BACK TO
TOP
Προγράμματα

Παραθυράκι πρόσκλησης Νέων Αγροτών το 2026, λίγοι όσοι εγκαταλείπουν

Επιφυλακτική ως προς τα σενάρια πιθανής παράτασης στην προθεσµία υποβολής αιτήσεων στο εν εξελίξει πρόγραµµα «Νέων Γεωργών» πέραν τις 25ης Φεβρουαρίου, εµφανίζεται η Ειδική Υπηρεσία Εφαρµογής Παρεµβάσεων του ΥπΑΑΤ, ενώ, παράλληλα, χαρακτηρίζει ως αβάσιµες τις ανησυχίες ότι η πρόσκληση δεν συγκεντρώνει µεγάλο ενδιαφέρον.

44_pin_34

Λεωνίδας Λιάμης

4971
2

Την πυροσβεστική παρέµβαση, για τις γκρίνιες που διατυπώνονται από τους µελετητές, επιχείρησε ο προϊστάµενος της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, Ευθύµιος Τσιατούρας, σε ενηµερωτική εκδήλωση του ΓΕΩΤΕΕ προ ηµερών στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας, µάλιστα, πως ακόµη και εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για τη µικρή προσέλευση ενδιαφερόµενων, θα µπορούσε να γίνει µια νέα πρόσκληση το 2026.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1005 της Agrenda


Σε επεξεργασία 5.710 αιτήσεις

Παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία για την πορεία του προγράµµατος ο κ. Τσιατούρας αποκάλυψε πως µέχρι και την 31η Ιανουαρίου του 2025, είχαν ανοίξει σε επεξεργασία 5.710 αιτήσεις, και είχαν υποβληθεί οι 414 αιτήσεις, από τις οποίες οι 223 ήταν εντός του 2024. «Τον αριθµό των 5.710 αιτήσεων τον τοποθετώ στο µυαλό µου περίπου στα 2/3, ίσως και λίγο παραπάνω από τα 2/3 (σ. σ. των αναµενόµενων αιτήσεων), γιατί θεωρώ ότι τα περισσότερα γραφεία έχετε ανοίξει τις αιτήσεις σας. ∆εν περιµένετε να πάει 20 Φλεβάρη για να τις ανοίξετε», τόνισε ο οµιλητής.

Παράλληλα, για να ενισχύσει την επιχειρηµατολογία του ανέτρεξε στο παρελθόν, σε προσκλήσεις του 2001, του 2002 και του 2003, όταν οι δικαιούχοι ήταν, αντίστοιχα, 4.500, 5.000 και 3.800, για να σηµειώσει πως «αυτά είναι σωστά νούµερα και όχι οι τρεις µεραρχίες πεζικού που είχαµε το 2021. Γιατί στις προσκλήσεις του 2018 και του 2021, σηµαίνει ότι κάποιος περίµενε 3-4 χρόνια, που είναι το 10% του εργασιακού του βίου. Εκεί, κατά την προσωπική µου άποψη, ξεκινάς µόνος σου, αν είναι να βγάλει ο άλλος πρόγραµµα σε 4 χρόνια, για να δώσουµε και µια άλλη διάσταση των πραγµάτων».

Στο αίτηµα ορισµένων εκ των παρισταµένων µελετητών να δοθεί µικρή παράταση στην προθεσµία υποβολής των αιτήσεων, έστω ενός µήνα, ο κ. Τσιατούρας εµφανίστηκε επιφυλακτικός και εξέφρασε ανησυχία για το ντόµινο που µπορεί να προκαλέσει µια τέτοια απόφαση.

«Η προθεσµία είναι έως τις 25 Φεβρουαρίου. Προσπαθήστε να έχετε τελειώσει µέχρι τις 15 του µήνα. ∆εν θέλουµε να πάµε στις 25 Μάρτη, γιατί µέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται θα καθυστερήσουν οι πληρωµές, µε µεγάλη πιθανότητα να µην υπάρχει συνεισφορά στο ν+2 που έχουµε υποχρέωση ως χώρα και αποτελεί προϋπόθεση για να µην χαθούν χρήµατα».



Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους µελετητές να πιέσουν τους πελάτες τους γιατί µπορεί να υπάρχει πρόβληµα αργότερα στην ταχύτητα. «Ένα από τα προβλήµατα που θα βρείτε µπροστά σας, αν αφήσετε για τελευταία στιγµή, είναι ότι σε κάποιους πελάτες σας µπορεί να µην έχει γίνει έναρξη στην ΑΑ∆Ε και αν δεν έχει γίνει έναρξη στην ΑΑ∆Ε δεν θα µπορείτε να τραβήξετε στοιχεία. Θα τους έχετε βγάλει µια ωραιότατη βεβαίωση νεοεισερχόµενου και θα τους έχετε κάψει», είπε ο οµιλητής.

Με αφορµή εξάλλου δηµοσίευµα, ότι οκτώ στους δέκα Νέους Αγρότες, µε κατεύθυνση στη ζωική παραγωγή, µόλις εκπνεύσουν οι δεσµεύσεις του προγράµµατος εγκαταλείπουν το χώρο, ο κ. Τσιατούρας ανέφερε ότι «δεν ισχύει αυτό µε βάση τα στατιστικά».

Χαµηλό ποσοστό εγκατάλειψης

Στο σύνολο των νέων γεωργών του 2016, των οποίων οι δεσµεύσεις τελείωσαν το 2020. ∆ύο χρόνια µετά, το 2022, το 13% δήλωσε πάνω από 40.000 ευρώ τυπική απόδοση, 24.000 µε 40.000 ευρώ δήλωσε το 17% και πάνω από 16.000 ευρώ το 22% των δικαιούχων, ενώ το 8% εγκατέλειψε. «Στη ζωική παραγωγή από το 52% αυτοί που έχουν πάνω από 16.000 ευρώ τυπική απόδοση είναι το 67%, δηλαδή 2 στους 3 κτηνοτρόφους του προγράµµατος έχουν µεγάλες µονάδες.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις