BACK TO
TOP
Προγράμματα

Αναλυτικά τα κόστη για επένδυση σε σύγχρονο θερμοκήπιο με κάλυψη έως 70% δαπανών από 20.000 ευρώ/στρέμμα

Περί τα τέλη του 2024 αναµένεται η προκήρυξη ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων µε ύψος ενίσχυσης που φτάνει το 70% των δαπανών. Ανάλογα µε το υλικό κατασκευής, το υλικό κάλυψης, το είδος της θέρµανσης /ψύξης, το είδος της άρδευσης, την ύπαρξη θερµοκουρτίνας, τη χρήση υδροπονίας κ.λπ., κυµαίνεται από 20 έως 100.000 ευρώ το στρέµµα. Αν µιλάµε για ελαφριές κατασκευές χαµηλής τεχνολογίας (τύπου τολ), τότε το κόστος ξεκινάει από τα 6.000 ευρώ και φτάνει τα 10.000 ευρώ.

26-31_01_5

Γιώργος Κοντονής

1032
0

Η Agrenda παρουσιάζει τα εύλογα κόστη (µέγιστη δαπάνη που επιδοτείται) που αναµένεται να χρησιµοποιηθούν στο νέο πρόγραµµα µόνο για τα τυποποιηµένα µεταλλικά θερµοκήπια. Για τα ξύλινα θερµοκήπια ισχύει ο σχετικός πίνακας µείον 45% επί του κόστους. Σηµειώνεται πως οι πίνακες προέρχονται από το θεσµικό πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022, που ενδέχεται µάλιστα να αναπροσαρµοστούν προς τα πάνω στην τελική τους µορφή. Όπως και να έχει, παρέχουν µία εικόνα στον υποψήφιο επενδυτή για τα κόστη που θα κληθεί να αντιµετωπίσει.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 988 της Agrenda


Η επιδότηση στο πρόγραµµα θα καλύπτει κατά βάση το 50% της επένδυσης. Ωστόσο, για τους πληµµυρόπληκτους της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους του Έβρου η επιδότηση θα φθάνει το 60%. Για τις δύο αυτές περιοχές το ποσοστό ενίσχυσης µπορεί να φθάσει ακόµα και 70% όταν πρόκειται για νέους αγρότες, που θα ενισχυθούν µε 10% επιπλέον. Το κόστος κατασκευής ενός σύγχρονου θερµοκηπίου, όπως και γενικά η αποτελεσµατική είσοδος στη γεωργία, είναι επενδυτικές αποφάσεις που προϋποθέτουν την ύπαρξη σηµαντικών κεφαλαίων. Το µέγιστο ύψος της επιχορήγησης θα µπορεί να φτάσει τα 500.000 ευρώ.



Στη χρηµατοδότηση αναµένεται να αποτελέσει καταλύτη το νέο χρηµατοδοτικό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς, «Πειραιώς Greenhouse», το οποίο θέτει ως στόχο τον διπλασιασµό των θερµοκηπιακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα, µέσα στα επόµενα 5 χρόνια.

Πιο φθηνά τα τύπου ΤΟΛ, δυνατή και η ιδιοκατασκευή

Στις εγκαταστάσεις τύπου «ΤΟΛ» οι τιµές εγκατάστασης κυµαίνονται ανάλογα µε το µήκος σωλήνα, τα ανοίγµατα, τους ελκυστήρες για υποστήριξη κατακόρυφων φορτίων κ.α. Ακολουθούν ενδεικτικές µέγιστες τιµές:

  • Υψηλό τολ τοξωτό (µονά): Η τιµή ξεκινάει από τα 4.100 ευρώ το στρέµµα και φτάνει τα 4.800 ευρώ το στρέµµα ανάλογα µε το µήκος σωλήνα.
  • Υψηλό τολ πολλαπλό τροποποιηµένο τοξωτό, γαλβανιζέ µε αποστάσεις ορθοστάτη 2 µέτρα: Η τιµή ξεκινάει από τα 6.300 ευρώ το στρέµµα και φτάνει τα 8.100 ευρώ το στρέµµα ανάλογα το άνοιγµα, το µήκος σωλήνα και της υδρορροής.
  • Υψηλό τολ πολλαπλό τροποποιηµένο τοξωτό, µαύρο, αποστάσεις ορθοστάτη 2 µέτρα:
    Η τιµή ξεκινάει από τα 5.150 ευρώτο στρέµµα και φτάνει τα 6.300 ευρώ το στρέµµα ανάλογα µε το µήκος σωλήνα και το µήκος και το υλικό (πλαστική ή µεταλλική) της υδρορροής. 

Σηµειώνεται ότι:

  • Οι τιµές αυτές αφορούν κατασκευή από κατασκευαστική εταιρεία. Σε περίπτωση ιδιοκατασκευής µειώνονται κατά 20%. Στην περίπτωση ιδιοκατασκευής δεν ενισχύονται τα πλαϊνά ανοίγµατα και οι ελκυστήρες.
  • Στα πολλαπλά τροποποιηµένα ΤΟΛ που ενισχύονται µε ελκυστήρες για υποστήριξη κατακόρυφων φορτίων, επιπλέον 500 ευρώ το στρέµµα.
  • Πλαϊνά ανοίγµατα, επιπλέον 630 ευρώ/στρέµµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις