BACK TO
TOP
Προγράμματα

Εποχές λιτότητας με 45% μαχαίρι στο ΠΑΑ, λίγες οι καλές προσκλήσεις

Πολλαπλές προσκλήσεις, γενναίες υπερδεσµεύσεις πόρων και τακτοποίηση των περισσότερων επιλαχόντων στα Μέτρα ευρείας απήχησης.

4_pin_59

Γιώργος Κοντονής

2251
2

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν, όπως φαίνεται, παρελθόν, καθώς το νέο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027 έχει µειωµένα κονδύλια κατά 45% σε σχέση µε εκείνα της περασµένης προγραµµατικής περιόδου, γεγονός που αντανακλάται και στον δεσµευµένο προϋπολογισµό των κυριότερων επενδυτικών και αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 988 της Agrenda



Ενδεικτικά:

  • Νέοι Αγρότες: Την περασµένη περίοδο δηµοσιεύτηκαν 3 προσκλήσεις µε τις εντάξεις να ξεπερνάνε το 1 δις ευρώ. Στην τρέχουσα περίοδο, βάσει του ΣΣ ΚΑΠ, αναµένεται µόλις µία πρόσκληση (η φετινή) ύψους 420 εκατ. ευρώ.
  • Βιολογική Γεωργία: Πέντε προκηρύξεις πραγµατοποιήθηκαν την περασµένη περίοδο µε συνολικά κονδύλια 1,4 δις ευρώ. Η φετινή πρόσκληση θα έχει 306 εκατ. ευρώ µπάτζετ και θα αφορά µόνο τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές (3ετία). Αν προστεθεί και η βιολογική των eco-schemes, τότε ο συνολικός προϋπολογισµός αυξάνεται στα 1,11 δισ. ευρώ, αλλά πρώτον αυτά είναι κονδύλια είναι άµεσων ενισχύσεων και δεύτερον η επιδότηση είναι µειωµένη.
  • Μεταποίηση: Την περασµένη περίοδο εντάχθηκαν έργα µε επιδότηση 565 εκατ. ευρώ. Η νέα πρόσκληση θα έχει µπάτζετ µόλις 135 εκατ. ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται προκήρυξη για αντίστοιχο Μέτρο 4.2.2 δηλαδή για επενδύσεις µεταποίησης µε τελικό προϊόν µη γεωργικό (ζυθοποιεία, αποστακτήρια κ.λπ).
  • Σχέδια Βελτίωσης: Συνολικά την περασµένη περίοδο έπειτα από δύο µεγάλες προσκλήσεις πραγµατοποιήθηκαν εντάξεις προϋπολογισµού δηµοσίας δαπάνης 766 εκατ. ευρώ. Με βάση τον φάκελο της τρέχουσας ΚΑΠ ο προϋπολογισµός διαµορφώνεται στα 270 εκατ. ευρώ συµπεριλαµβανοµένων των επενδυτικών προγραµµάτων σε αρδευτικό και ενεργειακό εξοπλισµό. Εδώ δεν υπολογίζεται η απορρόφηση πόρων για το πρόγραµµα ενίσχυσης θερµοκηπίων, το οποίο θα έχει προϋπολογισµό 300 εκατ. ευρώ.
  • Γεωργοπεριβαλλοντικά προγράµµατα: Εντάξεις συνολικού προϋπολογισµού 530 εκατ. ευρώ πραγµατοποιήθηκαν σε διάφορα Μέτρα όπως Κοµφούζιο, Απονιτροποίηση, Σπάνιες Φυλές, Ζιζανιοκτονία Ορυζώνων κ.λπ. Για την τρέχουσα περίοδο ο δεσµευµένος προϋπολογισµός διαµορφώνεται στα 370 εκατ. ευρώ.

Για την περίοδο 2014-2020, ο προϋπολογισµός του ΠΑΑ είχε διαµορφωθεί στα 5,63 δις ευρώ και µε τα χρήµατα της µεταβατικής περιόδου έφτασε τα 7,78 δις ευρώ. Για την επταετία 2023-2027, η ∆ηµόσια ∆απάνη υπολογίζεται στα 4,36 δις ευρώ και προφανώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει περιθώριο για µεταβατικό κανονισµό. Παρόλα αυτά κατά καιρούς, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γίνεται λόγος για µεταφορά πόρων από τον ήδη «φτωχό» Β’ Πυλώνα στις άµεσες ενισχύσεις. Είναι φανερό πως τα διαρθρωτικά Μέτρα είναι αρκετά αποδυναµωµένα από πλευράς προϋπολογισµού. Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσµα την τρέχουσα περίοδο να µειωθεί ο αριθµός των προσκλήσεων και η δυνατότητα υπερδεσµεύσεων για την ένταξη των επιλαχόντων να περιοριστεί, κάτι που έχει µεγάλη σηµασία για όλα τα δηµοφιλή Μέτρα του ΠΑΑ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που  κυκλοφορεί

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-10-2024 19:18Γιωργος

Κοντονη,απαντησατε αραγε στο ερωτημα που πηγαν τα 70 εκατομμυρια που ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ απο τα υπολοιπα του 23,που μου περασατε κατ'ευθειαν στο επομενο θεμα;;;;;;δωσατε εξηγησεις για το εξαφανισμα των 70 εκατομμυριων του 23 και πιασατε καινουρια αρθρα;;;;ετσι σας ειπαν να γραψετε;;;; "Μπουκωστε τους με καινουρια αρθρα και καινουρια θεματα ωστε να ξεχασουν το φαγοποτι που τους καναμε";;;; Εεεεε κοντονη ετσι σου ειπαν;;;; Στο ειπαν απο το τηλεφωνο προφορικα ή στο εστειλαν ετοιμο το κειμενο και το δημοσιευσες;;;;;;απλα αναμεταδιδεις δηλαδη;;;;;;και ποσα παιρνεις για την "αναμεταδοση" "εγκυρων" ειδησεων;;;;;;πληρωνεσαι σε μετρητα ή σε επιταγη;;;;;εχω κι εγω κατι στριμωγματα.για πες να γραψω κι εγω κατι καλο ντε........για πες τους "ο γιωργος τι να γραψει";;;;;;;

Απάντηση

20-10-2024 18:56ΑΓΡΟΤΗΣ

Ε και η νέοι σας πήραν χαμπάρι ότι ψάχνετε για δούλους λίγοι έμειναν να σας πιστεύουν που θα πάει θα ξυπνήσουν και αυτοί

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις