BACK TO
TOP
Προγράμματα

Eνίσχυση έως 80 ευρώ το στρέμμα στο Κομφούζιο βάσει νέας πρόσκλησης

Μέχρι τα 80 ευρώ το στρέμμα αναμένεται να φθάσει το πριμ για το Κομφούζιο (μέθοδος παρεμπόδισης σύζευξης εντομολογικών εχθρών) στα πυρηνόκαρπα, με τη νέα πρόσκληση που αναμένεται να ανοίξει ταυτόχρονα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

komfouzio-ioulios

Γιώργος Κοντονής

3615
2

Ενίσχυση στα 80 ευρώ το στρέμμα θα γράψει το κομφούζιο με βάση τη νέα πρόσκληση που ανοίγει εντός Ιουλίου

Πιο συγκεκριμένα, από τα 41 ευρώ, κοντά στα 65 ευρώ για την πρώτη διετία εφαρμογής και από τα 48 ευρώ στα 80 ευρώ για την υπόλοιπη τριετή περίοδο δέσμευσης αυξάνεται η επιδότηση του Κομφούζιο στα πλαίσια της νέας πρόσκλησης που αναμένεται να εκδοθεί μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας των αιτήσεων ΟΣΔΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαχειριστικές αρχές προχώρησαν σε αυτή την αύξηση μετά από νέα μελέτη κόστους που πραγματοποιήθηκε, με το νέο αυξημένο ποσό να ενσωματώνεται στην πρόσκληση που αναμένεται μέσω του ΠΑΑ. Σημειώνεται εδώ πως η πρόσκληση ύψους 60 εκατ. ευρώ έχει ήδη προδημοσιευτεί από τις αρχές Απριλίου, ωστόσο καθώς οι αιτήσεις θα βασίζονται στα στρέμματα που θα δηλωθούν στο ΟΣΔΕ, αν δεν ανοίξει η σχετική πλατφόρμα δεν δύναται να προχωρήσουν οι αιτήσεις στο Κομφούζιο.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda


Ως εκ τούτου το ύψος ενίσχυσης αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

  • Εσπεριδοειδή (νέα προσθήκη): 57,9 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 2 έτη δεσµεύσεων και 62,7 για τα επόµενα τρία.
  • Ροδακινιά, Νεκταρινιά και Βερικοκιά: Κοντά στα 65 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 2 έτη δεσµεύσεων και 80 ευρώ για τα επόµενα τρία.
  • ∆αµασκηνιά: 53,9 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 2 έτη δεσµεύσεων και 70,2 για τα επόµενα τρία.
  • Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα: 66,8 ευρώ το στρέµµα (ήταν 49 ευρώ για τα πρώτα 3 έτη δεσµεύσεων και 76 ευρώ για τα επόµενα δύο.
  • Οινοποιήσιµο αµπέλι: 35,3 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 3 έτη δεσµεύσεων και 43,9 για τα επόµενα δύο.
  • Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: 98,9 ευρώ το στρέµµα για τα πρώτα 3 έτη δεσµεύσεων και 113,7 για τα επόµενα δύο.

Ποιοι εντομολογικοί εχθροί καλύπτονται

Μέσω της μεθόδου παρεμποδίζεται, με τη χρήση σκευασμάτων φερομόνης φύλου, η σύζευξη των παρακάτω εντομολογικών εχθρών-στόχων, με

αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του πληθυσμού των επιβλαβών προνυμφών τους:

▪ καρπόκαψα της ροδακινιάς (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella) και φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών – στόχων της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς

▪ καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού – στόχου της δαμασκηνιάς

▪ καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού – στόχου της μηλιάς, αχλαδιάς, κυδωνιάς και καρυδιάς

▪ ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού - στόχου της αμπέλου

▪ ψευδόκοκκος (Planococcus ficus), εντομολογικού εχθρού - στόχου της αμπέλου και

▪ ανθοτρήτης (Prays citri), εντομολογικού εχθρού - στόχου των εσπεριδοειδών. Σημειώνεται ότι ο ψευδόκοκκος της αμπέλου και ο ανθοτρήτης των εσπεριδοειδών εισάγονται για πρώτη φορά ως εχθροί-στόχοι της δράσης ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Επιλεξιμότητα αγροτεμαχίων

Τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης που θα ενταχθούν στο πλαίσιο της 1 ης πρόσκλησης της δράσης, πρέπει να πληρούν το ακόλουθο κριτήριο επιλεξιμότητας:

▪ να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου του έτους 2024 με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια ή με συγκαλλιέργεια των επιλέξιμων καλλιεργειών. Αμπελώνες υπό αναδιάρθρωση στους οποίους έχει ήδη υλοποιηθεί αναφύτευση και οι οποίοι είναι δηλωμένοι ως αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην ΕΑΕ 2024 του υποψηφίου, είναι επιλέξιμοι για ένταξη στη δράση.

Δεν είναι επιλέξιμα προς ένταξη στην πρόσκληση αγροτεμάχια:

α) για τα οποία κατά το έτος 2024, πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της 1ης πρόσκλησης της δράσης, υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου με τη δράση 70-1.3.2, σύμφωνα με τους Πίνακες του Παραρτήματος της υπ’ αρ. 1606/9-6-2023 υπουργικής απόφασης (Β’ 3778), όπως ισχύει.

β) περιλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) του έτους 2022 της αριθ. 474/16-2-2023 πρόσκλησης ετήσιας παράτασης της 1ης πρόσκλησης ή της αριθ. 5218/20-6-2018, 2ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.

γ) περιλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία (ΤΔ) του έτους 2024 της αριθ. 3645/13-7-2020, 3 ης πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2022.

δ) είναι δηλωμένα στην ΕΑΕ 2024 του υποψηφίου ως αμπελώνες υπό αναδιάρθρωση στους οποίους δεν έχει υλοποιηθεί αναφύτευση αλλά βρίσκονται σε αγρανάπαυση/καλή γεωργική κατάσταση.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

13-07-2024 14:00Ερασμια

Το κομφούζιο είναι για αυτούς όχι για εμάς. Ποια 41 ευρώ το στρέμμα εγώ με 15 στρέμματα πήρα 30 ευρώ το χρόνο για όλα. Μας χρησιμοποιούν για να τα πάρουν αυτοί! Ασ μου πει κάποιος που πήρα 41 ευρώ το στρέμμα. Τώρα δε θα μπει κανείς. Ευχαριστώ

Απάντηση

10-07-2024 12:48Νίκος

Αν είναι αλήθεια με αυτόν Με τά 14.εκατομυρια Ευρώ πρέπει νά είναι μεγάλο λαμογιο Πάντος ή βουλευτής ή υπουργός νά δούμε Θα το βγαλουνε στον αέρα πολύ δύσκολο Φαίνεται κολυταρη τής κυβερνησης γι'αυτό Τό πάνε στη ζούλα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις