
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ALPHA Τράπεζα, Τράπεζας Αττικής, Εθνική Τράπεζα, EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και αξιωματούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτιας και Χανίων. Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Α. Γεωργακάκης και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, δεν συζητήθηκαν διεξοδικά τεχνικοί όροι και οι προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα στηθεί ο πυλώνας της χρηματοροής, αναμένοντας τις κινήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με τους διαχειριστές των εργαλείων, ΕΤΕΑΝ και ΕΤΕπ.
Μικροπιστώσεις
Εγγυητής στα δάνεια και για το µισό χαρτοφυλάκιο που θα στηθεί θα είναι το ταµείο των Προγραµµάτων. Αναλυτικά σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής πληροφορίες τα χαρακτηριστικά των µικροδανείων είναι τα εξής:
Ποιους αφορά
Αφορά όλους τους αγρότες φυσικά πρόσωπα και τις πολύ µικρές µεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα, οι οποίοι έχουν ιστορικό συναλλαγών µε τις τράπεζες.
Πρόσβαση θα έχουν οι παραπάνω, ανεξαρτήτως εάν συµµετέχουν σε κάποιο επενδυτικό Μέτρο των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Εφόσον ο ενδιαφερόµενος έχει συµµετοχή στα Προγράµµατα και θέλει µε το δάνειο αυτό να χρηµατοδοτήσει την επένδυσή του για την οποία λαµβάνει ήδη ενίσχυση, τότε η εν λόγω ενίσχυση µειώνεται κατά το «Ακαθάριστο Ισοδύναµο Ενίσχυσης», το οποίο είναι ίσο µε τον τόκο που «γλυτώνει».
Ποσό και επιτόκιο
Το ποσό που µπορεί να εξασφαλιστεί µέσω του µικροδανείου µπορεί να φτάσει τα 25.000 ευρώ, και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για επενδυτικούς λόγους ή λόγους ρευστότητας. Το επιτόκιο θα είναι ίσο µε το µισό του εµπορικού επιτοκίου που προσφέρει η αγορά (π.χ αντί για 7% θα πληρώνει επιτόκιο 3,5%) και επιχειρείται να µην χρειάζονται εξασφαλίσεις από πλευράς αγρότη, καθώς ουσιαστικά µιλάµε για µικροποσά. Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης θα χρηµατοδοτεί περίπου το ήµισυ κάθε δανείου ως εκ τούτου, είναι εκείνο που ουσιαστικά «προσφέρει» το µισό δάνειο.
Κεφάλαιο και διαχειριστής
∆ιαχειριστής του Ταµείου µικροπιστώσεων σχεδιάζεται να είναι το ΕΤΕΑΝ. Το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης θα προσφέρει για την ίδρυσή του 25 έως 40 εκατ. ευρώ. Η µέγιστη συνολική επένδυση θα είναι κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, αναλόγως τα χρήµατα που θα είναι σε θέση να προσφέρουν οι συνεπενδύτριες τράπεζες.
Ταμείο εγγυήσεων
Το εργαλείο «εγγύησης πρώτης ζηµιάς χαρτοφυλακίου», το οποίο αφορά δάνεια µεγαλύτερα από 25.000 ευρώ, βρίσκεται επίσης στο στάδιο της προετοιµασίας. Αυτό θα «τρέξει» µέσω του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (ΕΤΕ) και σχεδιάζεται να έχει κεφάλαια που θα ξεπερνάνε τα 430 εκατ. ευρώ .
Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα καλύπτεται κατά 20% από εγγύηση από τα κονδύλια των Προγραµµάτων για τις πρώτες «αστοχίες» δανείων και για το 80% του κάθε δανείου. Ελάχιστο ύψος δανείου εδώ θα είναι τα 25.000 ευρώ.
Το συγκεκριµένο εργαλείο βασίζεται στο γεγονός ότι σε ένα οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιο δανείων, που αναπτύσσεται από ένα χρηµατοπιστωτικό οργανισµό, ένα ποσοστό αυτών των δανείων κινδυνεύουν να µην εξυπηρετηθούν.
Αφαιρείται το ρίσκο
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασµό µε συνθήκες περιορισµού της ρευστότητας, µπορεί να οδηγήσει σε αδυναµίες της αγοράς να παρέχουν στις επιχειρήσεις τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξή τους. Για να καλυφθεί αυτή η αδυναµία, το ΠΑΑ µπορεί να καλύψει ένα σηµαντικό µέρος του κινδύνου χαρτοφυλακίου, ώστε οι χρηµατοπιστωτικοί οργανισµοί να έχουν κίνητρο να παρέχουν χρηµατοδότηση και µάλιστα µε πολύ ευνοϊκούς όρους καθώς:
-µειώνονται σηµαντικά οι απαιτήσεις για εξασφαλίσεις και
-περιορίζεται το ύψος των επιτοκίων δανεισµού.
Συγκεκριµένα, προβλέπεται η δηµιουργία ενός ταµείου εγγυήσεων για κάλυψη νέων δανείων προς τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις, τις µεταποιητικές επιχειρήσεις και τις λοιπές επιχειρήσεις της υπαίθρου. Κάθε συµµετέχων χρηµατοπιστωτικός οργανισµός αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο δανείων, ένα ποσοστό του οποίου είναι εγγυηµένο από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Και αυτό το εργαλείο θα απευθύνεται σε αγροτικές επιχειρήσεις και µεταποιητικές, ανεξαρτήτως αν συµµετέχουν σε κάποιο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης. Πάντως σε κάθε περίπτωση όσοι ενδιαφερθούν θα πρέπει να έχουν αναπτύξει ήδη κάποια σχέση µε τον τραπεζικό τοµέα (συναλλαγές, ιστορικό δανεισµού κ.λπ).
Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου η συνάντηση μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014 – 2020 και των εκπροσώπων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την εφαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπου Κασίμη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ALPHA Τράπεζα, Τράπεζας Αττικής, Εθνική Τράπεζα, EUROBANK, Τράπεζα Πειραιώς) καθώς και αξιωματούχοι των συνεταιριστικών τραπεζών Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτιας και Χανίων. Επίσης, συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ κ. Α. Γεωργακάκης και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα, σημειώνοντας ότι «η χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα βρίσκεται σε επίπεδο αναντίστοιχο με τη συμμετοχή του τόσο στο ΑΕΠ όσο και στις εξαγωγές, καθώς έχει μειωθεί πλέον μόλις στο 1,5% της χρηματοδότησης στο σύνολο της οικονομίας». Παράλληλα, έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα τη «συνολική αναθεώρηση του υφιστάμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος στον αγροδιατροφικό τομέα, με την παροχή κινήτρων και την ενεργοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων για τη διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και της δυνατότητας χρηματοδότησης του τομέα».
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης και της επενδυτικής στρατηγικής από στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είχε αναλάβει την εκπόνησή της, και αναφέρθηκαν οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στην διαμόρφωση χρηματοδοτικού κενού και η επενδυτική στρατηγική για τον περιορισμού του.
Κατά την τοποθέτησή τους, τα στελέχη των τραπεζών αναγνώρισαν ότι η μελέτη κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και κατέγραψε ικανοποιητικά τις αδυναμίες της αγοράς στη χρηματοδότηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Αναγνώρισαν ότι, παρά την σταδιακή άμβλυνση των λόγων που οδηγούν στη διαμόρφωση του χρηματοδοτικού κενού, υπάρχουν πράγματι δυσκολίες στην πρόσβαση του τομέα σε χρηματοδότηση και χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη σχεδιαζόμενη επενδυτική στρατηγική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανάληψη σημαντικού μέρους του ρίσκου από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας κίνητρο στις τράπεζες να βελτιώσουν τους όρους χρηματοδότησης. Παράλληλα, συνεχάρησαν την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ για τη διοργάνωση της ημερίδας και τόνισαν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας, τόσο με το Υπουργείο όσο και με του φορείς που θα αναλάβουν τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε οι όροι εφαρμογής τους να προάγουν τη συμμετοχή των χρηματοπιστωτικών οργανισμών με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους γεωργούς και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.