Τα παραπάνω ανέφερε ο προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων του ΣΣ ΚΑΠ, Θύμιος Τσιατούρας κατά τη διάρκεια της εσπερίδας «Θερμοκήπια Smart Greenhouses: Το Μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας», που διοργάνωσε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο της Zootechnia, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), με την ευγενική χορηγία της Πειραιώς και της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης ΑΕ».
Όπως είπε αναμένει γύρω στα 5-10.000 στρέμματα παραπάνω να μπουν στην παραγωγή, δηλαδή, «ένα φιλικό σπρώξιμο να πάει λίγο παρακάτω ο κλάδος». Τόνισε πως ουσιαστικά όλοι μπορούν να κάνουν αίτηση στο πρόγραμμα (Νέοι Αγρότες του 2024, κατ' επάγγελμα, νεοεισερχόμενοι, συλλογικά σχήματα, νομικά σχήματα που θα απασχοληθούν με τη γεωργία). Η ενίσχυση κυμαίνεται μεταξύ 50-70% για επενδύσεις 30.000 ευρώ-1 εκατ. ευρώ, και θα επιδοτούνται θερμοκήπια κάθε τεχνολογικής στάθμης, από απλά τύπου Τολ μέχρι υδροπονικά.
Παράλληλα, είπε πως θα κινηθεί με τους πίνακες εύλογου κόστους των Σχεδίων Βελτίωσης του 2022, ώστε να μην ξεφύγει το κόστος κατασκευών λόγω της μεγάλης ζήτησης. Επιπλέον, έθεσε τον προβληματισμό αν μπορεί η ελληνική αγορά κατασκευών να ικανοποιήσει τη ζήτηση που θα προκύψει.
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1003 της Agrenda
Ενεργή στήριξη από την Τράπεζα Πειραιώς
Με ένα χρηματοδοτικό σχήμα «50-15-35», δηλαδή 50% μέση ενίσχυση, 15% ιδιωτική συμμετοχή και 35% δανεισμός με ευνοϊκούς όρους, αναμένεται να λειτουργήσει ο μηχανισμός υλοποίησης του Μέτρου 140 εκατ. ευρώ για Θερμοκηπιακές Εγκαταστάσεις, που στηρίζει ενεργά η Τράπεζα Πειραιώς.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθυντής Κέντρου Αριστείας Αγροδιατροφής της Τράπεζας, Θανάσης Δεδούσης, φέρνοντας ένα παράδειγμα για μία επένδυση 1 εκατ. ευρώ που είναι και ο μέγιστος προϋπολογισμός στα πλαίσια του Μέτρου:
-50% ενίσχυση μέσω ΠΑΑ: Με το εργαλείο πρόσθετης πράξης παρέχεται δάνειο έναντι επιχορήγησης (100%), χωρίς διασφαλίσεις.
-Ιδιωτική συμμετοχή 15% ή/και παραστατικά ανάλωσης ή/και αντικατάστασης εξοπλισμού
-Δάνειο για το υπόλοιπο ποσό: Χρηματοδοτικό εργαλείο ανάλογα με τη φύση της επένδυσης και ποσό.
Την εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης, άνοιξε η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κα Δήμητρα Εμμανουηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι: «Η ανάπτυξη της έξυπνης γεωργίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΚΑΓΕΜ, καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της παράδοσης της ελληνικής γεωργίας με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. Συνθήκες, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε έναν πιο βιώσιμο, αποδοτικό και ανταγωνιστικό τομέα. Τα έξυπνα θερμοκήπια είναι το μέλλον της γεωργίας, όχι μόνο παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα».
Σύγκριση τεχνολογιών θερμοκηπίων
Για τις νέες τεχνολογίες στα θερμοκήπια μίλησε ο Δρ. Νικόλαος Κατσούλας, Καθηγητής Γεωργικών Κατασκευών & Θερμοκηπίων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος συνέκρινε διάφορες κατασκευές μεταξύ τους, τονίζοντας πως δεν υπάρχει μία λύση για όλους, αλλά θα πρέπει στοχευμένα ανάλογα την περιοχή να προτείνονται διαφορετικές τεχνολογίες. Με βάση παραδείγματα-σενάρια που παρέθεσε για τις διάφορες τεχνολογίες η παραγωγή ντομάτας είχε ως εξής:
-Θερμοκήπιο με θέρμανση: 29,9 τόνοι/στρέμμα
-Με θέρμανση και κουρτίνα: 29,9 τόνοι/στρέμμα (0% μεταβολή)
-Θέρμανση, κουρτίνα, δροσισμός: 74,4 τόνοι/στρέμμα (149% μεταβολή)
-Σύστημα ανακύκλωσης νερού: 74,4 τόνοι/στρέμμα (149% μεταβολή)
-Με θέρμανση, κουρτίνα, δροσισμό, ανακύκλωση και φωτοβολταϊκό: 65,3 (-12%)
«Τα θερμοκήπια αποτελούν έναν επιταχυντή τεχνολογιών και συνιστούν έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Προσφέρουν αυξημένη παραγωγικότητα, αποτελεσματική χρήση πόρων και αποτελούν εργαλείο έναντι σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εξαγωγών. Για την ανάπτυξή τους στην Ελλάδα απαιτούνται στρατηγικός σχεδιασμός, διατομεακή συνεργασία, τεχνολογικές λύσεις και οδικός χάρτης βιωσιμότητας» τόνισε παράλληλα ο Δρ. Νικόλαος Κατσούλας.
Να εξασφαλιστεί η διάθεση των ποσοτήτων που θα προκύψουν
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης τόνισε πως με το πρόγραμμα αυτό είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί πως η επιπλέον παραγωγή που θα μπει στην αγορά θα βρει το δρόμο της προς τη σωστή διάθεση που θα καλύπτει τις απαιτήσεις των αλυσίδων του εξωτερικού. «Αν μπουν στο παιχνίδι τεράστιοι τόνοι θα υπάρχουν θέματα, απορρόφησης», ανέφερε συγκεκριμένα. «Η ΕΘΕΑΣ αντιλαμβανόμενη τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και διαπιστώνοντας τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος διασύνδεσης της παραγωγής με τα δίκτυα της αγοράς, προχώρησε στη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού βραχίονα των Συνεταιρισμών, την εταιρεία «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Α.Ε. COGREXPO», πρόσθεσε.
Στόχοι είναι η συγκέντρωση ποσοτήτων και ποικιλίας προϊόντων, καθώς και η δημιουργία του κρίσιμου διαπραγματευτικού μεγέθους που θα ανοίξει τις πόρτες για τα αγροτικά μας προϊόντα , στις μεγάλες διεθνείς αλυσίδες του λιανικού εμπορίου, από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
Σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ως ακολούθως:
Θερμοκήπια Smart Greenhouses: Το Μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας
Το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του συζητήθηκαν εκτενώς στην εσπερίδα «Θερμοκήπια Smart Greenhouses: Το Μέλλον της Ελληνικής Γεωργίας», που διοργάνωσε την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025, στο πλαίσιο της Zootechnia, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, με την ευγενική χορηγία της Πειραιώς και της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης ΑΕ».
Την εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, άνοιξε η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ κα Δήμητρα Εμμανουηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων επισήμανε ότι: «Η ανάπτυξη της έξυπνης γεωργίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΚΑΓΕΜ, καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία συνδυασμού της παράδοσης της ελληνικής γεωργίας με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες. Συνθήκες, οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε έναν πιο βιώσιμο, αποδοτικό και ανταγωνιστικό τομέα. Τα έξυπνα θερμοκήπια είναι το μέλλον της γεωργίας, όχι μόνο παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα».
«Τα θερμοκήπια αποτελούν έναν επιταχυντή τεχνολογιών και συνιστούν έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής. Προσφέρουν αυξημένη παραγωγικότητα, αποτελεσματική χρήση πόρων και αποτελούν εργαλείο έναντι σύγχρονων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εξαγωγών. Για την ανάπτυξή τους στην Ελλάδα απαιτούνται στρατηγικός σχεδιασμός, διατομεακή συνεργασία, τεχνολογικές λύσεις και οδικός χάρτης βιωσιμότητας» τόνισε ο Δρ. Νικόλαος Κατσούλας, Καθηγητής Γεωργικών Κατασκευών & Θερμοκηπίων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
«Η ΕΘΕΑΣ αντιλαμβανόμενη τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, αλλά και διαπιστώνοντας τις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος διασύνδεσης της παραγωγής με τα δίκτυα της αγοράς, προχώρησε στη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού βραχίονα των Συνεταιρισμών , την εταιρεία «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ Α.Ε. COGREXPO». Στόχοι μας είναι η συγκέντρωση ποσοτήτων και ποικιλίας προϊόντων, καθώς και η δημιουργία του κρίσιμου διαπραγματευτικού μεγέθους που θα ανοίξει τις πόρτες για τα αγροτικά μας προϊόντα , στις μεγάλες διεθνείς αλυσίδες του λιανικού εμπορίου, από τις οποίες σήμερα απουσιάζουμε» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρήστος Γιαννακάκης.
Για την Παρέμβαση Π3-73-2.9, «Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής» στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027», μίλησε ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος Μονάδας Ενισχύσεων στις Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις, ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επιλεξιμότητα των υποψηφίων, τις επενδύσεις εξοπλισμού, τον προϋπολογισμό και την ένταση στήριξης, τις αρχές βαθμολογικών κριτηρίων και τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι δικαιούχοι.
Στις δυνατότητες χρηματοδοτικής στήριξης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Πειραιώς μίλησε εκτενώς ο Διευθυντής Κέντρου Αριστείας Αγροδιατροφής, κ. Θανάσης Δεδούσης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Η Πειραιώς παραμένει σταθερή στη στρατηγική της στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ενεργά τους αγρότες και επιχειρηματίες, που θα προχωρήσουν σε βιώσιμες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των θερμοκηπίων τους ή για τη δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων. Στόχος μας παραμένει ένας βιώσιμος και ανταγωνιστικός τομέας, σήμερα και αύριο, με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και διασφάλιση της βιωσιμότητας των φυσικών πόρων, της αειφόρου παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος».