BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μέχρι 31 Ιουλίου αιτήσεις για τα αντιχαλαζικά

Ένα μήνα πίσω, μέχρι τις 31 Ιουλίου, μετατίθεται η προθεσμία για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων παραγωγών για το Μέτρο 5.1 των αντιχαλαζικών, λόγω φόρτου εργασίας.

Ιούλιο η πρόσκληση για αντιχαλαζικά από τα Προγράμματα

0
0

Το θέμα, που πρώτο είχε αναδείξει το Agronews, επιβεβαιώνει ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, η οποία αναφέρει τα εξής:

Την παράταση υποβολής (οριστικοποίηση) των αιτήσεων στήριξης, μέσω του υπομέτρου 5.1 του Μέτρου 5, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, έως τις 31/07/2018, αποφάσισαν από κοινού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛ.Γ.Α., με την τροποποίηση της με αριθ. Πρωτ. ΕΛ.Γ.Α.4882/11-04-2018 πρόσκλησης που αφορά «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων», σύμφωνα με την οποία η προθεσμία έληγε στις 25/06/2018.

Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποίηση για την υποβολή αιτήσεων στο Μέτρο 5.1 για τα αντιχαλαζικά.pdf

 

Το θέμα είχε αναδείξει το Agronews

Τα Σχέδια στέλνουν σε παράταση το μέτρο 5.1 για τα αντιχαλαζικά

Σε… δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι έχουν αφήσει οι μελετητές τη σύνταξη και κατάθεση των φακέλων για το μέτρο 5.1. που αφορά την επιχορήγηση αντιχαλαζικών, αφού οι παρατάσεις στα Σχέδια Βελτίωσης έχουν φορτώσει με επιπλέον δουλειά τα γραφεία τους.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με όσα κάνει γνωστά στο Agronews ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνης Κουρμπές, ο οργανισμός απέστειλε στην διαχειριστική επιτροπή του υπουργείου, τροποποίηση της αρχικής πρόσκλησης του μέτρου 5.1. «Επενδύσεις σε προληπτικά μετρά που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων», προκειμένου να δοθεί παράταση ενός μήνα, δηλαδή έως το τέλος Ιουλίου (η καταληκτική ημερομηνία σήμερα είναι 25η Ιουνίου).

Σύμφωνα με τον κ. Κουρεμπέ μέχρι αυτή την στιγμή για το 5.1 έχουν κατατεθεί λίγο περισσότεροι από 300 φάκελοι. Το μέτρο επιδοτεί δαπάνες αγοράς, µεταφοράς και εγκατάστασης σύγχρονων συστημάτων ενεργητικής προστασίας των καλλιεργειών από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή στο 80% για φυσικά πρόσωπο και εξολοκλήρου σε συλλογικούς φορείς.  Η βασική διαφορά µε τα αντίστοιχα προγράµµατα του παρελθόντος είναι ότι η επιδότηση από το 60% τώρα θα φτάνει έως το 80% για τους µεµονωµένους αγρότες και στο 100% για τα συλλογικά σχήµατα.

Ύψος επιλέξιµου προϋπολογισµού

  1. Ο ανώτατος επιλέξιµος προϋπολογισµός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισµούς για τον προσδιορισµό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νοµικού προσώπου έως τις 100.000 ευρώ.
  2. Ο ανώτατος επιλέξιµος προϋπολογισµός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισµούς για τον προσ- διορισµό της στήριξης την περίοδο 2014 -2020 ανέρχεται ανά συλλογικό σχήµα γεωργών έως το 1.000.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπερβαίνει το ποσό της ενίσχυσης για το οποίο είναι επιλέξιµη η επιχείρηση.
  3. Η µέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις φυσικών ή νοµικών προσώπων ανέρχεται έως 80% και των συλλογικών σχηµάτων γεωργών έως 100%.
  4. Η διάρκεια υλοποίησης της Πράξης, δηλαδή η περίοδος µεταξύ της ηµεροµηνίας έκδοσης της απόφασης ένταξης και της ηµεροµηνίας υποβολής της τελικής αίτησης πληρωµής, ορίζεται στους εικοσιτέσσερις (24) µήνες.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχοι του µέτρου θα είναι όσοι έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας (και δεν υπερβαίνουν τα 61 έτη), είναι ενεργοί γεωργοί, ασφαλιστικά και φορολογικά ενήµεροι.

Προτεραιότητα σε συλλογικές επενδύσεις προστασίας

Επίσης δικαιούχοι µπορούν να είναι νοµικά πρόσωπα που έχουν συσταθεί σύµφωνα µε το ισχύον εµπορικό δίκαιο και εµφανίζεται µε τη µορφή Οµόρρυθµης Εταιρείας (ΟΕ), Ετερόρρυθµης Εταιρείας (ΕΕ), Εταιρείας Περιορισµένης Ευθύνης (ΕΠΕ), Ανώνυµης Εταιρείας (ΑΕ) και Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ).

Στην κατηγορία συλλογικών σχηµάτων συµπεριλαµβάνονται  οι Οµάδες Παραγωγών. Σηµειώνεται πως η έγκριση στις αιτήσεις θα δοθεί κατόπιν µοριοδότησης (βάση το 40).

Να σηµειωθεί ότι προτεραιότητα θα έχουν συλλογικές επενδύσεις, νέοι αγρότες, περιοχές µε υψηλή συχνότητα καιρικών φαινοµένων καθώς και καλλιέργειες µε αξία παραγωγής άνω των 1.500 ευρώ ανά στρέµµα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία