BACK TO
TOP
Προγράμματα

Δικλείδα ασφαλείας κατά ζωονόσων το νέο μέτρο Βιοασφάλειας του ΠΑΑ που καλύπτει το 80% της δαπάνης

Πιο επίκαιρο από ποτέ µοιάζει το υπό διαµόρφωση νέο Μέτρο του ΠΑΑ «Επενδύσεις στη βιοασφάλεια των παραγωγικών ζώων», µετά την εµφάνιση κρουσµάτων της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών στη χώρα µας.

φαρμα

Γιώργος Κοντονής

536
2
Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που στόχο έχει την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη λοιµωδών νοσηµάτων στα ζώα, µέσω του οποίου θα ενισχύονται µε ποσοστό 80% επενδύσεις από 30.000 έως 500.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση των µέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, µε την εφαρµογή των οποίων αποτρέπεται η είσοδος του νοσήµατος στις εγκαταστάσεις µέσω επαφής µε άλλα παραγωγικά ή/και άγρια ζώα ή µέσω ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών.

Τα γενικά µέτρα βιοασφάλειας, που µπορούν να ενισχυθούν µεταξύ άλλων µέσω της παρέµβασης µπορεί να περιλαµβάνουν:

  • Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιµετρικού φράκτη της εκµετάλλευσης ή ηλεκτρικής περίφραξης υψηλής έντασης, ώστε να εµποδίζεται η επαφή µεταξύ των παραγωγικών ζώων της κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης και των ανεπιτήρητων ζώων από άλλες εκµεταλλεύσεις ή/και άγριων ζώων.
  • Διαχωρισµός καθαρής και µη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόµων κατά την είσοδό τους στην εκµετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους: Κατασκευή χώρων ιµατισµού, υπόδησης και απολύµανσης χεριών, εξοπλισµός καθαρισµού και λειτουργικής απολύµανσης υποδηµάτων κατά την είσοδο στους θαλάµους κλπ.
  • ∆ηµιουργία ανεξάρτητων, κατάλληλων χώρων για την αποµόνωση των νεοεισερχόµενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/ αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.
  • Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήµατος ή σταθµού καθαρισµού και απολύµανσης των εισερχοµένων οχηµάτων στην εκµετάλλευση, συµπεριλαµβανοµένων της απολυµαντικής τάφρου, των φορητών µονάδων απολύµανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήµατος καταιονισµού για την ολόπλευρη απολύµανση των οχηµάτων.
  • Μόνωση/στεγανοποίηση εγκαταστάσεων, κατά προτεραιότητα µε φυσικά υλικά. Κλείσιµο των οπών (τοιχοποιίας και στεγάστρων) ή/και τοποθέτηση πλεγµάτων στα παράθυρα.
  • Κατασκευή ράµπας φόρτωσης / εκφόρτωσης στην περίµετρο της εκµετάλλευσης, ώστε να µην εισέρχονται εντός αυτής µεταφορικά οχήµατα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων.
  • Προµήθεια εξοπλισµού για την διαχείριση υλικών στην εκτροφή, σε περίπτωση υποψίας ή/και επιβεβαίωσης λοιµώδους νοσήµατος (ιµατισµός, συστήµατα απόρριψης ή/και καταστροφής αναλώσιµων κ.λπ.).
  • Προµήθεια/εγκατάσταση λογισµικού και εξοπλισµού για την καταχώρηση δεδοµένων που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο, τα προϊόντα, υποπροϊόντα και υλικά της εκτροφής, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιµότητά τους.

 

Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

11-08-2024 22:16Κτηνοτροφος

Ολα τα παραπανω που διαβασα, αφορουν τα ζωα που περιοριζονται στο χωρο του σταβλου-ποιμνιοστασιου. Με τα ζωα που βοσκουν εξω απο το σταυλο ,στα χειμερινα και τα θερινα τους βοσκοτοπια στα βουνα και τους καμπους, τι θα γινει ? Θα περιτριγυρισουμε τα βουνα με ηλεκτροφορα καλωδια, η... θα κλεισουμε το συνολο των ζωων εντος του σταυλου? Προωθειται με υπουλο τροπο ο εγκλεισμος των ζωων? Ειναι ωρα να βγουν απο το συρταρι τα διαχειριστικα σχεδια βοσκησης, να απαγορευτει η βοσκηση σε περιοχες Natoura, και να γλυτωσει και η Ελλαδα τα προστιμα? Τα βουνα θα ειναι πιο ομορφα με ανεμογεννητριες, και πιο ρομαντικα χωρις ηχους απο τα προβατοκουδουνα?

Απάντηση

11-08-2024 17:44Έλλην

Μάλιστα ευκαιρία για ένα σωρό χρέη να βάλει ο κτηνοτροφος μήπως να γινόταν κανενας έλεγχος στα σύνορα ήταν ποιο εύκολο λέω μήπως από που έρχονται που πάνε και που πήγαν αλλά μπα ας χρεωθεί ο Ίδη κατεστραμενος κτηνοτροφος ποιο εύκολο είναι μην κουράζονται τα παιδιά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις