Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνολικά φέτος η ΕΕ θα διαθέσει 169 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση των προγραμμάτων προώθησης, ποσό που είναι μεγαλύτερο κατά 27 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017 (που δόθηκαν 142 εκατ. ευρώ). Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 12 Απριλίου 2018. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα ανακοινώσει τους δικαιούχους το φθινόπωρο. Τα δύο τρίτα της διαθέσιμης χρηματοδότησης προορίζονται για την προώθηση των τροφίμων της ΕΕ σε τρίτες χώρες, όπου θα δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών ευρωπαϊκών προϊόντων διατροφής, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Μεξικό και η Κολομβία.
Για τα προγράμματα εντός της ΕΕ, πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τα διάφορα σήματα ποιότητας αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.) ή τα βιολογικά προϊόντα. Επίσης δίνεται χρηματοδότηση για εκστρατείες που αποσκοπούν στην προώθηση της υγιεινής διατροφής και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Όπως επισημαίνει η ΕΕ, επαγγελματικές οργανώσεις και οργανώσεις παραγωγών, είναι επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μέσω της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. Τα αποκαλούμενα «απλά» προγράμματα μπορούν να υποβάλλονται από έναν ή περισσότερους οργανισμούς από την ίδια χώρα της ΕΕ. Τα «πολλαπλά» προγράμματα μπορούν να υποβάλλονται από οργανισμούς τουλάχιστον δύο κρατών μελών της ΕΕ ή από έναν ή περισσότερους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Οι εκστρατείες προώθησης συνήθως διαρκούν πάνω από τρία χρόνια.
Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά τα εξής: «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος έμπορος αγροτικών προϊόντων στον κόσμο για τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, στις διάφορες επιχειρηματικές μου αποστολές στο εξωτερικό. Χαιρετίζω αυτά τα νέα προγράμματα προώθησης, τα οποία στο παρελθόν «άνοιξαν» επιτυχώς τις πόρτες σε νέους αιτούντες και αύξησαν την προβολή τους σε όλο τον κόσμο. Καλώ τους επιλέξιμους οργανισμούς να καταθέσουν άμεσα αίτηση ένταξης στα προγράμματα προώθησης της ΕΕ».
Ανακοίνωση Αποστόλου
Προτεραιότητα η στήριξη της προώθησης ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αύξηση της χρηματοδότησης της προώθησης των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. για το έτος 2018, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Βασική μας προτεραιότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η ενημέρωση και στήριξη των δικαιούχων φορέων του αγροδιατροφικού τομέα για την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους στα προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων με μεγάλα συνεργατικά σχήματα, ώστε να διασφαλίζεται η απαιτούμενη αντιπροσωπευτικότητα και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προτάσεις Προγραμμάτων Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, το 2018 θα διατεθεί στα κράτη – μέλη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό το ποσό των 169 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει τη στήριξη που παρέχεται στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. Για τη χώρα μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσει τα Προγράμματα αυτά τόσο στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. όσο και σε τρίτες χώρες, ως σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου στις ήδη παραδοσιακές αγορές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη δημιουργία προϋποθέσεων επέκτασης σε νέες διεθνείς αγορές.
Δικαιούχοι των προγραμμάτων είναι οι επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις, συμπράξεις και ενώσεις με αντιπροσωπευτικότητα στον τομέα τους, οι οργανώσεις παραγωγών και οι φορείς του αγροδιατροφικού τομέα.
Εμείς θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους δικαιούχους των εν λόγω προγραμμάτων, καθώς ο αγροδιατροφικός τομέας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες που κάνουμε για την ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου της Ελλάδας και την καθιέρωση ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου αγροτικής ανάπτυξης, με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των αγορών».
Διαβάστε εδώ την Ανακοίνωση Κομισιόν για την προώθηση αγροτικών προϊόντων.pdf
Βρείτε εδώ στα αγγλικά τον πλήρη κατάλογο των προτεραιοτήτων της Επιτροπής και της διαθέσιμης χρηματοδότησης