BACK TO
TOP
Προγράμματα

Μέχρι 44.000 ευρώ πριμ Νέων Αγροτών, 8ετής η δέσμευση για παραμονή

Όλα είναι έτοιµα από πλευράς διαχειριστικών αρχών για να ανοίξει η πρόσκληση Νέων Αγροτών προϋπολογισµού 420 εκατ. ευρώ για επιδότηση 30.000-44.000 ευρώ, µετά τη δηµοσίευση του θεσµικού πλαισίου (ΦΕΚ 5874/Β’/2024). Αυτό που µένει είναι να ανοίξει το Πληροφοριακό Σύστηµα και να κλείσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οποιαδήποτε εκκρεµότητα υπάρχει µε τους διασταυρατωτικούς ελέγχους στο ΟΣ∆Ε 2024 ώστε να ανοίξει η διαδικασία αιτήσεων. Οι αρµόδιοι αποφεύγουν να δεσµευθούν για συγκεκριµένη ηµεροµηνία προκήρυξης, αν και φαίνεται πως τελικώς θα πάει για τέλη Νοεµβρίου-αρχές ∆εκεµβρίου.

26-31-pin

Γιώργος Κοντονής

7961
10

Από 30.000 μέχρι 44.000 ευρώ το πριμ Νέων Αγροτών, 8ετής δέσμευση παραμονής, Νοέμβριο η προκήρυξη

Η ένταξη στο Μέτρο αποτελεί µία απόφαση που θέλει ώριµη σκέψη, καθώς δεσµεύει τον δικαιούχο να παραµείνει στο επάγγελµα για 7-8 χρόνια χωρίς να µπορεί να ασκήσει σε αυτό το διάστηµα κάποια άλλη σοβαρή εξωγεωργική διαδικασία. Θα πρέπει από το 2026 και µετά να «γράφει» ετησίως τζίρους στο 50-60% της Τυπικής Απόδοσης ένταξης και να αυξήσει την εκµετάλλευσή του, αλλιώς κινδυνεύει µε απένταξη. 

Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικές πτυχές του Μέτρου βάσει του θεσµικού πλαισίου:

∆ικαιούχοι-φυσικά πρόσωπα

Για να είναι ένα φυσικό πρόσωπο επιλέξιµο θα πρέπει να:

  • Μην έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους.
  • Μην έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελµατική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης.
  • ∆ιαθέτουν επαρκή επαγγελµατικά προσόντα ή αναλαµβάνουν τη δέσµευση να τα αποκτήσουν µέσω της παρέµβασης Π3-78.1 . Εκπαίδευση-κατάρτιση γεωργών-δασοκόµων του ΣΣ ΚΑΠ εντός 36 µηνών από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισής τους.
  • Είναι µόνιµοι κάτοικοι των περιοχών εφαρµογής της παρέµβασης.
  • Είναι αρχηγοί των γεωργικών εκµεταλλεύσεων και έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά κατά το δεκαοκτάµηνο που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
  • Είναι εγγεγραµµένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελµατίες αγρότες νεοεισερχόµενοι στη γεωργία.

Τυπική απόδοση ένταξης εκµετάλλευσης

Η γεωργική εκµετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο µέγεθος παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) µεγαλύτερο ή ίσο των:

  • 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Από αυτά, τουλάχιστον τα 10.000 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, µελισσοσµήνη και µεταξοσκώληκες.
  • 10.000 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό µεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας. Από αυτά τουλάχιστον 8.300 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, µελισσοσµήνη και µεταξοσκώληκες.
  •  8.000 για τα νησιά µε πληθυσµό µικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Από αυτά τουλάχιστον 6.700 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, µελισσοσµήνη και µεταξοσκώληκες.
  • ∆ιαθέτουν τουλάχιστον 103 κυψέλες σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη, Εύβοια ή 74 στα µικρά νησιά ή 92 για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.

Η κλίµακα της ενίσχυσης έως 44.000 ευρώ

Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό µπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, µέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

1) Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά µειονεκτήµατα και σε περιφερειακές ενότητες µε πληθυσµιακή πυκνότητα µικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο ή

1.1) προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά µε πληθυσµό έως 3.100 κατοίκους.

  • Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκµετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.

Δεσμευτική η παραμονή για 7 εώς 8 χρόνια

Οι δεσµεύσεις χωρίζονται σε δύο περιόδους. Η πρώτη αφορά τη διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου, δηλαδή 3-4 έτη και η δεύτερη προσδιορίζεται µετά το τέλος του επιχειρηµατικού σχεδίου, δηλαδή 4 ακόµη έτη. Οι βασικές δεσµεύσεις που πρέπει να τηρούν οι παραγωγοί κατά την πρώτη περίοδο, δηλαδή κατά την διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου, είναι:

Να αυξήσει την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσής του κατά τουλάχιστον 20% και οπωσδήποτε άνω των 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου να διατηρεί την Τυπική Απόδοση της εκµετάλλευσής του τουλάχιστον ίση µε την Τυπική Απόδοση της εισόδου.

Να υπαχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός δύο ετών από την ένταξή του.

Από το δεύτερο έτος υλοποίησης του επιχειρηµατικού του σχεδίου:

α) να πραγµατοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο µε 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο µέτρο και,

β) κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηµατικού σχεδίου µε την πιο πρόσφατη από αυτές να εµφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς 60% της τυπικής απόδοσης εισόδου στην παρέµβαση .

  • Να αποκτήσει την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη εντός 2 ετών από την πρώτη εγκατάσταση και να τη διατηρήσει. Επαγγελµατίας αγρότης είναι ο κάτοχος εκµετάλλευσης (υποβολή ΟΣ∆Ε κάθε χρόνο), ο οποίος αφιερώνει τουλάχιστον το 30% του χρόνου εργασίας στη γεωργία και τουλάχιστον το 50% των δηλωµένων εισοδηµάτων του προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες.
  • Για πτηνοκτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, όπου απαιτείται, ο δικαιούχος να αποκτήσει την αδειοδότηση που απαιτείται για τη νόµιµη λειτουργία της σταβλικής εγκατάστασης το αργότερο κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους υλοποίησης του επιχειρηµατικού του σχεδίου.
  • Να λάβει συµβουλές από πιστοποιηµένο πάροχο.
  • Να διατηρήσει τη βαθµολογία του εντός συγκεκριµένων ορίων. Σε κάθε περίπτωση, η βαθµολογία η οποία επιτεύχθηκε µετά την αξιολόγηση του δικαιούχου και την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών και πριν την προσκόµιση των επιπλέον δικαιολογητικών, από τους εν δυνάµει δικαιούχους, να µην µειωθεί περισσότερο από 15 βαθµούς.

∆εσµεύσεις για 4 έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου

  • ∆ιατήρηση της ιδιότητας του επαγγελµατία αγρότη.
  • Παραµονή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  • Υποβολή ΟΣ∆Ε κάθε χρόνο.
  • Τυπική Απόδοση εκµετάλλευσης όχι κάτω από 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Χώρα και Κρήτη, 14.000 ευρώ στα νησιά και 10.700 ευρώ σε µικρά νησιά.
  • Οι δηλώσεις Ε3 που υποβάλλονται κατ’ έτος εµφανίζουν κύκλο εργασιών για το προηγούµενο έτος ο οποίος υπερβαίνει το 60% της τυπικής απόδοσης εισόδου
  • Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου ο δικαιούχος δύναται να αλλάξει την Περιφέρεια του τόπου µόνιµης κατοικίας του.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

28-10-2024 08:26Ντινα

Ναι ας πάτε να γίνετε να καταστραφειτε μας έκαναν το 22 νέους αγρότες κ με έβαλαν με κάποιους κανόνες κ την επόμενη χρονιά έκοψαν όλους τους κανόνες. Ούτε στον εχθρό μού δε θα του έλεγα να γίνει νέος αγρότης.

Απάντηση

27-10-2024 13:44ΚΟΥΛΗΣ

Ας βάλει ο Μητσοτάκης τον κανακάρη του

Απάντηση

27-10-2024 08:25Ευτυχώς τα παρατήσαμε

Νέος αγρότης από 16',μας έβαλαν,μας τα πήραν από δέκα μεριές,μας κατέστρεψαν και τώρα συνεχίζουν. Δεν επιδοτείται η παραγωγή, επιδοτείται η κοροϊδία και η απατεωνια των μεγαλοκτημονων. Τοεβ,εφκα,έλγα,και λοιποί τοκογλύφοι του κράτους κάνουν πάρτυ,και αβανταρουν αυτούς που "πρέπει". Κάντε ελέγχους σε αυτές τις υπηρεσίες επιτέλους με τον κάθε απατεώνα.

Απάντηση

26-10-2024 21:05kostas

Δεν μπορούν να γίνουν νέοι αγρότες αυτοί που ασχολούνται με τη γεωργία κ μπαίνουν όσοι δεν έχουν καμία σχέση για το χρήμα

Απάντηση

26-10-2024 18:37Ενας

2500 ευρώ τον χρόνο τα 1700 θα τα πάρει ο εφκα Ε με τα υπόλοιπα θα κάνουν επενδύσεις θα πληρώσουν μηχανήματα ελγα είναι πολύ καλό πρόγραμμα για να καταστραφείς

Απάντηση

26-10-2024 16:31Antonis

Νεος αγροτης απ το 2021. Η μεγαλυτερη βλακεια που εκανα στη ζωη μου. Μεινετε μακρια. Τα χρηματα δεν φτανουν ουτε για τα βασικα. Δευτερμη χρονια οι ελιες μας χωρις καρπο, η κωλοκυβερνηση των προδοτων σκοπο ειχε να μας διαλυσει. Μεινετε μακρια.

Απάντηση

26-10-2024 14:42Γιάννης καμπακης

Είναι ότι καλύτερο για τους νέους αγρότες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

26-10-2024 14:18Γιωργος

Κοροιδια το επομενο αρθρο στην αρχικη σελιδα του αγκρονιους.διαφημιζει φρου φρου και αρωματα την στιγμη που ο πρωτογενης τομεας πεθαινει κυριολεκτικα.μιλανε για τεχνολογια και αλλες τετοιες αηδιες την ωρα που η πλειοψηφια των αγροτοπαραγωγων πνεουν τα λοισθια.καλη η τεχνολογια αλλα ειναι σαν να λες σε αυτον που αργοπεθαινει να φαει παντεσπανι.γινατε ολοι εσεις εδω στο αγκρονιους μαριες αντουανετες σαν τα αφεντικα σας.εχει καταστραφει ολος ο πρωτογενης τομεας κι εσεις μας κοροιδευετε με αρλουμπες.

Απάντηση

26-10-2024 10:03ΑΓΡΟΤΗΣ

Κάτι άσχετο με τα πολλά λεφτά που δίνουν για νέους δούλους πως γίνεται στην Ελλάδα να πουλάνε όλοι πιστοποίημενο σπορο που τον βρίσκουν τόσο μεγάλη σποροπαραγωγη υπάρχει στην Ελλάδα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις