BACK TO
TOP
Προγράμματα

Με αυξήσεις έως και 122 ευρώ/στρέμμα υπεγράφη το νέο Κομφούζιο

Υπογραφή πήρε το νέο θεσμικό πλαίσιο για 5ετείς δεσμεύσεις στα πλαίσια του προγράμματος Κομφούζιο, με το ποσό ανά στρέμμα να αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με την περασμένη περίοδο και να φτάνει τα 122 ευρώ, ενώ προστίθενται στις επιλέξιμες καλλιέργειες τα εσπεριδοειδή και προβλέπονται πριμ για νέους εχθρούς στα αμπέλια.

komfouzio_site

Γιώργος Κοντονής

1418
0

Με σημαντικές αυξήσεις και ποσά έως 122 ευρώ/στρέμμα υπεγράφη το νέο Κομφούζιο

Μετά την υπογραφή του θεσμικού πλαισίου, απομένει και η δημοσίευση της πρόσκλησης με τις εντάξεις να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις εκτάσεις που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2024. Επισημαίνεται πως το πρώτο έτος εφαρμογής είναι το φετινό, ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναμένουν προκαταβολή 80% του ποσού μέσα στο Δεκέμβριο.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο τα ποσά ενίσχυσης έχουν ως εξής:

  • Εσπεριδοειδή (Πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, νεραντζιά, κιτριά, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, κουμ - κουάτ, φράπα, μοσχολέμονο): 67,5 ευρώ το στρέµµα για τα δύο πρώτα έτη και 73,6 ευρώ το στρέµµα για τα τρία επόµενα.
  • Ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα: 60,9 ευρώ το στρέµµα  για τα δύο πρώτα έτη και 85,8 ευρώ το στρέµµα για τα τρία επόµενα
  • ∆αµάσκηνα: 56,1 ευρώ το στρέµµα  για τα δύο πρώτα έτη και 73,9 ευρώ το στρέµµα για τα τρία επόµενα.
  • Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ευδεµίδα: 109,2 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 122,8 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
  • Επιτραπέζιο αµπέλι, σταφίδα-Ψευδόκοκκος: 103,4 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 120,1 ευρώ το στρέµµα για τα 2 επόµενα έτη.
  • Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ευδεµίδα: 50,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 63,8 ευρώ για τα 2 επόµενα έτη
  • Οινοποιήσιµο αµπέλι – Ψευδόκοκκος: 41,7 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 49,6 ευρώ για τα 2 επόµενα
  • Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: 99,3 ευρώ το στρέµµα για τα 3 πρώτα έτη και 111,7 για τα δύο επόµενα.

Στην περίπτωση των ποικιλιών αμπέλου διπλής χρήσης, για τον υπολογισμό της συνολικής δημόσιας δαπάνης (Δ.Δ.) της πράξης, λαμβάνεται υπόψη το ύψος ενίσχυσης της καλλιεργητικής ομάδας (χρήσης) αμπελιού (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο - σταφίδα), όπως δηλώθηκε στην ΕΑΕ βάσει της οποίας υποβλήθηκε η αίτηση στήριξης.

Το σχετικό ΦΕΚ για το Κομφούζιο είναι διαθέσιμο εδώ.

Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων

  1. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
  2. Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.
  3. Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2, οι διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη.
  4. Τα κριτήρια του παρόντος άρθρου ελέγχονται κατά την ένταξη στη δράση και δεν συντρέχει λόγος ελέγχου τους κατά τη διάρκεια υλοποίησης των δεσμεύσεων, πλην των περιπτώσεων μεταβίβασης της παρ. 2 του άρθρου 16.

Κριτήρια ένταξης εκμετάλλευσης

  1. Τα κριτήρια για την ένταξη μιας εκμετάλλευσης στη δράση, διακρίνονται σε: α) κριτήρια επιλεξιμότητας, τα οποία πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης και β) κριτήρια επιλογής, σύμφωνα με το άρθρο 7.
  2. Κριτήρια επιλεξιμότητας εκμετάλλευσης Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του υποψηφίου, του σημείο δ, παρ. 2 του άρθρου 3, η οποία καθορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια του άρθρου 4 ή με συγκαλλιέργεια των επιλέξιμων καλλιεργειών. Αμπελώνες υπό αναδιάρθρωση στους οποίους έχει ήδη υλοποιηθεί αναφύτευση και οι οποίοι είναι δηλωμένοι ως αμπελώνες για παραγωγή οίνου στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του υποψηφίου, είναι επιλέξιμοι για ένταξη στη δράση. Αγροτεμάχια τα οποία είναι ενταγμένα στο πλαίσιο του Υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» του ΠΑΑ 2014-2022 (ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 221 «Δάσωση γεωργικών γαιών» του ΠΑΑ 2007-2013), είναι επιλέξιμα για ένταξη στη δράση.

Κριτήρια επιλογής

  1. Για τους υποψηφίους που πληρούν καταρχάς τα κριτήρια επιλεξιμότητας των άρθρων 5 και 6 και σε περίπτωση που ο συνολικός προϋπολογισμός των αιτήσεων στήριξης υπερβαίνει τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης, ισχύουν οι κάτωθι αρχές κριτηρίων επιλογής:
  • Η ενισχυόμενη έκταση βρίσκεται σε υδατικό σύστημα με κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση, όσον αφορά στα υπόγεια ύδατα.
  • Η ενισχυόμενη έκταση βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής (περιοχές Natura 2000, θεσμοθετημένες περιοχές εθνικών πάρκων).
  •  Μέλη αναγνωρισμένης Ομάδας ή/και Οργάνωσης Παραγωγών.
  1. Τα κριτήρια επιλογής και η αντίστοιχη μοριοδότηση προσδιορίζονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του άρθρου 12, κατόπιν έγκρισης από την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΣΣ ΚΑΠ του άρθρου 31 του ν. 4914/2022, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 124 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115.


 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις