BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ο μήνας εγγραφής στο ΜΑΑΕ θέτει εκτός κόσμο στους Νέους Αγρότες

Μέρα µε τη µέρα, µήνα µε το µήνα, «παίζει» η δυνατότητα αίτησης στο επερχόµενο πρόγραµµα Νέων Αγροτών. Όπως έχουν τα πράγµατα, υποψήφιοι δικαιούχοι θα µπορούν να είναι όσοι πήραν τη βεβαίωση νεοεισερχόµενου από το ΜΑΑΕ από τον Μάρτιο του 2023 και µετά.

16-17_b_2

Γιώργος Κοντονής

2287
3

Ένας μήνας διαφοράς εγγραφής στο ΜΑΑΕ πετάει εκτός κόσμο στο  Μέτρο Νέων Αγροτών που έρχεται Σεπτέμβριο

∆ηλαδή το 18µηνο που προηγείται της αίτησης στήριξης, καθώς η πρόσκληση είναι προγραµµατισµένη για τα µέσα του ερχόµενου Σεπτεµβρίου, βάσει τουλάχιστον τα όσα υποστηρίζουν οι διαχειριστικές αρχές. Με λίγα λόγια, ένας αγρότης που έκανε αίτηση στο ΜΑΑΕ τον Γενάρη του 2023 δεν θα µπορεί να κάνει αίτηση, ενώ ένας άλλος που πήρε τη βεβαίωση το Μάιο του ίδιου έτους, θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το πριµ, παρά το γεγονός πως και οι δύο έκαναν για πρώτη φορά ΟΣ∆Ε το 2023.

Ως εκ τούτου, στη διαβούλευση του Μέτρου, γεωπόνοι µελετητές ζητούν από τις ∆ιαχειριστικές Αρχές να ακολουθήσουν τα όσα αναφέρονται στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και να ορίσουν το διάστηµα µεταξύ της εγγραφής στο ΜΑΑΕ και της αίτησης στο Μέτρο, σε 24 µήνες, αντί για το 18µηνο που ορίζει το προσωρινό θεσµικό πλαίσιο. Με αυτόν τον τρόπο θα περιλαµβάνονται στους επιλέξιµους υποψήφιους όλοι όσοι ξεκίνησαν την αγροτική τους δραστηριότητα από τον Σεπτέµβριο του 2022 και µετά. 

Η πρόταση στη διαβούλευση

Χαρακτηριστική είναι η παρέµβαση του γεωπόνου-µελετητή και προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Ηµαθίας, Γιάννη Βαΐδη, ο οποίος στη διαβούλευση του Μέτρου αναφέρει τα εξής: «Αρκετοί νέοι αγρότες εκκίνησαν την δραστηριότητά τους το πρώτο εξάµηνο του 2023. Κάποιοι από αυτούς χρειάστηκαν και πήραν βεβαίωση νεοεισερχόµενου στις αρχές του έτους (πχ Ιανουάριος-Φεβρουάριος) και άλλοι αργότερα µέσα στο ίδιο έτος (πχ Μάιος-Ιούνιος).

∆εδοµένου ότι:

α) Η βεβαίωση νεοεισερχόµενου εκδίδεται µόνο µία φορά.

β) Η πρόσκληση αναµένεται τον Σεπτέµβριο και έτσι οι υποβολές των αιτήσεων στήριξης µετά τον Σεπτέµβριο. Έτσι ένας αγρότης που πήρε βεβαίωση νεοεισερχόµενου τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο δεν θα µπορεί να υποβάλλει αίτηση στήριξης, ενώ ένας άλλος που πήρε βεβαίωση νεοεισερχόµενου τον Μάιο θα µπορεί

γ) για λόγους ίσης µεταχείρισης, γιατί και οι δύο αυτοί γεωργοί του παραδείγµατος εκκίνησαν το 2023 την επαγγελµατική οικονοµική τους δραστηριότητα υποβάλλοντας πρώτη φορά ΕΑΕ το 2023.

Προτείνουµε το διάστηµα που µεσολαβεί µεταξύ της 1ης εγκαταστασης και της υποβολής της αίτησης στήριξης να αυξηθεί σε 24 µήνες ή εναλλακτικά να είναι επιλέξιµοι όσοι έχουν ηµεροµηνία 1ης εγκατάστασης µετά την 01-01-2023, δηλαδή από την αρχή του φορολογικού έτους, του έτους που προηγείται της έκδοσης της Πρόσκλησης».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

09-08-2024 21:26Αγρότης

Πληρώστε και εφκα 1.500€ τον χρόνο κατώτατη κατηγορία....

Απάντηση

09-08-2024 21:24Αγρότης

Μπείτε σε προγράμματα να δείτε την γλύκα, βάλτε συνεταίρο τον λογιστή, τους εμπόρους, τον ΕΛΓΑ και όλους τους παρατρεχάμενους και στο τέλος κάντε δεύτερη δουλειά για να ζήσετε. Από έναν νέο αγρότη της προηγούμενης πρόσκλησης που έχει ρίξει για τα χωράφια πάνω από 50.000€ τα τελευταία 2 έτη συνολικά.....

Απάντηση

09-08-2024 17:26Νίκος Μωραιτης

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ ΝΕΩΝ ΓΕΩΡΓΩΝ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΑΕ; ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ; ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΟΜΩΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις