BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μόνιμες καλλιέργειες στα κριτήρια προτεραιότητας για το Μέτρο των Βιολογικών

Περισσότερα μόρια, με βάση τα κριτήρια Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας στο Μέτρο που αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στο Νοέμβριο, φαίνεται να εξασφαλίζουν οι εκμεταλλεύσεις με δένδρα, καθώς και οι απαιτητικές μόνιμες καλλιέργειες, όπως είναι τα αμπέλια. Προτεραιότητα φαίνεται να έχουν επίσης τα κηπευτικά και οι σύνθετες καλλιέργειες αυξημένων εισροών, ενώ βαρύνουσα σημασία αποδίδεται και στους νέους αγρότες ηλικίας έως 40 ετών.

monimes-kalliergies

Γιώργος Κοντονής

4016
3

Μόνιμες καλλιέργειες και εκμεταλλεύσεις αυξημένων εισροών,  καθώς και 40άρηδες, με προτεραιότητα στο Μέτρο των Βιολογικών

Τα κριτήρια μοριοδότησης θα παίξουν κομβικό ρόλο στο επερχόμενο πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας που θα ανοίξει το Νοέμβριο με την αναμενόμενη ζήτηση να ενδέχεται να φτάσει στο διπλάσιο των διαθέσιμων κονδυλίων που έχουν δεσμευθεί για το Μέτρο, ύψους 287.597.058 ευρώ. Μάλιστα τα χρήματα αυτά θα μοιραστούν σε φυτική παραγωγή και κτηνοτροφία, άγνωστο το πώς. Οπότε η κατάταξη στους πίνακες μοριοδότησης θα είναι διαφορετική. Αρκεί πάντως να αναφερθεί ότι στην περασμένη πρόσκληση του 2022, οι νεοεισερχόμενοι στα Βιολογικά ζήτησαν συνολικά 811 εκατ. ευρώ, αλλά τελικώς διατέθηκαν 434 εκατ. ευρώ.

Προτεραιότητα σε δέντρα και κηπευτικά

Στη Φυτική Παραγωγή λοιπόν θα υπάρξει ανταγωνισμός ουσιαστικά μεταξύ αροτραίων καλλιεργειών με δέντρα και κηπευτικά. Στα κριτήρια επιλογής (μοριοδότηση) της προδημοσίευσης, ξεχωρίζει το «Είδος καλλιέργειας, με προτεραιότητα στις καλλιέργειες με αυξημένες εισροές».

Αυτό σημαίνει πως όσοι δηλώσουν δέντρα και κηπευτικά θα έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν περισσότερα μόρια από όσους θέλουν να εντάξουν μόνο αροτραίες καλλιέργειες. Μένει βέβαια να φανεί και η «βαρύτητα» του κριτηρίου, δηλαδή πόσους πόντους θα δίνει έναντι των υπόλοιπων.

Από εκεί και πέρα, ρόλο θα παίξουν τα εξής:

Ηλικία δικαιούχου: Οι κάτω των 40 ετών είναι βέβαιο πως θα έχουν προτεραιότητα. Μένει να φανεί αν θα λάβουν κάποια μόρια και ηλικίες έως τα 59 έτη, όπως στην προηγούμενη πρόσκληση.

Ενταγμένη έκταση: Εδώ υπάρχουν δύο κριτήρια. Το ένα παρέχει μόρια σε εκτάσεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (π.χ Natura κ.λπ) και το άλλο σε εκτάσεις σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς εκτός των ορεινών. Τα κριτήρια αυτά είναι συνδυαστικά.

Αν οι αρμόδιες αρχές δώσουν προτεραιότητα στο μέγεθος της ενταγμένης έκτασης και όχι απλά αν βρίσκεται κατά κάποιο ποσοστό (π.χ 50-100%) σε τέτοιες περιοχές που περιγράφονται παραπάνω, τότε οι αροτραίες θα πριμοδοτούνται περισσότερο, λόγω προφανώς του μεγαλύτερου μεγέθους τους κατά κανόνα. Και εδώ τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στην πρόσκληση.

Η ηλικία του παραγωγού θα παίξει μεγάλο ρόλο στη ζωική παραγωγή

Στη ζωική παραγωγή, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα φαίνεται να το αποκτούν κτηνοτρόφοι έως 40 ετών και όσοι επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα το σύνολο του δυναμικού της εκμετάλλευσής τους. Τα άλλα κριτήρια που αφορούν την έδρα της εκμετάλλευσης ( προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές) λίγο-πολύ καλύπτονται από την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων.

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

25-07-2024 14:32Eleos zwa

Μόνο οι επαγγελματίες στα προγράμματα,δεν είναι δυνατόν ο άλλος να είναι μπάτσος κ να παίρνει χρήματα κ από πρόγραμμα....

Απάντηση

25-07-2024 13:25Στεφανος

Να ενταχθούν μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.Αυτο πρέπει πραγματικά να το λάβουν υπόψη οι αρμόδιοι.

Απάντηση

25-07-2024 11:48Έλλην

Πολύ ωραία πολύ σωστά όλα πολύ χρήμα οπότε η βουλευτές μπορούν άνετα να κάνουν τα παιδιά τους αγρότες η ακόμα καλητερα κτηνοτρόφους να τα κονόμησουν λέμε 40 ολόκληρα χιλιάρικα είναι αυτά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις