BACK TO
TOP
Προγράμματα

Επιδότηση επιτοκίου συν καθαρή ενίσχυση στο Μέτρο Αγροτικής Μεταποίησης, για τέλη Νοέμβρή η προκήρυξη

Να συµπέσει η έναρξη της υλοποίησης των έργων της αγροτικής Μεταποίησης, µε την ενεργοποίηση του νέου Ταµείου Εγγυοδοσίας που θα προσφέρει γενναία επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα χρόνια δανεισµού, έχουν στόχο οι διαχειριστικές αρχές.

2a63ee5bdf60417bb96aa379bbc5a12a_2

Γιώργος Κοντονής

328
0

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, ενώ η πρόσκληση ήταν προγραµµατισµένη να εκδοθεί εντός του µήνα, υπήρξαν ορισµένες τεχνικές παρατηρήσεις, οι οποίες πρέπει να ενσωµατωθούν και ως εκ τούτου η περίοδος των αιτήσεων λογικά θα ξεκινήσει από τέλη Νοεμβρίου.

Βέβαια, αξίζει εδώ να σηµειωθεί, πως το πρώτο χρονοδιάγραµµα των διαχειριστικών αρχών έκανε λόγο για πρόσκληση τον περασµένο Απρίλιο καθώς είχε προηγηθεί η προδηµοσίευση του Μέτρου αρχές του 2024, µε ανθρώπους της αγοράς εξοπλισµού µεταποιητικών µονάδων να κάνουν λόγο για ανεξήγητες καθυστερήσεις οι οποίες δηµιουργούν κλίµα αβεβαιότητας.

Παράλληλα, κριτική ασκείται για τα κονδύλια των µόλις 135 εκατ. ευρώ, τα οποία θεωρούνται πολύ λίγα για έργα µε 7ψήφιο προϋπολογισµό, ενώ στο περασµένο ΠΑΑ η Μεταποίηση είχε εντάξεις άνω των 410 εκατ. ευρώ. Βέβαια από τα 410 εκατ., µόλις τα 180 εκατ. περίπου έχουν πιστωθεί για υλοποίηση έργων που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα προ 5ετίας. Γι’ αυτό το λόγο, σκοπός είναι, το νέο Μέτρο να είναι πιο «σφιχτό» µε αυστηρότερους όρους και σαφή προτεραιότητα σε όσους επενδυτές εµφανίζονται πιο έτοιµοι και µε εύρωστη εικόνα.

Αναφορικά µε το ύψος της επιδότησης επιτοκίου, αυτό θα προκύψει από τις µελέτες που έχουν στα χέρια τους οι διαχειριστικές αρχές, για τις ανάγκες χρηµατοδότησης του αγροδιατροφικού τοµέα στη χώρα µας. 

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το σχέδιο είναι να καλύπτει το ΠΑΑ επιτόκιο ύψους 5%. Για παράδειγµα αν το δάνειο εκταµιευτεί µε επιτόκιο 5,5% ο δικαιούχος θα πληρώνει τόκο 0,5%, ή αν εκταµιευτεί µε επιτόκιο 7% θα πληρώνει τόκο 2%. Όπως και να έχει το συγκεκριµένο εργαλείο θα ενεργοποιηθεί στο δεύτερο εξάµηνο του 2025, δηλαδή όταν οι δικαιούχοι του Μέτρου της Μεταποίησης θα έχουν το εγκριτικό στα χέρια τους.

Στα έργα Μεταποίησης του νέου προγράµµατος ο προϋπολογισµός των αιτήσεων στήριξης δύναται να κυµαίνεται από 400.000 ευρώ µέχρι και 5 εκατ. ευρώ. Η ένταση της στήριξης ξεκινάει από το 50% και φτάνει το 75%.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις