BACK TO
TOP
Προγράμματα

Βάσει ΟΣΔΕ 2024 ένταξη στα Βιολογικά του ΠΑΑ, Νοέμβριο η προκήρυξη

Με σηµαντικές αλλαγές οριστικοποιήθηκαν τα κριτήρια µοριοδότησης Νέων Αγροτών, του οποίου η προκήρυξη θα έχει ύψος 410 εκατ. ευρώ και θα εκδοθεί στα µέσα Σεπτεµβρίου, µε βάση τα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΚΑΠ που πραγµατοποιήθηκε την περασµένη Πέµπτη στην Καλαµάτα.

vasei-osde-2024-viologika-paa

Γιώργος Κοντονής

4741
8

Βάσει του ΟΣΔΕ 2024 ένταξη στη μετατροπή Βιολογικών του ΠΑΑ, Νοέμβριο όμως θα ανοίξει η προκήρυξη

Οι κύριες αλλαγές σε σχέση µε το υπό διαβούλευση υλικό έχουν ως εξής:

  • Η βάση πέφτει από τα 55 στα 45 µόρια.
  • Θα γίνονται δεκτά απλά µισθωτήρια και επίσης για να πάρουν µόρια πρέπει να είναι τουλάχιστον 8ετή.
  • Αυξήθηκαν στα 35 τα µόρια που εξαρτώνται από τα περιφερειακά κριτήρια.
  • Θα δίνονται πόντοι και σε όσους συµµετέχουν σε συνεταιρισµούς.
  • Για πρώτη φορά µπαίνει όρος η βαθµολογία που θα επιτευχθεί ανά δικαιούχο να µην µπορεί να πέσει παραπάνω από 15 βαθµούς.
  • Χαµηλώνει η υποχρέωση πρόβλεψης επένδυσης στο επιχειρηµατικό σχέδιο από τα 10.000 ευρώ στα 7.500 ευρώ για τους 7 πόντους.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda

Βάσει του φετινού ΟΣ∆Ε οι αιτήσεις στο Μέτρο Βιολογικών

Το σύστηµα αιτήσεων για τη µετατροπή σε Βιολογικές Πρακτικές θα ανοίξει το Νοέµβριο µε βάση τα όσα ανέφερε ο γενικός γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδοµών ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης κατά την απολογισµό του έργου των διαχειριστικών αρχών.

Ο κ. Παπαγιαννίδης αρχικά αναφέρθηκε στους στόχους απορροφητικότητας πόρων του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία αναµένεται να υπερκαλύψει και φέτος το ΥΠΑΑΤ, ενώ στη συνέχεια, έδωσε ορισµένες πληροφορίες για µία σειρά Μέτρων -παλαιών και νέων-του ΠΑΑ:

  • Νέοι Αγρότες: Η νέα πρόσκληση θα έχει ύψος 410 εκατ. ευρώ και θα γίνει κοντά στη ∆ΕΘ (Σεπτέµβριος 2024). Σύµφωνα µε τον Γενικό, θα γίνει προσπάθεια αρκετά µεγάλης υπερδέσµευσης στους πόρους ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι στο πρόγραµµα.
  • Έως Οκτώβριο υλοποίηση Σχεδίων
  • Σχέδια Βελτίωσης: Εδώ ο κ. Παπαγιαννίδης τόνισε πως ο χρόνος υλοποίησης για την πρόσκληση του 2023 είναι αρκετά «στενός», λέγοντας πως όλα τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου του 2025 ώστε να έχουν γίνει και οι τελικές πληρωµές έως το ∆εκέµβριο του ίδιου έτους. Παράλληλα αναφέρθηκε στα 305 εκατ. ευρώ της περασµένης πρόσκλησης, ποσό πολύ µεγαλύτερο από τα αρχικώς 180 εκατ. ευρώ που είχαν δεσµευθεί.
  • Βιολογική Γεωργία: Η νέα πρόσκληση θα εκδοθεί το Νοέµβριο και θα έχει προϋπολογισµό 288 εκατ. ευρώ δηµόσια δαπάνη. Αυτό σηµαίνει ότι οι εντάξεις θα γίνουν µε βάση τα στρέµµατα και τις εκτροφές που θα δηλωθούν στο φετινό ΟΣ∆Ε.
  • Leader: Για πρώτη φορά δόθηκαν 600 εκατ. ευρώ στην περασµένη προγραµµατική περίοδο. Εδώ ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρθηκε µε ιδιαίτερα θερµά λόγια για την Αναπτυξιακή του Πάρνωνα η οποία µάλιστα αποτελεί και πρότυπο για το εξωτερικό.
  • ∆ασικά Μέτρα: Για τα δασικά Μέτρα τονίστηκε πως πράγµατι έχουν υπάρξει προβλήµατα στο Πληροφοριακό Σύστηµα (ΠΣΚΕ) τα οποία δεν επέτρεψαν την πληρωµή δεσµεύσεων του 2022 και του 2023 για την πρώτη δάσωση. «Πιστεύουµε θα λυθούν αυτά τα θέµατα σύντοµα και θα µπορέσουµε να ελαχιστοποιήσουµε τις απώλειες», ανέφερε ο κ. Παπαγιαννίδης.
  • Σύµβουλοι: Παρά την καθυστέρηση, ξεκίνησαν οι πρώτες πληρωµές του Μέτρου το οποίο ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε και υλοποιείται για πρώτη φορά.

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

05-06-2024 19:13Νικολετα

Μήπως ξέρει κανείς πότε πληρωνεται τα βιολογικα τον Ιουνίου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

03-06-2024 22:24Αγανακτισμένοι

Αυτών τον Παπαγιαννίδη ποιός τον κρατάει εκεί τα έχει κάνει μουνί-καπέλο τόσα χρόνια εκεί

Απάντηση

03-06-2024 20:33Eleos zwa

Σταματήστε να μοιράζεται χρήματα για συμβούλους,δώστε τα λεφτά στους αγρότες

Απάντηση

03-06-2024 12:35eleni

Έλα η κρητη μόνο θα μπει με πλαστά στρέμματα ερε γλέντια η TOMMY K Η Guees

Απάντηση

03-06-2024 09:56Κτηνοτροφος

Έχετε καταστρέψει τους παλιούς ένα μπουρδελο όλα τα Έχετε κάνει θέλετε και νέους αγρότες κτηνοτρόφους δούλους θέλετε τίποτα άλλο ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΈΣ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ η μαντινάδες τον μάραναν ακόμα και αυτές της κατέστρεψε

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις