Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της νέας ομάδας εργασίας των δύο οργανώσεων για τις άμεσες ενισχύσεις και το πρασίνισμα της ΚΑΠ Udo Hemmerling, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του.
«Δεν είναι μόνο το «πρασίνισμα» των ενισχύσεων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ που αποδεικνύεται επαχθές για τους αγρότες, αλλά υπάρχουν βασικές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες που παραμένουν αναπάντητα. Όμως, η επίλυσή τους είναι υψίστης σημασίας για τους αγρότες που καλούνται να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις. Οι κανόνες για την εφαρμογή της ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο μόλις τώρα οριστικοποιούνται», τόνισε ο κ. Hemmerling.
«Έχουν ήδη αναγνωριστεί δύο προβλήματα στη νέα ΚΑΠ: υπερβολικά εμπόδια και γραφειοκρατία, που αποθαρρύνουν την καινοτομία και τις επενδύσεις στον τομέα. Το ρίσκο για λάθη τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ είναι επομένως υψηλό, γεγονός που αυτόματα σημαίνει ότι θα υπάρξουν περικοπές στις ενισχύσεις. Μιας και είναι ήδη αργά για να διευκρινιστούν κάποιοι κανόνες, θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ανοχής τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της, ειδικά στις αποκαλούμενες πράσινες ενισχύσεις» επεσήμανε.
Επίσης, χαιρέτησε το γεγονός ότι ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν έχει ήδη ξεκινήσει μια πλήρη και αναλυτική εξέταση του συνόλου της γεωργικής νομοθεσίας. «Μια βασική προτεραιότητα για τις Copa-Cogeca θα είναι να τροφοδοτήσει αυτή την εξέταση και να διασφαλίσει την επιτυχία της απλούστευσης. Η μείωση της γραφειοκρατίας θα απελευθερώσει χρόνο και πόρους για προώθηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης τις επενδύσεις. Η απλούστευση δεν πρέπει να αλλάξει τον πολιτικό συμβιβασμό ούτε να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της ΚΑΠ» σημείωσε.