
Η πρόσκληση για το πρόγραμμα αναμένεται μέχρι τα τέλη Μαρτίου, και αίτηση μπορούν να κάνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο:
-Φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ το 2024 και είναι εγγεγραμμένα στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες, ως νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες ή ως κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης. Η γεωργική εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) το ποσό των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
-Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης, πρέπει να: 1. Έχουν στο καταστατικό τους ως δραστηριότητα την άσκηση της γεωργίας. 2. Είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερα. 3. Έχουν συσταθεί με διάρκεια τουλάχιστον έως την 31η .12.2035 και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση, κατά την οποία η διάρκεια δεν ορίζεται ή έχει λήξει πρέπει να οριστεί ή να ανανεωθεί πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης.
- Τα υποψήφια συλλογικά σχήματα, όπως ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ενώσεις αυτών και ΚΟΙΝΣΕΠ που εμφανίζουν, τις τρεις προηγούμενες χρήσεις από το έτος υποβολής, κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων και μέσο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, εξαιρουμένων των νεοσύστατων συλλογικών σχημάτων.
Ολόκληρο το σχετικό ΦΕΚ για την υλοποίηση θερμοκηπίων διαθέσιμο εδώ
Ύψος προϋπολογισμού αίτησης στήριξης
- Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (Δημόσια δαπάνη και Ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και τα συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
- Ο αιτούμενος προϋπολογισμός που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της στήριξης που παρέχεται από την Παρέμβαση, δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά το ποσό του 1.000.000 ευρώ στην περίπτωση νομικού προσώπου ή φυσικού προσώπου που υποβάλει ή έχει υποβάλει περισσότερες της μίας αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και τις συμμετοχές του φυσικού προσώπου ή του νομικού προσώπου σε άλλα νομικά πρόσωπα ή/και συλλογικά σχήματα που έχουν υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο της Παρέμβασης.
- Σε περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου της παρ. 2 γίνεται μείωση του αιτούμενου προϋπολογισμού του αιτήματος στήριξης που έχει υποβληθεί από το φυσικό πρόσωπο και στη συνέχεια από το νομικό πρόσωπο στο οποίο συμμετέχει το φυσικό πρόσωπο
Χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου
- Η ένταση (%) της παρεχόμενης στήριξης διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της δαπάνης ως εξής:
1.1. Ένταση στήριξης ποσοστού 60% στις επιλέξιμες δαπάνες των ακόλουθων κατηγοριών:
1.1.1. Εξοπλισμός τεχνολογίας αιχμής εντός των επιλέξιμων κατασκευών. Ο εξοπλισμός που χαρακτηρίζεται ως τεχνολογίας αιχμής θα προσδιορισθεί στην πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος.
1.1.2. Συστήματα υδροπονίας / αεροπονίας.
1.1.3. Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.λπ.)
1.2. Ένταση στήριξης ποσοστού 50% στις επιλέξιμες δαπάνες του άρθρου 8, πλην εκείνων που αναφέρονται στην παρ. 1 του παρόντος.
- Η ένταση στήριξης προσαυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την έδρα του δικαιούχου, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό της στήριξης δεν υπερβαίνει :
2.1. Ποσοστό 70% για δικαιούχους, των οποίων η έδρα βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους 2.2. Ποσοστό 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται στη Θεσσαλία, στην ΠΕ Έβρου και στον Δήμο Δομοκού.
2.3. Ποσοστό 65% για δικαιούχους των οποίων η έδρα βρίσκεται σε ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ).
- Για δαπάνες που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας, ανεξαρτήτως χωροθέτησης έδρας εκμετάλλευσης, προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες με ανώτατη ένταση στήριξης το 70%.
Επιλέξιμες δαπάνες
- Aνέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κατασκευών.
1.1. Υποκατηγορίες Δαπανών
1.1.1. Θερμοκήπια, δικτυοκήπια, εγκαταστάσεις φυτικής παραγωγής τύπου ΤΟΛ και κλειστοί θάλαμοι μανιταριών.
1.1.2. Αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι.
1.1.3. Εγκαταστάσεις προετοιμασίας προϊόντων για πρώτη πώληση όπως ψυγεία, διαλογητήρια, πλυντήρια, συσκευαστήρια κ.α.
1.1.4. Περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου των επενδύσεων.
1.1.5. Προκατασκευασμένοι οικίσκοι φιλοξενίας εργατών.
1.1.6. Εργαστήρια ιστοκαλλιέργειας.
1.1.7. Κάθε είδους ομβροδεξαμενή (πλαστική, τσιμεντένια, μεταλλική κ.λπ., υπόγεια ή υπέργεια) για την εξυπηρέτηση θερμοκηπίων ή εγκαταστάσεων φυτικής παραγωγής τύπου τολ υπό την προϋπόθεση ότι η πλήρωση της ομβροδεξαμενής γίνεται με τα όμβρια ύδατα που προέρχονται από την απορροή των εγκαταστάσεων την εκμετάλλευσης.
1.1.8. Κάθε άλλη κτιριακή υποδομή και κατασκευή που τεκμηριώνεται ως απαραίτητη για τη λειτουργία της γεωργικής εκμετάλλευσης.
- Αγορά γης. Ισχύουν τα εξής:
2.1. Το αγροτεμάχιο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα νομή και κατοχή από τον αγοραστή για την εγκατάσταση των επιλέξιμων κατασκευών της παρ. 1. Εφόσον κατά την αξιολόγηση απορριφθούν οι κατασκευές της παρ. 1 που θα υλοποιούνταν επί του προς αγορά αγροτεμαχίου, απορρίπτεται και η δαπάνη αγοράς γης.
2.2. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίου από ανιόντες ή κατιόντες συγγενείς του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου του ή από την/τον σύζυγο.
2.3. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίων εντός οικισμού ή εντός σχεδίου.
2.4. Δεν είναι επιλέξιμη η αγορά αγροτεμαχίου, το οποίο έχει μεταβιβαστεί στον πωλητή μετά τις 31.08.2024.
2.5. Δεν είναι επιλέξιμο το τίμημα κατά το ποσό που υπερβαίνει την αντικειμενική αξία της περιοχής ή, εφόσον δεν υφίσταται αντικειμενική αξία, κατά το ποσό που υπερβαίνει την εκτίμηση της Δ.Ο.Υ..
2.6. Η δαπάνη για την αγορά γης δεν μπορεί να υπερβαίνει ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού. Υποκατηγορίες Δαπανών 3.1.1.
Ενισχύεται ο εξοπλισμός ο οποίος ενσωματώνεται στις εγκαταστάσεις της παρ. 1, όπως, ενδεικτικά, υδροπονία, εξοπλισμός θέρμανσης, κουρτίνες, συστήματα θέρμανσης και ψύξης, κ.ά.
3.1.2. Ενισχύεται γεωργικός ελκυστήρας (δεν δύναται να υπερβαίνει σε ιπποδύναμη τους 60 ίππους) των κατηγοριών Τ2 και Τ4.1 του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 167/2013, (εξαιρουμένων των οχημάτων που μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό πέραν του χειριστή), ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντός των εγκαταστάσεων της περ. 1.1.1 της παρ.
3.1.3. Ενισχύεται ο εξοπλισμός φυτικής παραγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά εντός των εγκαταστάσεων της περ. 1.1.1 της παρ. 1 όπως αναρτώμενα ή συρόμενα μηχανήματα κατεργασίας εδάφους, λιπασματοδιανομείς, ψεκαστικά μηχανήματα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινούμενων ψεκαστικών μηχανημάτων (εξαιρούνται οι επινώτιοι ψεκαστήρες) και εξοπλισμός ασφαλείας, συλλεκτικές μηχανές και εξοπλισμός συλλογής, ρυμουλκούμενα με ανύψωση ή/ και ανατροπή (πλατφόρμες απλές και ανατρεπόμενες, σκάλες ανύψωσης), κλαδευτικά αναρτώμενα και συρόμενα, εξαρτήματα ελκυστήρων αναρτώμενα (π.χ. ανυψωτικά, φορτωτές).
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών που εγκαθίστανται εντός των κατασκευών της περ. 1.1.1 και των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου.
- Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με ψυκτικό θάλαμο για την εξυπηρέτηση εκμετάλλευσης παραγωγής ανθέων, τα οποία παράγονται αποκλειστικά εντός των εγκαταστάσεων
- Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρονικού υπολογιστή και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου.
- Δαπάνες που συμβάλλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ.
7.1. Ενισχύονται οι εξής υποκατηγορίες δαπανών:
7.1.1. Αγροβολταϊκά και φωτοβολταϊκά συστήματα συνδεδεμένα ή αυτόνομα.
7.1.2. Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (θερμική ενέργεια γεωεναλλάκτες, υδρογεώτρηση).
7.1.3. Αντλίες θερμότητας για παραγωγή θερμικής ενέργειας.
7.1.4. Ανεμογεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνδεδεμένες ή αυτόνομες.
7.1.5. Καυστήρες βιομάζας.
7.1.6. Περίφραξη και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας
- Γενικές δαπάνες, στις οποίες περιλαμβάνεται κάθε δαπάνη λήψης υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου.
Κώστας Τσιάρας: «Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση- Η πολιτεία στέκεται στο πλευρό των αγροτών»
Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η θερμοκηπιακή καλλιέργεια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Θερμοκήπια & Καινοτομία: Επενδύοντας στο μέλλον της Αγροτικής Ανάπτυξης» στην Καρδίτσα».
Ο Υπουργός τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα και να ενισχύσει την πραγματική παραγωγή μέσω διαδικασιών που μέχρι σήμερα δεν είχαν αναπτυχθεί επαρκώς, ούτε στη Θεσσαλία, ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέσω του προγράμματος δίνουν τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να πάρει τη λεγόμενη προστιθέμενη αξία και να δημιουργήσει συνθήκες πραγματικής παραγωγής μέσα από διαδικασίες που δεν είχαμε αναπτύξει, όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσιάρας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών προχώρησε στη δημιουργία συγκεκριμένης πρόσκλησης, βασισμένης σε εξαγγελία του πρωθυπουργού κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2024. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγής, στην αύξηση του εισοδήματος του πρωτογενούς τομέα και στη δημιουργία νέων δυνατοτήτων για τους παραγωγούς που θα επενδύσουν στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια.
Ο κ. Τσιάρας εξηγώντας την κυβερνητική επιλογή να ενισχυθούν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες είπε ότι διαπιστώθηκε η δυναμική που έχουν στις διεθνείς αγορές τα ελληνικά οπωροκηπευτικά. Όπως είπε «το 2019 οι εξαγωγές ανέρχονταν στα 2,2 δισ. ευρώ και τέσσερα χρόνια μετά, το 2023, έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ», γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη εξαγωγική δυνατότητα της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.
Αναφερόμενος στη διεθνή εμπειρία, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «χώρες όπως η Ολλανδία, της οποίας η έκταση είναι περίπου διπλάσια από τη Θεσσαλία, έχουν καταφέρει μέσα από τη δική τους παραγωγική διαδικασία να δημιουργήσουν τεράστια υπεραξία για τον πρωτογενή τομέα τους».
Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε ευκαιρία για τη Θεσσαλία το πρόγραμμα θερμοκηπιακών καλλιεργειών καθώς ενισχύει τη σταθερότητα του αγροτικού εισοδήματος: «Υπάρχουν προϊόντα με σταθερή αναφορά στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά και είναι τα συγκεκριμένα προϊόντα θερμοκηπιακής καλλιέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «μαζί με τον κ. Παπαγιαννίδη, μετά από συζητήσεις που κάναμε με τον πρωθυπουργό, προχωρήσαμε σε μια πρόσκληση μέσω της οποίας το 50% της χρηματοδότησης θα δίνεται από πόρους του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, με δημόσια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση προβλέπει:
- 50% επιδότηση για επενδύσεις σε όλη τη χώρα
- 60% επιδότηση για περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel ή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και το Β. Αιγαίο και
- 65% επιδότηση για νέους αγρότες στη Θεσσαλία, Έβρο και Β. Αιγαίο.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα ισχυρό μέτρο στήριξης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στη χώρα μας, ιδίως σε περιοχές που δεν έχουν μέχρι σήμερα αναπτύξει αυτή την παραγωγική διαδικασία. «Στη Θεσσαλία, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης, αλλά είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να δημιουργήσει μια πολύ θετική προοπτική», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ο Υπουργός δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, συνδεδεμένη απολύτως με τον παραγωγικό κόσμο της χώρας, προτίθεται να χρηματοδοτήσει το 35% περίπου, με μια μικρή ίδια συμμετοχή που ανέρχεται στο 15%».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι η πρόσκληση έχει ήδη υπογραφεί, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχθεί άμεσα τους φακέλους των ενδιαφερομένων και η διαδικασία αξιολόγησης θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, προκειμένου οι επενδύσεις να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.
«Η ελληνική πολιτεία στέκεται δίπλα στον παραγωγικό κόσμο. Η πρόκληση έχει υπογραφεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα δεχτεί τους φακέλους, να γίνει η απαραίτητη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς», κατέληξε.
Τον λόγο επίσης έλαβαν ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς, Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, ο Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, Νικόλαος Μανέτας, ο Επικεφαλής Εργαστηρίου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Γεώργιος Ντίνας και ο Προϊστάμενος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Ευθύμιος Τσιατούρας . Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Καρδίτσας Αριστοτέλης Σπάνιας, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Γιώργος Κωτσός και η Ασημίνα Σκόνδρα
Σημειώνεται ότι το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, όλοι οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του νομού, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Τέλιος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Αντώνης Φιλιππής και ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Χατζής, ο διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΥΘ, Αθανάσιος Μαρκινός καθώς και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων και του Επιμελητηρίου.