BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Μισό το επιτόκιο, μηδέν εγγυήσεις για μικροδάνεια αγροτών

Κουβέντα µε τις τράπεζες έχουν κανονίσει οι διαχειριστικές αρχές την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνουν οι τελικές ρυθµίσεις για τους όρους µε τους οποίους θα τρέξει ο θεσµός των µικροδανείων έως 25.000 ευρώ σε αγρότες µε µισό εµπορικό επιτόκιο και χωρίς εξασφαλίσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews.

agrotis-proswpo

Γιώργος Κοντονής

4
0

Εγγυητής στα δάνεια για το µισό χαρτοφυλάκιο των 80 εκατ. ευρώ που θα στηθεί θα είναι το ταµείο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναλυτικά σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής πληροφορίες τα χαρακτηριστικά των µικροδανείων είναι τα εξής:

Ποιους αφορά

Αφορά όλους τους αγρότες φυσικά πρόσωπα και τις πολύ µικρές µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα, οι οποίοι έχουν ιστορικό συναλλαγών µε τις τράπεζες.

Πρόσβαση θα έχουν οι παραπάνω, ανεξαρτήτως εάν συµµετέχουν σε κάποιο επενδυτικό Μέτρο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Εφόσον ο ενδιαφερόµενος έχει συµµετοχή στα Προγράµµατα και θέλει µε το δάνειο αυτό να χρηµατοδοτήσει την επένδυσή του για την οποία λαµβάνει ήδη ενίσχυση, τότε η εν λόγω ενίσχυση µειώνεται κατά το «Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης», το οποίο είναι ίσο µε τον τόκο που «γλυτώνει».

Ποσό και επιτόκιο

Το ποσό που µπορεί να εξασφαλιστεί µέσω του µικροδανείου µπορεί να φτάσει τα 25.000 ευρώ, και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για επενδυτικούς λόγους ή λόγους ρευστότητας. Το επιτόκιο θα είναι ίσο µε το µισό του εµπορικού επιτοκίου που προσφέρει η αγορά (π.χ αντί για 7% θα πληρώνει επιτόκιο 3,5%) και επιχειρείται να µην χρειάζονται εξασφαλίσεις από πλευράς αγρότη, καθώς ουσιαστικά µιλάµε για µικροποσά. Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης θα χρηµατοδοτεί περίπου το ήµισυ κάθε δανείου ως εκ τούτου, είναι εκείνο που ουσιαστικά «προσφέρει» το µισό δάνειο.

Κεφάλαιο και διαχειριστής

∆ιαχειριστής του Ταµείου µικροπιστώσεων σχεδιάζεται να είναι το ΕΤΕΑΝ. Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης θα προσφέρει για την ίδρυσή του 25 έως 40 εκατ. ευρώ. Η µέγιστη συνολική επένδυση θα είναι 80 εκατ. ευρώ, αναλόγως τα χρήµατα που θα είναι σε θέση να προσφέρουν οι συνεπενδύτριες τράπεζες.

Παράδειγµα δανεισµού

Το ποσό που θα καλείται να αποπληρώνει ο δικαιούχος για δάνεια µε επιτόκιο 7%+0,6% εισφορά Ν.128, µε το µισό επιτόκιο να το καλύπτει το ΠΑΑ θα είναι:

  • Για ποσό δανείου 25.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωµής τα 5 χρόνια, η µηνιαία δόση θα είναι 454 ευρώ συν τα έξοδα Τράπεζας.

  • Για ποσό δανείου 15.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωµής τα 5 χρόνια η µηνιαία δόση θα είναι 272,91 ευρώ.

  • Για ποσό δανείου 8.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωµής τα 3 χρόνια η µηνιαία δόση θα είναι 234,43 ευρώ συν τα έξοδα Τράπεζας.

Αρχές του 2019 οι αισιόδοξες προβλέψεις για τις πρώτες χρηματοροές

Οι διαχειριστικές αρχές φιλοδοξούν να έχουν κλείσει τη σύµβαση µε το ΕΤΕΑΝ µέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σηµαίνει ότι για να αρχίσει να πέφτει χρήµα στην αγορά θα πρέπει να φτάσουµε στα µέσα του 2019, ωστόσο από τους αρµοδίους υπάρχει η αισιοδοξία πως αρχές του εποµένου έτους θα είναι όλα έτοιµα. Σηµειώνεται πως ταυτόχρονα µετά την καταβολή του δανείου προς τον δικαιούχο σχεδιάζεται να υπάρξει µία τεχνική στήριξη. ∆ηλαδή οι µικροπιστώσεις να συνοδεύονται από υπηρεσίες επιχειρηµατικής ανάπτυξης (π.χ. εκπαίδευση, συµβουλευτική, λογιστική και νοµική υποστήριξη), ώστε να επιτυγχάνεται συνεχής και στενή επικοινωνία µεταξύ του φορέα πίστωσης και του δανειολήπτη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία