BACK TO
TOP

Επενδύσεις

rompotikh_thermokhpia

Οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί ο κλάδος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ως απάντηση στις προκλήσεις για το κλίμα και την επισιτιστική επάρκεια, θα απασχολήσουν την εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνει η εφημερίδα Agrenda στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς.

odigos-fthina-agrotika-daneia

Έναν χρήσιµο οδηγό, ενόψει της υλοποίησης των Σχεδίων Βελτίωσης, για τις δυνατότητες αξιοποίησης από τους δικαιούχους των Ταµείων Μικρών ∆ανείων Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας (ΤαΜι∆ΑΕ) και Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), δηµοσίευσαν οι διαχειριστικές αρχές.

agrotika-daneia-prowthei-peiraiws

Η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων ύψους 40 εκατ. ευρώ.

epidotisi-epitokiou

Εγγύηση για παροχή δανείου, επιδότηση επιτοκίου και τεχνική βοήθεια θα περιλαμβάνει πλέον ο δανεισμός από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με την τροποποίηση της ΚΑΠ, με το επιτόκιο να επιδοτείται στα 5 πρώτα χρόνια δανεισμού.

hmerida-giannitsa

Στα 126 εκατ. ευρώ ανέρχεται, μέχρι στιγμής, το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευτεί, μέσω προκαταβολών και αιτημάτων πληρωμής, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 590 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, στο πλαίσιο των 6 δράσεων αγροδιατροφής, που έχει σε εξέλιξη το ΥπΑΑΤ.

xrhmatodotika-ergaleia-agrotwn

«Όταν ο αγρότης θα καλείται να πληρώσει για τα πέντε πρώτα χρόνια δανεισµού τόκο 15.000 ευρώ, θεωρούµε πως δεν είναι λίγο να ερχόµαστε εµείς µέσω της ΚΑΠ και να του πληρώνουµε τα 12.000 για λογαριασµό του».

Fig7-1200x792__1_

Τρόπους ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορροφητικότητα κονδυλίων από το επερχόμενο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι» επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το ποσοστό της επιδότησης να είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους προκαταβολικά, δηλαδή με την έγκριση του φακέλου.

8_84

Σηµαντικές αλλαγές στα διαθέσιµα αγροτικά Ταµεία και τη δηµιουργία ενός εξιδεικευµένου χρηµατοδοτικού εργαλείου πριµ πρώτης εγκατάστασης έως 100.000 ευρώ, προβλέπει το σχέδιο των διαχειριστικών αρχών για την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο.

171122_Agrophotovoltaik

Την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας, έρχεται να ρυθμίσει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, εισάγοντας ουσιαστικά την έννοια των «αγροβολταϊκών, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης γης.

108f450a645b484781bbd7732d4b582e_2_2

Στη δημιουργία του νέου Ταμείου Χαρτοφυλακίου «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ το οποίο θα προσφέρει εγγυήσεις δανείων και επιδοτήσεις επιτοκίου, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας.

12-13_43_2

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης ενίσχυσης για τη σύσταση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με την πρόσκληση να τρέχει ήδη από τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

18-19_01_2

Προγράµµατα Leader, Μεταποίησης-Εµπορίας του ΠΑΑ, ΕΣΠΑ και καθεστώς Αγροδιατροφής Αναπτυξιακού Νόµου συνθέτουν τα επενδυτικά εργαλεία που θα ξεκινήσουν να γίνονται διαθέσιµα τους επόµενους µήνες, για όσους θέλουν να κάνουν το βήµα προς την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων ή να εκσυγχρονίσουν την υφιστάµενη επιχείρησή τους.

18-19_84_2

Με την τεχνολογία να εξελίσσεται συνεχώς, τον πληθωρισµό να παραµένει ψηλά και τα επιτόκια να τρέχουν, το χάσµα που παρατηρείται µεταξύ των τελικών εγκρίσεων και των αιτήσεων στα διαρθρωτικά πρόγραµµα του αγροτικού χώρου, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την οµαλή ολοκλήρωση των επενδύσεων.

27-30_01_2

Την προσθήκη δυνατότητας λήψης αυτόνοµου κεφαλαίου κίνησης µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων, τον εµπλουτισµό του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) µε επιδότηση επιτοκίου και τη δηµιουργία ενός νέου µηχανισµός εγγύησης σε συνδυασµό µε το πριµ Νέων Αγροτών, περιλαµβάνει ο σχεδιασµός του ΥΠΑΑΤ για την προγραµµατική περίοδο 2023-2027.

27-30_04

Οι αγρότες φαίνεται να έχουν µεγαλύτερη επιτυχία στην εξασφάλιση χρηµατοδότησης για έργα επενδύσεων και επέκτασης, τα οποία παραδοσιακά θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα και περισσότερο ευθυγραµµισµένα µε τις συµβατικές τραπεζικές πρακτικές.

agrotika_2

Στα 3 δις ευρώ υπολογίστηκε η ανεκπλήρωτη ζήτηση για δανεισμό από αγρότες και επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ευρώπη που παρουσιάστηκε κατά το 9ο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που αντλούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία