BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με βάση τα 45 μόρια ουρές θα κάνουν στους μελετητές Νέων 2024

Αυτόµατα πάνω από τη βάση λαµβάνουν βαθµολογία όλοι οι υποψήφιοι κτηνοτρόφοι για το πρόγραµµα Νέων Αγροτών, ενώ το ίδιο ισχύει για τη φυτική παραγωγή για όσους δηλώσουν φέτος Τυπικές Αποδόσεις άνω των 22.000 ευρώ. Τα παραπάνω έρχονται ως αποτέλεσµα της διαµόρφωσης της τελικής βαθµολογίας του προγράµµατος, µε τις διαχειριστικές αρχές να εµφανίζονται πρώτη φορά και σε τόσο µεγάλο βαθµό δεκτικές στις προτάσεις της διαβούλευσης και να ενσωµατώνουν µία µεγάλη µερίδα εξ αυτών.

melethtes-sto-programma-newn-agrotwn

Γιώργος Κοντονής

2970
9

Δουλειές με φούντες για τους μελετητές στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών 2024, με βάση τα 45 μόρια θα κάνουν ουρές οι επιλαχόντες

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον προβλεπόµενο προϋπολογισµό. Και ας έχουν δεσµευθεί 410 εκατ. ευρώ, ενώ γίνεται ήδη λόγος για γενναία υπερδέσµευση. Και αυτό διότι υπάρχουν ορισµένα µελετητικά γραφεία που φτιάχνουν φάκελο στον οποιονδήποτε αρκεί να περνάει τη βάση, η οποία έχει διαµορφωθεί στο 45 για ηπειρωτικά και Κρήτη, και στο 40 για τα νησιά. Και αυτό, ανεξάρτητα αν είναι φανερό πως κατά πάσα πιθανότητα θα κριθούν ως επιλαχόντες αφού θα τους ξεπεράσουν άλλοι υποψήφιοι µε πολλούς πόντους και τα χρήµατα δεν φτάνουν για όλους. Τα 35 µόρια η συντριπτική πλειοψηφία τα λαµβάνει από τα περιφερειακά κριτήρια µόνο από τη δήλωση της παραγωγής τους. Τα υπόλοιπα µόρια οι κτηνοτρόφοι τα λαµβάνουν µόνο και µόνο επειδή δηλώνουν ζώα. Και στη φυτικά, απαιτείται έστω µία προσπάθεια, για να λάβουν τουλάχιστον 10 µόρια από την Τυπική Απόδοση της εκµετάλλευσής τους. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 969 της Agrenda


«Επικράτησε η λογική της διαβούλευσης, δηλαδή η βαθµολογία να µην κάνει screening (σ.σ ξεσκαρτάρισµα) επιλεξιµότητας, γιατί η επιλογή η δική µας ήταν η βάση να είναι στους 55 βαθµούς», ανέφερε χαρακτηριστικά για τη νέα βάση των 45 πόντων ο προϊστάµενος της Μονάδας Επενδύσεων των διαχειριστικών αρχών, Θύµιος Τσιατούρας, κατά την περασµένη Επιτροπή Παρακολούθησης της ΚΑΠ.

∆ικλείδα ασφαλείας κατά του «ξυλώµατος» της βαθµολογίας

Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η δικλείδα ασφαλείας, που λέει πως µετά τις εντάξεις στο Μέτρο η τελική βαθµολογία ανά δικαιούχο δεν θα µπορεί να πέφτει κάτω από 15 µόρια σε σχέση µε εκείνη που προβλέπεται στον φάκελό του. Αυτό γίνεται για να αποθαρρυνθεί η πάγια πρακτική φουσκώµατος της µοριοδότησης µε κριτήρια που µετά την ένταξη δεν τα τηρεί ο υποψήφιος. Σηµειώνεται πως στην περασµένη πρόσκληση Νέων Αγροτών αυτό το φίλτρο δεν ίσχυε και µε δεδοµένο πως τελικώς εντάχθηκαν όλοι οι υποψήφιοι, αυτό σηµαίνει πως όλοι µπορούν να «ξηλώσουν» κριτήρια από το φάκελό τους, αρκεί να µην πέσουν χαµηλότερα από τη βάση ένταξης.

Υπενθυµίζεται πως η πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες αναµένεται να εκδοθεί τον ερχόµενο Σεπτέµβριο. ∆ικαιούχοι θα είναι όσοι αγρότες είναι κάτω των 40 ετών και έχουν κάνει εγγραφή στο ΜΑΑΕ ως νεοεισερχόµενοι, 18 µήνες πριν την αίτηση ένταξης.

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

11-06-2024 10:34Νίκος

Τι ουρές μωρέ στους μελετητές; Που είναι οι υποψήφιοι; Εκτός ότι στο προηγούμενο έγινε πανικός, δεν υπάρχει πια νεολαία στα χωριά. Ξυπνήστε και καταλάβετε ότι οι νέοι σπουδάζουν και την κάνουν από τα χωριά. Λίγοι μόνο κτηνοτρόφοι θα μείνουν γιατί υπάρχει ένα κάπως σταθερό εισόδημα για εκείνους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-06-2024 07:03Eleos zwa

Όλο το πάρτι το κάνουν με τους γεωργικούς συμβούλους, τεράστια ποσά δώρο στους μελετητές και ο αγρότης πείνα

Απάντηση

10-06-2024 14:17Giwrgos

Το άρθρο δεν έχει καμία σχέση με τη πραγματικότητα για τους εξής λόγους 1. το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι πιο μειωμένο από τις προηγούμενες προκηρύξεις (λιγότερος πληθυσμός στην ύπαιθρο και ακόμη λιγότεροι οι ενδιαφερόμενοι να ασχοληθούν με την γεωργία). 2. την βάση των 55 την πιάνανε σχετικά εύκολα και πριν. Εν ολίγοις δεν έχει να κάνει με το χαμήλωμα της βάσης, όσοι ενδιαφερόντουσαν θα υπέβαλαν φάκελο όπως και να έχει. Άρα καμιά ουρά δεν υπάρχει στα μελετητικά γραφεία. Αν θέλετε να βρείτε γιαλαντζί λεφτά στους μελετητές και εις βάρος των γεωργών δείτε την κοροϊδία στους γεωργικούς συμβούλους με τις δωρεάν συμβουλές και τις αμοιβές για τα οικοσχήματα.

Απάντηση

10-06-2024 12:19Ο κανενας

Κανονική ληστεία από τους μελετητές με αμοιβή που αγγίζει λίγο πιο κάτω από το 10% που προκύπτει από τον μέσο όρο του πριν του προγράμματος.παθων και εγώ έχοντας μπει στον κλάδο της αγροτικής δραστηριότητας με το πρόγραμμα του 2014....η συνολική αμοιβή του μελετητή μου ήταν 1500 ευρώ με το πριμ που είχα πάρει να ήταν 17.500 ευρώ.κανονικο νταβατζιλικι με ύφος τόσο παίρνουμε αν θες καλώς αν δεν θες σε άλλη παραλία όπως επίσης εσύ τόσα θα πάρεις κ το οφειλεις σε εμάς.η μεγαλύτερη μακακια της ζωής μου...

Απάντηση

10-06-2024 11:51ΑΓΡΟΤΗΣ

Δώστε χρήμα σε παλιούς η νέους πραγματικούς αγρότες όχι σε αεριτζιδες παλιούς η νέους αν και είμαστε τελειωμενοι

Απάντηση

10-06-2024 11:17Της Ρούμελης τη Μαριγω πως ναταν τρόπος να τη δω.

Δώστε χρήμα στους νέους με απλές διαδικασιες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις