Στα αγροπεριβαλλοντικά, αναµένεται η διαµόρφωση του Πληροφοριακού Συστήµατος για τις προσκλήσεις σε Βιολογικά, Κοµφούζιο και Σπάνιες Φυλές, ενώ µε πρώτο έτος εφαρµογής το 2025 θα βγουν στον «αέρα» τα νέα Μέτρα για τον Αττικό Αµπελώνα και τη ∆έσµευση Άνθρακα σε βαµβάκι, βιοµηχανική ντοµάτα. Αναλυτικότερα, ο προγραµµατισµός έχει ως εξής:
- Προγράµµατα Leader: Σε τελικό στάδιο ΥΑ και εγκύκλιοι, καθώς και πλατφόρµα παρακολούθησης. Προκηρύξεις 1ο τρίµηνο 2025.
- Προστασία και διατήρηση τοπικών αβελτίωτων πληθυσµών-ποικιλιών (φυτογενετικού υλικού) που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση: Εκκίνηση επεξεργασίας θεσµικού πλαισίου στις αρχές του 2025.
- Κοµφούζιο: Στις 4 Σεπτεµβρίου 2024 εκδόθηκε ΥΑ και η πρόσκληση θα εκδοθεί µε την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήµατος
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 997 της Agrenda
- Ελαιώνας Άµφισσας και Αµπελώνες Θήρας & Θηρασιά: Εντός 1ου εξαµήνου 2025 πρόσκληση για 5ετείς δεσµεύσεις (2025-2029).
- Αυτόχθονες και Σπάνιες Φυλές: Στις 4 Σεπτεµβρίου 2024 εκδόθηκε ΥΑ και η πρόσκληση θα εκδοθεί µε την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήµατος.
- Βιολογική µελισσοκοµία: Υπό έκδοση η ΥΑ και ακολουθεί πρόσκληση µε την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήµατος.
- Βιολογική Γεωργία-Κτηνοτροφία: Στις 23 Αυγούστου εκδόθηκε ΥΑ και η πρόσκληση θα εκδοθεί µε την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήµατος.
- Μεταποίηση: Σε τελικό στάδιο η έκδοση ΥΑ ώστε να ακολουθήσει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
- Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας για προστασία από φυσικά καταστροφές και δυσµενή κλιµατικά φαινόµενα: Υπό αναθεώρηση το εύλογο κόστος των επενδύσεων, µέχρι τέλος του έτους η προδηµοσίευση.
- Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισµό των θερµοκηπίων: Προς έγκριση τροποποίηση ΣΣ ΚΑΠ, έχει εκδοθεί προδηµοσίευση για προϋπολογισµό πρόσκλησης 150 εκατ. ευρώ.
- Ενίσχυση του Αττικού Αµπελώνα: Έχει προκηρυχθεί η µελέτη για µία πολυετή επιδότηση στα πλαίσια των αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων του ΠΑΑ που θα αφορά µόνο τους παραγωγούς µε αµπελοτεµάχια στην Περιφέρεια Αττικής.
- Μείωση αποτυπώµατος άνθρακα: Η σχετική παρέµβαση που θα χρηµατοδοτηθεί µε 100 εκατ. ευρώ και σκοπό έχει να επιδοτεί µε 31 ευρώ το στρέµµα το βαµβάκι και 70 ευρώ το στρέµµα τη βιοµηχανική ντοµάτα έχει σταλεί προς έγκριση στην ΕΕ.
Έως 3 Ιανουαρίου ψηφιακά εργαλεία
Έως 3 Ιανουαρίου, οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συµµετοχής για το δεύτερο κύκλο του Προγράµµατος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜµΕ Β’» στην πλατφόρµα του Προγράµµατος https://beneficiary.digitalsme.gov.gr/, ώστε να λάβουν επιταγές (vouchers) για την απόκτηση νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, µέσω αγοράς ή µίσθωσης.
Με συνολικό προϋπολογισµό 42 εκατ. ευρώ, το Πρόγραµµα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜµΕ Β’» αποτελεί µέρος της ∆ράσης «Ψηφιακός Μετασχηµατισµός ΜµΕ», η οποία υλοποιείται µε πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης. Σκοπός του Προγράµµατος είναι η ενίσχυση της ψηφιακής ωριµότητας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσµα κλάδων της οικονοµίας. Υπογραµµίζεται ότι ειδική µέριµνα έχει ληφθεί για τις περιοχές των Περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πληµµύρες τον Σεπτέµβριο του 2023.
Επισηµαίνεται ότι οι δικαιούχοι µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως και την Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 17:00 και συνδέονται στην πλατφόρµα µε τους κωδικούς ΤaxisΝet της επιχείρησης.
∆ικαιούχοι του Προγράµµατος είναι υφιστάµενες ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ασκούν οικονοµική δραστηριότητα εφόσον:
- ∆ραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια µε ελληνικό ΑΦΜ.
- Είναι ενεργές κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης συµµετοχής στο Πρόγραµµα.
- ∆εν έχουν λάβει ενίσχυση σε προηγούµενο κύκλο του Προγράµµατος «Ψηφιακά Εργαλεία ΜµΕ».
- Συνιστούν νοµική οντότητα (ενδεικτικά: Ανώνυµη Εταιρία, Εταιρία Περιορισµένης Ευθύνης, Οµόρρυθµη Εταιρία ή Ετερόρρυθµη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Συνεταιρισµός) ή Ατοµική Επιχείρηση ή ασκούν ελευθέριο επάγγελµα, και τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
Ποσοστά ενίσχυσης για µικροµεσαίες και επαγγελµατίες
Στην Κατηγορία 3 εντάσσονται οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις & ελεύθεροι επαγγελµατίες που δραστηριοποιούνται σε πληγείσες περιοχές, οι οποίοι µπορούν να λάβουν Voucher αξίας 990 ευρώ µε µέγιστη επιλέξιµη δαπάνη 1.100 ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης 90%.
Στην Κατηγορία 4 εντάσσονται γενικότερα µικροµεσαίες επιχειρήσεις, ατοµικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελµατίες, οι οποίοι µπορούν να λάβουν Voucher αξίας 630 ευρώ µε µέγιστη επιλέξιµη δαπάνη 700 ευρώ και
µε ποσοστό ενίσχυσης 90%.
Ενδεικτικά µε τα Vouchers οι δικαιούχοι µπορούν να αποκτήσουν ψηφιακές υπηρεσίες και λογισµικά όπως εφαρµογές διαχείρισης προσωπικού, πωλήσεων, υποστήριξης πελατών καθώς και εξοπλισµό όπως tablets, laptops, σταθερούς υπολογιστές, συστήµατα τηλεδιασκέψεων. Φορέας υλοποίησης του Προγράµµατος είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΜΑΕ).
Νέες προκηρύξεις 600 εκατ. ευρώ για τον Αναπτυξιακό
Τους πρώτους µήνες του 2025 θα προκηρυχθούν τα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόµου µε 600 εκατ. ευρώ ενισχύσεις: των µεγάλων επενδύσεων άνω των 10 εκατ. ευρώ, των παραµεθόριων περιοχών και της Θεσσαλίας και της µεταποίησης. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, µιλώντας από το βήµα της Βουλής στα πλαίσια της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισµού. Αλλαγές αναµένονται και στο «µίγµα» των κινήτρων µε τις φοροαπαλλαγές να µπαίνουν σε πρώτο πλάνο έναντι των απευθείας επιχορηγήσεων.
Παράλληλα:
- Υλοποιούνται τα προγράµµατα της έξυπνης µεταποίησης, της αναβάθµισης των υποδοµών των επιχειρηµατικών πάρκων, το ερευνώ-καινοτοµώ και συνολικά οι επενδύσεις µας στην έρευνα µε ποσά που συνολικά αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ.
- Εγκρίθηκαν 271 επενδυτικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα µε συνολικό προϋπολογισµό 858 εκατ. ευρώ.
- Οι επιχειρήσεις θα λάβουν 224 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση και άλλα σχεδόν 178 εκατ. ευρώ θα είναι φοροαπαλλαγές. Από τις επενδύσεις αυτές προβλέπεται ότι θα δηµιουργηθούν 4.420 νέες θέσεις εργασίας.
Ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία, που έχει πληγεί από τον Daniel, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ ικανοποιούνται σε πολύ µεγάλο βαθµό οι τουριστικές επενδύσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στο Νότιο Αιγαίο, όπου και είχαν υποβληθεί τα περισσότερα αιτήµατα.
Όπως σηµείωσε, σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις εγκρίθηκαν όλα τα επενδυτικά σχέδια του Νοµού Έβρου, ενώ, αναλογικά και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια που θα συµβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Επισηµαίνεται ότι για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εγκρίναµε για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει εξασφαλισµένη πρόσβαση σε δανειακή χρηµατοδότηση µε την εγγύηση του ελληνικού ∆ηµοσίου από το ταµείο DELFI της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Σε ό,τι αφορά σε πληρωµές παλαιότερων επενδυτικών σχεδίων, στις 26/11/2024, η Γενική Γραµµατεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, σηµείωσε ρεκόρ επταετίας, µε το σύνολο των καταβολών επιχορήγησης του Αναπτυξιακού Νόµου να ανέρχεται πλέον σε 130 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Νέο ταβάνι ενίσχυσης 65% για Θεσσαλία, 75% σε νησιά στη Μεταποίηση