Πιο συγκεκριμένα, αυτά που πρέπει να γίνουν από δω και πέρα είναι τα εξής:
● Εγκύκλιος: Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος με την οποία θα ολοκληρωθεί η βαθμολογία των δικαιούχων και θα «πάρει μπρος» η μηχανή για τη δημοσίευση των ονομάτων των δικαιούχων.
● Προσωρινή κατάταξη: Με βάση τη βαθμολογία γίνεται άμεσα (από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή) μία προσωρινή κατάσταση με την κατάταξη των υποψηφίων, η οποία αποστέλλεται στις περιφέρειες.
● Ενστάσεις: Δίνεται περιθώριο στους εν δυνάμει δικαιούχους και στους απορριφθέντες να καταθέσουν ενστάσεις επί της προσωρινής κατάταξης. Το περιθώριο θα είναι πιθανότατα δέκα ημερών.
● Τελική κατάταξη: Με βάση τα αποτελέσματα της εξέτασης των ενστάσεων επί της προσωρινής βαθμολογίας, γίνεται η τελική κατάταξη των υποψηφίων και αποστέλλεται για δεύτερη φορά στις περιφέρειες.
● Απόφαση ένταξης: Εκδίδεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η απόφαση ένταξης των υποψηφίων μέχρι του ποσού των 170 εκατ. ευρώ, που πρέπει να καλυφθεί από τον ανανεωμένο προϋπολογισμό της δράσης για τη βιολογική γεωργία.
● Υπογραφή συμβάσεων: ΜεΑκολουθεί η υπογραφή των συμβάσεων με τις υποχρεώσεις των παραγωγών να ξεκινούν από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και για όλη την καλλιεργητική περίοδο ανάλογα με το προϊόν που παράγουν. Η διαφορά είναι ότι οι παλιοί δικαιούχοι θα είναι ενταγμένοι στο μέτρο και θα λαμβάνουν ενίσχυση για δύο χρόνια ακόμα και οι νέοι δικαιούχοι συνολικά για πέντε χρόνια.
Η εκτίμηση των υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα αργήσει να ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου θα αργήσουν να δοθούν και οι ενισχύσεις των παραγωγών. Ο λόγος είναι ότι έτσι έχει κατασκευαστεί το σύστημα των εγκρίσεων και γι’ αυτό περιμένουν και την εγκύκλιο μήπως αποσυμφορηθεί με κάποιο τρόπο το θέμα.
Την ίδια ώρα οι καλλιεργητές έχουν ήδη σπείρει σε πολλές περιοχές, ξεκινώντας με βάση τις επιταγές της βιολογικής γεωργίας. Όπως είναι γνωστό, οι προδιαγραφές αυτής της μεθόδου, ειδικά για κάποιον καινούριο βιοκαλλιεργητή έχουν μεγάλη επίπτωση στο κόστος παραγωγής και μπορεί στο τέλος της χρονιάς να έχει μεγάλες απώλειες στο συνολικό πρόϊόν.
Όσον αφορά τους καλλιεργητές που θέλουν να ενταχθούν στο μέτρο της απονιτροποίησης, αναγκάστηκαν κι αυτοί να σπείρουν σιτάρι ή κριθάρι σε ποτιστικά χωράφια, χωρίς να είναι βέβαιοι για την έγκριση. Η μόνη τους «παρηγοριά» είναι ότι το σιτάρι είχε καλή τιμή φέτος και χαμηλότερο κόστος από το βαμβάκι ή το καλαμπόκι. Τέλος, οι βιοκτηνοτρόφοι βρίσκονται ακόμα πίσω στις διαδικασίες αξιολόγησης.