Έτσι, για παράδειγμα στο νομό Ηρακλείου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής φακέλου πληρωμής για τους Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2009 είναι η 11η Σεπτεμβρίου, ενώ για τους περισσότερους της Κεντρικής Μακεδονίας οι προθεσμίες λήγουν Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Τα προβλήματα στην εύρεση των δικαιολογητικών από τους Νέους Αγρότες είναι μεγάλα, με κυριότερο τη βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Παράλληλα, στις 15 Ιουνίου έληξε η προθεσμία για τις τροποποιήσεις των επενδυτικών σχεδίων, στις οποίες θέλησαν να προχωρήσουν πολλοί, διότι δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους όπως θα ήθελαν. Το πρόβλημα, όμως σε αυτή την περίπτωση ήταν η έλλειψη της δήλωσης ΟΣΔΕ, αφού σ επολλές περιοχές, η διαδικασία συγκέντρωσης των δηλώσεων δεν είχε ολοκληρωθεί, όπως καταγγέλει και ο Γεωπονικός Σύλλογος Κοζάνης.
Πάντως, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη δεύτερη δόση, θα γίνει με βάση τα όσα ζητάει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γνωστοποίησε πριν από μερικές ημέρες η αρμόδια υπηρεσία του νομού Ηρακλείου, με την επισήμανση ότι «θα πρέπει να υποβληθούν εμπρόθεσμα οι φάκελοι ανεξάρτητα από την έλλειψη δικαιολογητικών, που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των δικαιούχων»:
«Η υποβολή των φακέλων 2ης δόσης θα γίνεται σε δύο αντίγραφα με τα καθορισμένα δικαιολογητικά. Οι δικαιούχοι οφείλουν να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις, που έχουν αναλάβει με την υπογραφή της σύμβασης, όπως αυτές αναγράφονται στο άρθρο 2 της «Απόφασης Έγκρισης» που διατηρούν στο αρχείο τους, στα ορισμένα χρονοδιαγράμματα κατά περίπτωση.
Η τήρηση των μακροχρόνιων υποχρεώσεων (άρθρο 3 της ίδιας απόφασης), πιστοποιείται με τηνπροσκόμιση κάθε χρόνο στην ίδια Δ/νση, των ορισμένων δικαιολογητικών (Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης, Φορολογική Δήλωση (Ε1) και εκκαθαριστικό, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας ΟΓΑ και πρόσφατη βεβαίωση μόνιμης κατοικίας).
Επισημαίνεται ότι η μη υποβολή φακέλου εμπρόθεσμα καθώς και η μη τήρηση των υποχρεώσεων, θεωρείται αθέτηση των δεσμεύσεων του προγράμματος, που οι δικαιούχοι έχουν αναλάβει, πράγμα που επισύρει κυρώσεις και συγκεκριμένα την επιστροφή της 1ης δόσης.
Από την πλευρά του ο Γεωπονικός Σύλλογος Κοζάνης ενημερώνει για τα εξής:
«Υπάρχει χρονική αναντιστοιχία θεωρητικής και πραγματικής καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.). Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι αιτήσεις τροποποίησης έπρεπε να κατατεθούν εντός ενός μήνα από την ημερομηνία υποβολής της Α.Ε.Ε. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της Α.Ε.Ε. ήταν η 15η Μαΐου, οπότε η 15η Ιουνίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης τροποποίησης. Η σύνταξη της Α.Ε.Ε. ξεκίνησε (!) στα τέλη Μαΐου και σε μερικές αιτήσεις ακόμη δε τελείωσε!
Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω και προκειμένου να χορηγηθεί κανονικά, χωρίς προβλήματα, η Β’ και Γ’ δόση της επιδότησης που δικαιούνται οι Νέοι Γεωργοί, ζητάμε: α) Να μην απαιτείται η τροποποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου σε περιπτώσεις που καλύπτονται οι βασικοί δεσμευτικοί στόχοι και β) να μην υπάρχει χρονικό όριο για τη κατάθεση της τροποποίησης της Απόφασης Ένταξης».
Υπερκαλύφθηκε ο ν+2
Τέσσερις μήνες νωρίτερα από τις προθεσμίες επιτεύχθηκε και υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την τήρηση του κανόνα ν+2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (Π.Α.Α) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για το έτος 2012, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2012, έχουν συνολικά διατεθεί για έργα και επενδύσεις, πιστώσεις συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν (συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής του 7%) σε Κοινοτική Συμμετοχή ύψους 1,95 δισ. ευρώ.
Πρόκειται δηλαδή για τις μισές πληρωμές για ένα επταετές πρόγραμμα που βρίσκεται στον... έκτο χρόνο υλοποίησης. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι γενικό αφού κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις δεν υπάρχουν και ήδη τα στοιχεία από τον υπολογισμό εσόδων και εξόδων του 2012 δείχνουν ότι οι οφειλές του ελληνικού κράτους για πληρωμές σε επενδυτικά έργα πολλαπλασιάζονται εκθετικά από μήνα σε μήνα.