BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μετά το ΟΣΔΕ αιτήσεις για πριμ Σπάνιων Φυλών ως 67 ευρώ σε αιγοπρόβατα

Υπεγράφη το πλαίσιο στήριξης της Παρέµβασης για τη διατήρηση απειλούµενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, µε τη σχετική πρόσκληση να αναµένεται προς έκδοση µέσα στο Σεπτέµβριο.

16_pin_981

Γιώργος Κοντονής

3550
1

Στο πρόγραµµα οι εντάξεις θα πραγµατοποιηθούν µε βάση τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε 2024, οπότε εκτός απροόπτου, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν προς το τέλος του µήνα, δηλαδή µε τη λήξη της διορίας για την ενιαία ενίσχυση.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 981 της Agrenda


Οι επιλέξιµες φυλές ζώων

Επιλέξιµοι προς ένταξη στο πρόγραµµα είναι οι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι κάτοχοι αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων που απειλούνται µε εξαφάνιση. Με βάση το θεσµικό πλαίσιο του προγράµµατος όπως αυτό περιγράφεται στην 2η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου ΚΑΠ οι ενισχύσεις παρέχονται για µία 5ετία για τις εξής φυλές ζώων:

  • Θηλυκά βοοειδή ηλικίας άνω των δύο (2) ετών από τις φυλές: Τήνου, Κέας, Κατερίνης, Συκιάς, Ελληνικός Βούβαλος, Ελληνική Βραχυκερατική.
  • Θηλυκά πρόβατα ηλικίας άνω του 1 έτους από τις φυλές: Καταφυγίου, Ρουµλουκίου, Ορεινό Ηπείρου, Ικαρίας, Λευκίµης, Κατσικά, Άργους, Ζακύνθου, Φλώρινας-Πελαγονίας, Σαρακατσάνικο, Γλώσσας Σκοπέλου, Κύµης, Αγρινίου, ∆ράµας, Θράκης, Καλαρρύτικο, Πηλίου, Σερρών, Ορεινό Λήµνου (νέα προσθήκη), Καραγκούνικου (νέα προσθήκη).
  • Θηλυκές αίγες άνω του 1 έτους της φυλής Σκοπέλου.
  • Χοιροµητέρες της Ελληνικής Φυλής.
  • Ιπποειδή άνω των 6 µηνών από τις φυλές: Ηλείας, Πηνείας, Θεσσαλίας, Σκύρου, Πίνδου, Μεσσαρά, Ροδόπης (νέα προσθήκη).

Σηµειώνεται πως όσον αφορά ειδικότερα τα βοοειδή πλέον θα είναι επιλέξιµα προς ενίσχυση µόνο τα ζώα άνω των 2 ετών και όχι των 6 µηνών και άνω όπως ίσχυε στην περασµένα προγραµµατική περίοδο.

Το ύψος ενίσχυσης

Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι τα θηλυκά ζώα αναπαραγωγής, τα οποία είναι εγγεγραµµένα στα γενεαλογικά βιβλία των φυλών που τηρούνται από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων, εκτός των ίππων, όπου ενισχύονται, τόσο τα θηλυκά, όσο και τα αρσενικά ζώα. Όπως φαίνεται όλες οι τιµές είναι αυξηµένες σε σχέση µε την πρόσκληση της περασµένης προγραµµατικής περιόδου. Αναλυτικότερα:

  • Θηλυκά βοοειδή > 2 ετών: Από 371 ευρώ ανά ζώο, και 394 ευρώ ανά ζώο µε τη διατήρηση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής.
  • Θηλυκά αιγοπρόβατα > 1 έτους: Από 63,9 ευρώ ανά ζώο και 67,35 ευρώ ανά ζώο µε τη διατήρηση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής.
  • Χοιροµητέρες: Από 296 ευρώ ανά ζώο και 305 ευρώ  µε τη διατήρηση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής.
  • Αρσενικά και θηλυκά ιπποειδή > 6 µηνών: Από 606 ευρώ ανά ζώο και 629 µε τη διατήρηση 1 αρσενικού ανά 15 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής.

Κάθε νέο ζώο που εισάγεται στην εκµετάλλευση πρέπει να είναι απόγονος των ήδη υφιστάµενων στην εκµετάλλευση ζώων ή να προέρχεται από άλλη εκµετάλλευση που εκτρέφει ζώα της ίδιας φυλής και είναι εγγεγραµµένο στο γενεαλογικό βιβλίο της φυλής όπως αυτό τηρείται στο Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων (ΚΖΓΠ).

Οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσµεύσεών τους, τη γραµµή βάσης της δράσης ήτοι να καταγράφει σε γενεαλογικά βιβλία τα ζώα που ανήκουν σε απειλούµενες µε εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές. Επιπροσθέτως να τηρούν τις απαιτήσεις της καλής διαβίωσης των ζώων. Οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνονται στο πλαίσιο της Παρέµβασης είναι πενταετούς διάρκειας, µε ηµεροµηνία έναρξης των δεσµεύσεων την 21 Μαΐου 2024, οπότε θα λήξουν το 2029.

Ο προϋπολογισµός θα φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε το στρατηγικό σχέδιο.

Κάθε αποµάκρυνση ζώου ελέγχεται αυστηρά

Όλα τα ζώα που συµµετέχουν στη δράση πρέπει να φέρουν σήµανση(ενώτια, βώλους, κ.λπ.),όπως προβλέπεται από την σχετική εθνική και ενωσιακή νοµοθεσία. Οι κτηνοτρόφοι είναι υποχρεωµένοι να ακολουθούν τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρµόδιων Κέντρων Ζωικών Γενετικών Πόρων (ΚΓΖΠ). Στην περίπτωση αποµάκρυνσης επιλέξιµων ζώων από την εκµετάλλευση (σφαγή – πώληση), και για οποιαδήποτε µεταβολή πρέπει άµεσα και πριν την ενέργεια να ενηµερώνουν το αρµόδιο ΚΖΓΠ.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-11-2024 05:15Γ. Σ

Πρέπει να γίνει θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρόγραμμα αυτόχθονες φυλές που δεν έχει βγει εδώ και δύο χρόνια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις