BACK TO
TOP
Προγράμματα

Οδηγίες κάλυψης για ίδια συμμετοχή με δάνεια στα Σχέδια Βελτίωσης

Σε παραγωγική λειτουργία βρίσκονται οι ενέργειες αίτησης προκαταβολής, πρόσθετης πράξης (εκχώρηση ενίσχυσης σε τράπεζες), αίτησης πληρωμής και αίτησης τροποποίησης για το Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης (4.1.5).

daneia-sxedia-veltiwshs

Γιώργος Κοντονής

858
1

Οδηγίες για κάλυψη της ίδιας συμμετοχής με δάνεια στα Σχέδια Βελτίωσης 

Όπως αναφέρει σε σχετική ενημέρωση ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων των διαχειριστικών αρχών, Θύμιος Τσιατούρας, το εργαλείο της πρόσθετης πράξης έχει δημιουργηθεί ώστε να διευκολύνονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εγκρίνουν τη δανειοδότηση για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, με μειωμένες εξασφαλίσεις. Στο πλαίσιο της δράσης 4.1.1 μέσω της πρόσθετης πράξης χρηματοδοτήθηκαν 2.300 επενδυτικά σχέδια.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 970 της Agrenda


Με το εργαλείο της πρόσθετης πράξης η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει δάνειο ύψους που δεν ξεπερνά την υπολειπόμενη δημόσια δαπάνη του επενδυτικού σχεδίου. Στην παρούσα φάση, όπου δεν έχουν γίνει ακόμα εκταμιεύσεις, η υπολειπόμενη δημόσια δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων ισούται με την εγκεκριμένη. Με την καταχώριση της πρόσθετης πράξης στο ΠΣΚΕ, το σύστημα απενεργοποιεί τη δυνατότητα αλλαγής του τραπεζικού λογαριασμού στο οποίο ο δικαιούχος έχει δηλώσει ότι θα καταβληθεί η δημόσια δαπάνη. Στη συνέχεια ο δικαιούχος ξεκινά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου με την τράπεζα να εκταμιεύει το εγκεκριμένο δάνειο σε λογαριασμό του προμηθευτή. Με την εξόφληση των τιμολογίων ο δικαιούχος μπορεί να τα συμπεριλάβει σε αίτημα πληρωμής στο ΠΣΚΕ. Μετά την εκκαθάριση της πληρωμής η δημόσια δαπάνη καταβάλλεται στον λογαριασμό του δικαιούχου και κατευθύνεται από την τράπεζα στην εξόφληση του δανείου.

«Προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στη χρηματοδότηση των σχεδίων και με δεδομένο ότι, αυτά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου του 2025, συστήνουμε σε όσους προτίθενται να δανειοδοτηθούν, πριν ξεκινήσουν την υποβολή αιτήματος τροποποίησης ή αιτήματος πληρωμής για το οποίο θέλουν να εξοφλήσουν τις δαπάνες με δάνειο, να χρησιμοποιήσουν την πρόσθετη πράξη ώστε να διευκολύνουν τη δανειοδότησή τους. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσθετη πράξη υποβάλλεται και καταχωρίζεται στο σύστημα αυθημερόν και άρα δεν δημιουργεί καθυστέρηση», αναφέρει ο κ. Τσιατούρας.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις