BACK TO
TOP
Προγράμματα

Τινάχτηκαν στον αέρα όλες οι προκαταβολές Μέτρων του ΠΑΑ 2024 σε τέσσερα ταμπλό οι ενισχύσεις Βιολογικών

Οριστικά εκτός προκαταβολής µένουν, µετά τη µετατροπή της Βιολογικής Γεωργίας, και οι νέοι δικαιούχοι που θα προκύψουν από τις προκηρύξεις 2024 στα Μέτρα Σπανίων Φυλών και Κοµφούζιο, σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda. Ο λόγος είναι φυσικά η κατάσταση που επικρατεί στο ΟΣ∆Ε και το γεγονός ότι οι προκηρύξεις αυτές είναι «δεµένες» µε τη φετινή διαδικασία αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Οι δικαιούχοι αυτοί παραπέµπονται πλέον στην εξόφληση του Ιουνίου ώστε να δουν λεφτά στην τσέπη τους, γεγονός που αποτελεί ακόµη ένα πλήγµα στη ρευστότητα των αγροτικών επιχειρήσεων.

4_169

Γιώργος Κοντονής

2193
0

Ειδικότερα πάντως αναφορικά µε το σύνολο της Βιολογικής Γεωργίας (Eco-schemes, ΠΑΑ 2014-2022, ΠΑΑ 2023-2027), καλό είναι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά µε το ποιος θα πληρωθεί τι και πότε.

Τα δεδοµένα για όλες τις δράσεις Βιολογικής Γεωργίας:

  • Βιολογική Γεωργία-∆ιατήρηση µέσω eco-schemes: Πρόκειται για τα αγροτεµάχια που εντάχθηκαν στις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε στη ∆ράση Βιολογική Γεωργία. Τα αγροτεµάχια αυτά θα πληρωθούν µε την εξόφληση των eco-schemes και κατά πάσα πιθανότητα το 2025. Υπενθυµίζεται πως οι περσινοί δικαιούχοι πληρώθηκαν Άνοιξη του 2024. Ξανά, η επιδότησή τους αναµένεται να είναι µειωµένη, (εκτιµάται κατά µέσο όρο περίπου 40%) σε σχέση µε τους πίνακες µέγιστη επιδότησης του Στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 986 της Agrenda

  • Βιολογική Γεωργία-∆ιατήρηση και Μετατροπή 5η πρόσκληση ΠΑΑ έτους 2022: Τα αγροτεµάχια που είναι ενταγµένα σε αυτήν την πρόσκληση θα πληρωθούν κανονικά την προκαταβολή στο τέλος Νοεµβρίου. Η εξόφληση θα γίνει τον Ιούνιο του 2025. Αυτή θα είναι και η τελευταία τους πληρωµή από το ΠΑΑ. Μετά όλα τα αγροτεµάχια αυτά θα έχουν δικαίωµα ένταξης µόνο στα βιολογικά των eco-schemes. Ωστόσο, το πριµ τους θα µειωθεί δραµατικά ίσως και πάνω από 50% σε σχέση µε αυτό που λάµβαναν µέσω του ΠΑΑ.
  • Βιολογική Γεωργία-Μετατροπή, πρόσκληση έτους 2024 (δεν έχει δηµοσιευτεί): Τα αγροτεµάχια που θα ενταχθούν εκεί θα λάβουν ατόφια την επιδότηση που ορίζεται στον οδηγό του Μέτρου του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ. Το 2024 έχει οριστεί ως το πρώτο έτος δεσµεύσεων. Ωστόσο σε αντίθεση µε τα αγροτεµάχια που εντάχθηκαν στο ΠΑΑ του 2022, δεν θα πληρωθούν προκαταβολή στο τέλος Νοεµβρίου. Αλλά, θα τους πληρώσει ο Οργανισµός Πληρωµών µία και έξω τον Ιούνιο του 2025.

Πού είναι µεγαλύτερη η ενίσχυση

Από όλα τα παραπάνω προγράµµατα το µεγαλύτερο πριµ δίνεται στα αγροτεµάχια και τις εκτροφές που θα ενταχθούν στη νέα προκήρυξη του ΠΑΑ. Οι δράσεις αυτές δεσµεύουν το αγροτεµάχιο. ∆ηλαδή µπορεί ένας αγρότης µε 40 στρέµµατα ελιές να έχει τα 20 στρέµµατα στα eco-schemes (διατήρηση) και τα άλλα 20 στην πρόσκληση του νέου ΠΑΑ. Υπενθυµίζεται πως στην επερχόµενη πρόσκληση µπορούν να ενταχθούν µόνο τα αγροτεµάχια και οι εκτροφές που έχουν λάβει πιστοποιητικό συµµόρφωσης µε ηµεροµηνία που ξεκινάει από τις 16 Ιουνίου 2024 και φτάνει τις 30 Ιουνίου 2024. Όλα τα υπόλοιπα αποκλείονται από το Μέτρο.

∆ιαφορές στο πριµ που ξεπερνάνε το 50% για τις ίδιες δεσµεύσεις στη Βιολογική Γεωργία

Οι διαφορές στα πριµ των δράσεων και προγραµµάτων στη Βιολογική Γεωργία είναι αρκετά µεγάλες. Ας πάρουµε για παράδειγµα την ελιά, όπου τα πριµ έχουν ως εξής:

  • Μετατροπή ΠΑΑ 2022: 62,9 ευρώ, προκαταβολή Νοέµβριος 2024
  • ∆ιατήρηση ΠΑΑ 2022: 45,5 ευρώ, προκαταβολή Νοέµβριος 2024
  • ∆ιατήρηση eco-schemes 2024: 29 ευρώ το στρέµµα, εξόφληση 2025,
  • Μετατροπή ΠΑΑ 2024: 71,2 ευρώ για επιτραπέζια ελιά και 69,2 ευρώ για ελαιοποιήσιµη ελιά εξόφληση Ιούνιο, χωρίς προκαταβολή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις