BACK TO
TOP
Προγράμματα

Στο ΦΕΚ τα Leader με ενισχύσεις επενδύσεων έως 80% και αναδρομικά

Εκδόθηκε το θεσμικό πλαίσιο των νέων προγραμμάτων Leader, το οποίο προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων προϋπολογισμού έως 400.000 ευρώ, επιδότηση έως 80% και αναδρομική επιλεξιμότητα δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από 1η Ιανουαρίου 2023.

leader_-_cheese__1_

445
0

Ειδικότερα, για την αναδρομικότητα η υπουργική απόφαση αναφέρει:

«Ως έναρξη της περιόδου επιλεξιμότητας των δαπανών θεωρείται η 01.01.2023. Δεν είναι επιλέξιμες οι πράξεις, των οποίων το φυσικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί πριν την υποβολή αίτησης στήριξης στην ΟΤΔ, ανεξάρτητα αν ο δυνητικός δικαιούχος έχει εκτελέσει ή όχι τις σχετικές πληρωμές. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι επιλέξιμες πράξεις που το υπολειπόμενο οικονομικό αντικείμενο ανέρχεται σε ποσοστό κάτω του 10% του αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης. Επιπροσθέτως, για πράξεις που αφορούν σε ίδρυση δεν είναι επιλέξιμες οι πράξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η σχετική άδεια λειτουργίας ή άλλο αποδεικτικό όπου διαπιστώνεται η λειτουργία της επένδυσης.»

Αναφορικά με την ημερομηνία προκηρύξεων, οι πρώτες αναμένονται από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης εντός του καλοκαιριού. Από τις πρώτες αναμένεται να είναι οι ΟΤΔ που εμφάνισαν ισχυρή απορροφητικότητα πόρων στην περασμένη περίοδο.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 1006 της Agrenda

Αναλυτικότερα για τις ιδιωτικές επενδύσεις οι κατηγορίες επενδύσεων είναι:

Κατηγορία 1: Ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Ο μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεων της κατηγορίας αυτής ανέρχεται στο ποσό των 300.000€, με εξαίρεση την υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.1 «Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων» όπου ο μέγιστος προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 400.000€. Ο μέγιστος προϋπολογισμός άυλων πράξεων ανέρχεται έως το ποσό των 20.000€.

Το σχετικό πλαίσιο εφαρμογής δημοσιευμένο στη Διαύγεια είναι διαθέσιμο εδώ

1.1. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.1 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

1.1.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

1.1.2. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση πρέπει υποχρεωτικά να στοχεύει στη διασύνδεση των κατηγοριών του πρωτογενή τομέα με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας της περιοχής παρέμβασης και στην οποία αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ΤΠ.

1.1.3. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις για τις κατηγορίες προϊόντων κατά περίπτωση, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στο κάθε ΤΠ. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται σε ποσοστό έως 65% για το σύνολο της χώρας και έως 80% για τα μικρά νησιά Αιγαίου (όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 229/2013) και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115. Η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.

1.1.4. Από την παρούσα υπο-παρέμβαση αποκλείονται οι δικαιούχοι των παρεμβάσεων τομεακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ.

1.2. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.2 Ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή μη γεωργικών προϊόντων.

1.2.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό, μονάδων παραγωγής μη γεωργικών προϊόντων από γεωργικά προϊόντα.

1.2.2. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση πρέπει υποχρεωτικά να στοχεύει στη διασύνδεση των κατηγοριών του πρωτογενή τομέα με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας της περιοχής παρέμβασης και στην οποία αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ΤΠ.

1.2.3. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις για τις κατηγορίες προϊόντων κατά περίπτωση, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στο κάθε ΤΠ. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται σε ποσοστό έως 65% για το σύνολο της χώρας και έως το 80% για τα μικρά νησιά Αιγαίου (όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1, του Κανονισμού (ΕΕ) 229/2013) και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis).

1.2.4. Από την παρούσα υπο-παρέμβαση αποκλείονται οι δικαιούχοι των παρεμβάσεων τομεακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το ΕΓΤΕ.

1.3. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.3 Ενίσχυση μονάδων του δασοκομικού τομέα.

1.3.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής προϊόντων από δασικά και δασοκομικά προϊόντα.

1.3.2. Η εν λόγω υπο-παρέμβαση πρέπει υποχρεωτικά να στοχεύει στη διασύνδεση των κατηγοριών του πρωτογενή τομέα με τους λοιπούς τομείς της οικονομίας της 15 περιοχής παρέμβασης και αποδεδειγμένα υπάρχει υστέρηση στον μεταποιητικό κλάδο, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο ΤΠ.

1.3.3. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις για τις κατηγορίες προϊόντων κατά περίπτωση, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί αναλυτικά στο κάθε ΤΠ.

1.3.4. Η ένταση ενίσχυσης καθορίζεται σε ποσοστό έως 65% για το σύνολο της χώρας και έως 80% για τα μικρά νησιά Αιγαίου (όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 1, του Κανονισμού (ΕΕ) 229/2013) και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis).

1.4. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.4 Ενίσχυση επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας και παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση.

1.4.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στους τομείς της βιοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών μετά την 1η μεταποίηση συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου.

1.4.2. Για την επιλογή των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης απαιτείται η χρήση κριτηρίων επιλογής που βαθμολογούν άνεργους, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.

1.4.3. Η ενίσχυση χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis). Αναλυτικά η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.

1.5. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.5 Ενίσχυση επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.

1.5.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου όπως καταλύματα, εστιατόρια, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, λοιπές επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού.

1.5.2. Αναλυτικότερα, ιδρύσεις καταλυμάτων – υποδομών για την εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών σε καταλύματα είναι επιλέξιμες μόνο στις ορεινές περιοχές (σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΟΚ) 75/268) και στα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.500 κατοίκων (με βάση τα στοιχεία της επικυρωμένης γενικής απογραφής πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Απόφαση 11247/28-12-2012 «Αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού – κατοίκων 2011» (Β’ 3465)).

1.5.3. Η ύπαρξη οικοδομικής άδειας αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας για τις πράξεις που αφορούν σε ιδρύσεις καταλυμάτων – υποδομών διανυκτέρευσης επισκεπτών.

1.5.4. Για την επιλογή των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης απαιτείται η χρήση κριτηρίων επιλογής που βαθμολογούν άνεργους, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.

1.5.5. Η ενίσχυση χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis). Αναλυτικά η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.

1.6. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.6 Ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.

16 1.6.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε ίδρυση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων υπηρεσιών, όπως παιδότοποι, γηροκομεία, χώροι πολυδραστηριοτήτων, τέχνης και εκθέσεων.

1.6.2. Για την επιλογή των πράξεων της εν λόγω υπο-παρέμβασης απαιτείται η χρήση κριτηρίων επιλογής που βαθμολογούν άνεργους, γυναίκες, ΚοινΣΕπ και επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές.

1.6.3. Η ενίσχυση χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis). Αναλυτικά η ένταση ενίσχυσης ανά περιοχή παρέμβασης καθορίζεται στο Παράρτημα της παρούσας.

1.7. Υπο-παρέμβαση Π3-77-4.1-1.7 Εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιοοικονομίας και κυκλικής οικονομίας.

1.7.1. Επιλέξιμες είναι οι πράξεις που αφορούν σε δράσεις που επιτυγχάνουν εξοικονόμηση νερού, ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων, ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, όπως εγκατάσταση συστημάτων ή/και προμήθεια εξοπλισμού εναλλακτικών μορφών ενέργειας, επαναχρησιμοποίησης νερού, μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας ή συμβατικών καυσίμων.

1.7.2. Δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες πράξεις που περιλαμβάνουν λοιπές δαπάνες που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση νερού ή μείωση ενέργειας σε ποσοστό άνω του 10% του συνολικού προϋπολογισμού.

1.7.3. Είναι επιλέξιμες οι πράξεις που αφορούν στην ίδρυση ή στον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων στον τομέα της βιο-οικονομίας και της κυκλικής οικονομίας. 1.7.4. Η ένταση ενίσχυσης ορίζεται σε ποσοστό έως 80% και χορηγείται δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2831 (de minimis).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις