BACK TO
TOP
Προγράμματα

Σε διαβούλευση ως 3 Ιουλίου η Μεταποίηση στα αγροτικά προϊόντα με 135 εκατ. ευρώ

Σε διαβούλευση τέθηκε το Μέτρο της Αγροτικής Μεταποίησης, για επενδύσεις ύψους από 400.000 έως 5 εκατ. ευρώ και ένταση ενίσχυσης που ξεκινά από το 40% και μπορεί να φτάσει το 65% ανάλογα την Περιφέρεια.

elia-600-x-337

285
0

Το Μέτρο αυτό είχε προδημοσιευτεί τον περασμένο Μάρτιο και ήταν προγραμματισμένο να προκηρυχθεί εντός του πρώτου 6μήνου του 2024, σύμφωνα με και με τα όσα είχαν εξαγγείλει κατά καιρούς οι διαχειριστικές αρχές. Αντ' αυτού φαίνεται πως οι αρμόδιοι αποφάσισαν να παίξουν καθυστερήσεις, βγάζοντας το Μέτρο για μία... τυπική διαβούλευση 7 ημέρων (26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου) και να προχωρήσουν στην πρόσκληση κατά πάσα πιθανότητα από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της πρόσκλησης τα κύρια σημεία έχουν ως εξής:

Όροι ενίσχυσης

1. Τα όρια προϋπολογισμού των πράξεων της Παρέμβασης αφορούν στον αιτούμενο προϋπολογισμό των αιτήσεων στήριξης, δύναται να κυμαίνονται μεταξύ 400.001,00 ευρώ και 5.000.000,00 ευρώ και προσδιορίζονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

2. Η ένταση στήριξης καθορίζεται ως εξής:

α) Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης και μικρά νησιά Αιγαίου: 65%

β) Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%

γ) Περιφέρεια Αττικής: 40 %

Η ένταση της στήριξης διαφοροποιείται στις Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης καθώς και στα μικρά νησιά του Αιγαίου λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Τα ποσοστά που αντιστοιχούν στην παραπάνω κατηγοριοποίηση των Περιφερειών προσαυξάνονται άπαξ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην περίπτωση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται εντός των Ζωνών Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ), υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το μέγιστο ποσοστό που προβλέπεται από το άρθρο 73 παρ. 4 του καν. (ΕΕ) 2021/2115 του ΕΚΣ όπως ισχύει κάθε φορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση διαθέσιμη εδώ.

Δράσεις, ενισχυόμενοι τομείς και δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στην Σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής (L 124), καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι επιλέξιμη κάθε μορφή επιχείρησης του προηγούμενου εδαφίου, η οποία έχει την υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β’ ή Γ’ κατηγορίας, με εξαίρεση τις επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρείας αστικού δικαίου και της κοινοπραξίας.

2. Οι πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα που ενισχύονται, αποτελούν προϊόντα του παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής ΣΛΕΕ) (γεωργικά προϊόντα) και δύναται να ανήκουν στους ακόλουθους κλάδους : Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά, πουλερικά, κουνέλια), Γάλα, Αυγά, Μέλι, Αναπήνιση κουκουλιών, Ζωοτροφές, Δημητριακά, Ελαιούχα Προϊόντα, Οπωροκηπευτικά, Οίνος, Ξύδι, Άνθη, Φαρμακευτικά & Αρωματικά Φυτά, Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό, όπως περιγράφονται στο Παράρτημα I της ΣΛΕΕ. Ο αρμόδιος ΕΦ μπορεί να προκηρύξει μόνο ορισμένους από τους κλάδους αυτούς, ανάλογα με τα προβλεπόμενα στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, σύμφωνα με τους επιμέρους περιορισμούς του εθνικού ή ενωσιακού θεσμικού πλαισίου, στις εκάστοτε ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους.

3. Στο πλαίσιο της Παρέμβασης ενισχύονται ιδρύσεις, εκσυγχρονισμοί, επεκτάσεις, και μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότηση μέσω της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (εφεξής ΚΟΑ) ανά τομέα και μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

4. Στο πλαίσιο της Παρέμβασης δεν ενισχύονται α) Η μεταποίηση της κάνναβης β) Η μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων γ) Αιτήσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα δ) η ίδρυση ελαιοτριβείων. ε) Η ίδρυση σφαγείου είναι επιλέξιμη μόνο σε νησιωτικές περιοχές. Η δυναμικότητα του νέου σφαγείου δεν ξεπερνά τους 400 τόνους κρέατος ετησίως. Η ίδρυση σφαγείων πουλερικών είναι επιλέξιμη μόνο σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.

5. Επισημάνσεις:

α) Ως εκσυγχρονισμός μονάδας νοείται η αντικατάσταση και/ή η συμπλήρωση μηχανολογικού εξοπλισμού και/ή επέκταση δυναμικότητας (εφόσον καλύπτεται από τις απαραίτητες κάθε φορά αδειοδοτήσεις) ενεργών και ανενεργών μονάδων.

β) Κατ’ εξαίρεση όσον αφορά στην περίπτωση μονάδων ελαιοτριβείων που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, αυτές μπορούν να προβούν σε εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της παρούσας και να επαναλειτουργήσουν με την ίδια δραστηριότητα και δυναμικότητα. Μετεγκατάσταση ανενεργού ελαιοτριβείου δύναται να θεωρηθεί επιλέξιμη, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ίδια Περιφέρεια. γ) Στην περίπτωση εκσυγχρονισμού μονάδων παραγωγής ανόργανων συμπληρωματικών ζωοτροφών δεν επιτρέπεται αύξηση δυναμικότητας άνω του 20%. 

Οι μονάδες θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένες/εγκεκριμένες σύμφωνα με την 340668/26-11- 2008 (ΦΕΚ 2422 Β’) ΚΥΑ. δ) Οι μετεγκαταστάσεις και οι συγχωνεύσεις μονάδων συνοδεύονται απαραίτητα και από εκσυγχρονισμό αυτών.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως:

Ύστερα από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα, με τον υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση / εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ)  2023-2027».

Στόχος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», είναι:

  • αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων,
  • κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα,
  • αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές,
  • αξιοποίηση της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής,
  • ενσωμάτωση της καινοτομίας,
  • ανάπτυξη μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος
  • περιορισμός κατά το δυνατόν του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής 

Καθοριστική σημασία για τη στήριξη των επενδύσεων έχει τόσο η διατήρηση όσο και η δημιουργία θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας στην κοινωνική σταθερότητα και στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο καθώς και η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Αναπτυξιακή προτεραιότητα, σε περίπτωση επιχορήγησης δίνεται σε επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων με σήμανση (Εθνικά και Ενωσιακά Πρότυπα) και σε επιχειρήσεις που μετέχουν σε σχήματα συμβολαιακής γεωργίας σύμφωνα με τους στόχους του ΥΠΑΑΤ.

Στο πλαίσιο της Παρέμβασης Π3-73-2.3 ενισχύονται αιτήσεις στήριξης που αφορούν κυρίως σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις, συγχωνεύσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων από δικαιούχους οι οποίοι μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη προϊόντα (γεωργικά προϊόντα) του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή τελικών προϊόντων που ανήκουν επίσης στο εν λόγω Παράρτημα Ι (γεωργικά προϊόντα).

Το ύψος της Δημόσιας Ενίσχυσης που προβλέπεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-73-2.3  ανέρχεται σε 135.000.000€. Τα όρια προϋπολογισμού των πράξεων της Παρέμβασης δύναται να κυμαίνονται μεταξύ 400.001€ και 5.000.000€. 

Σχόλια και παρατηρήσεις επί του κειμένου της Υπουργικής Απόφασης μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 3 Ιουλίου 2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση ax5u079@minagric.gr.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις