωθι δαπάνες αφορούν το κόστος προληπτικών δράσεων:

  • Αγορά υλικών και εγκατάσταση συστηµάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών, όπως πάσσαλοι υποστύλωσης, συρµατόσχοινα, αντιχαλαζικά δίχτυα, άγκυρες κ.λπ., που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις χαλαζικής πρόληψης,
  • Αγορά υλικών και εγκατάσταση συστηµάτων προστασίας αγροτικών καλλιεργειών, από παγετό όπως ανεµοµείκτες, συστήµατα τεχνικής βροχής, κάθετες τουρµπίνες, κ.λπ.,
  • Αγορά υλικών και εγκατάσταση ανεµοφρακτών.
  • Συστήµατα τεχνικής βροχής, κάθετες τουρµπίνες.
  • Η ηµεροµηνία πρόσκλησης ακόµη δεν έχει οριστεί και το πιο πιθανό είναι να δηµοσιευτεί το 2025 ώστε να «παντρευτεί» µε το νέο θεσµικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε διαβούλευση.
  • Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών µέσων προστασίας.
  • Μείωση της αποζηµίωσης στην περίπτωση συνεχόµενων ζηµιών και στις περιπτώσεις όταν δεν εφαρµόζονται οι ορθές καλλιεργητικές πρακτικές.


 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

31-05-2024 16:20Κτηνοτροφος

Κάτι είχατε πει για 31 Μαΐου πληρωμή στα παρακάλια τι έγινε πάλι τα ίδια από την ανίκανη κυβέρνηση κοροϊδία μόνο κοροϊδία ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΈΣ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ φτάνει πια να παίζουν με το πόνο μας για λουλούδια έχουν

Απάντηση

31-05-2024 10:21Γιωργος

Τι μας διαφημιζεις ως καινουρια ρε κοντονη,αυτα που υπαρχουν και ισχυουν εδω και χρονια;;;;;;επιασες "δουλεια" ενοψει ευρωεκλογων;;;;;;;;;;;;;ακομα υποστηριζεις τον βαρεμενο;;;;;εχει ψυχολογικα προβληματα ο ανθρωπος και φαινεται στην καμερα απο τον τροπο που μιλαει,κοιταει,περπαταει,στεκεται κ.τ.λ. και δεν τα εχει τωρα,τα εχει χροοοονια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις